Αντίδραση της Βουλεύτριας Καστοριάς για το «νέο νοσοκομείο» της Κοζάνης που προωθεί ο Δήμος Κοζάνης

3 Min Read

Την αντίδραση της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ της Καστοριάς Ολυμπίας Τελιγιορίδου, προκάλεσε το θέμα που ανέδειξε ο «Χ» για τη μελέτη σκοπιμότητας που παρήγγειλε ο Δήμος Κοζάνης, για την δημιουργία νέου νοσοκομείου στον κόμβο των Κοίλων και παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά και την παρέμβαση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Χάρη Τσεβεκίδη, ο οποίος στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον COVID σε συνεδρίαση του Οικονομικού Επιμελητήριου αναφέρθηκε στο θέμα της μελέτης, έδωσε στην δημοσιότητα στοιχεία της μελέτης, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως το νέο νοσοκομείο θα απορροφήσει τις κλίνες των πέντε νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τελιγιορίδου με ανακοίνωσή της στα ΜΜΕ, μιλά για σαφή υποβάθμιση του νοσοκομείου Καστοριάς και καλεί «όλους όσους απεργάζονται σχέδια υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς, να τα ξεχάσουν». Η ίδια αναφέρει πως αυτά τα σχέδια συζητούνται χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας και πως πρόκειται ουσιαστικά για διάλυση των Γενικών Νοσοκομείων της Περιφέρειας.

- Advertisement -

«Πιο συγκεκριμένα έχει ανατεθεί από το Δήμο Κοζάνης σε συγκεκριμένη εταιρία που συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας, η μελέτη για το σχεδιασμό της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τη μελέτη προτείνεται η δημιουργία νέου περιφερειακού νοσοκομείου στην Κοζάνη με προϋπόθεση την κατάργηση της λειτουργίας των κλινικών των υπόλοιπων νοσοκομείων της Περιφέρειας.  Όσον αφορά το νοσοκομείο Καστοριάς προτείνεται η μείωση των κλινών από 110 σε 39! Οι 39 εναπομείνασες κλίνες θα αφορούν μόνο τον τεχνητό νεφρό και αποκλειστικά ημερήσια νοσηλεία στα υπόλοιπα περιστατικά. Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για παθολογικά, καρδιολογικά, μαιευτικά, παιδιατρικά, χειρουργικά ή άλλα περιστατικά θα γίνεται μόνο εξέταση, εργαστηριακός έλεγχος ή καρδιογράφημα, αλλά μόνο με ημερήσια νοσηλεία και όταν χρειάζεται κάποιος νοσοκομειακή περίθαλψη θα διακομίζεται στην Κοζάνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της η κ. Τελιγιορίδου.

Προσθέτει ακόμη πως η μελέτη σε σημείο της (σελ. 21) «γίνεται ξεκάθαρο πως λαμβάνει υπόψη και εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης ΝΔ στο Υπουργείο Υγείας. Είναι επίσης αξιοσημείωτη η αναφορά για την χρηματοδότηση για τη δημιουργία του νέου περιφερειακού νοσοκομείου μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ). Όσοι απεργάζονται αυτά τα σχέδια καλά θα κάνουν να τα ξεχάσουν. Θέλουμε ενίσχυση του νοσοκομείου μας και όχι υποβάθμιση! Προειδοποιούμε πως η αντίδραση για τη μετατροπή του Νοσοκομείου μας σε Κέντρο Υγείας θα είναι καθολική και δεν θα το διαπραγματευτούμε. Η Π.Ε. Καστοριάς δεν θα ανεχτεί άλλη μια απόφαση εις βάρος της» καταλήγει η ανακοίνωση της κ. Τελιγιορίδου.

Σωκράτης Μουτίδης xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση