Αντιδράσεις από το σωματείο καταστηματαρχών Κοζάνης “ΕΡΜΗΣ” για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Εκπέμπουν “SOS” με ανακοίνωσή τους στα ΜΜΕ

4 Min Read

Είμαστε ο μεγαλύτερος κλάδος της πόλης ,απασχολούμε 100αδες εργαζόμενους και έχουμε 10αδες συνδεδεμένες επιχειρήσεις που ζουν από εμάς .

Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της Αποκριάς και το ¨κυνήγι¨ από Δημοτική Αστυνομία – Εφορία- Επιθ. Εργασίας και Υγειονομικό, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια. Αντιμετωπίζουμε μια συμπεριφορά, σαν είμαστε εγκληματίες !

Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις μας παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές , και δίνουμε μια καθημερνή μάχη να μπορέσουμε να πληρώσουμε προσωπικό , ΔΕΚΟ, προμηθευτές και ενοίκια. Στη σημερινή συνέλευση, με ρεκόρ συμμετοχής ,παρευρέθησαν περίπου 80 μαγαζάτορες- κάθε μαγαζί έχει από 1 εως 4 τουλάχιστον ιδιοκτήτες και απασχολεί από 10 εως 40 άτομα προσωπικό.

– Συνολικά μιλάμε για 10αδες οικογένειες και 100αδες άτομα. Αναφερόμενοι στο φλέγον θέμα των ημερών – Αντικαπνιστικός Νόμος.

Κλείσαμε ήδη μια εβδομάδα καθολικής εφαρμογής και τα συμπεράσματα:

Τεράστια πτώση τζίρου!

Όχι με τη δικαιολογία ότι είναι περίοδος μετά την Αποκριά, αλλά γιατί κόσμος έμπαινε και έφευγε από τα μαγαζιά.

Μείωση του αριθμού μεροκάματων των εργαζομένων και αναγκαστικές απολύσεις .

Δεν είδαμε τους ΜΗ καπνιστές να γεμίζουν τα μαγαζιά. Σάββατο και τη Κυριακή γεμίσαμε κόσμο την Πτολεμαΐδα ….

Έντονη απουσία κόσμου τις βραδινές ώρες . Όχι έλεγχοι σε περιφερειακές καφετέριες – καφενεία – και χωριά. Δεν θα αντέξουν αρκετοί συνάδελφοι να κρατήσουν τα μαγαζιά ούτε ένα μήνα. Θα υπάρξει πάλι αθέμιτος ανταγωνισμός , από κάποιους που δεν θα αντέξουν το μέτρο, και ο Δήμος θα πρέπει να κάνει το διαιτητή. Προς όσους σπεύσουν να σχολιάσουν αρνητικά τα παραπάνω, να θυμίσουμε πως είναι διαπιστώσεις που έγιναν μέχρι τώρα και ότι το μέτρο τηρείται.

Επίσης ας φέρουν τον εαυτό του στη θέση κάποιου που χάνει τη δουλειά του ή μένει άνεργος. Απολογισμός αποκριάς από 80 μαγαζάτορες !

Έπειτα από τη γενική συνέλευση του συλλόγου καφετεριών ΕΡΜΗΣ, που πραγματοποιήθηκε στις 26-2-2018 διαπιστωθήκαν τα εξής :

Για ακόμη μια χρονιά το 11μερο της Αποκριάς ( Τσικνοπεμπτη εως Κ. Δεύτερα ) συρρικνώθηκε σε ένα 2μερο μόνο στο τελευταίο σαββατοκύριακο. Θεωρούμε ότι σκοπός του Δήμου έπρεπε να είναι , η προσπάθεια με εκτεταμένη διαφήμιση και οργάνωση , να καταφέρει να φέρει κόσμο τουλάχιστον και το πρώτο , της μικρής αποκριάς. Πολλά παράπονα συνάδελφων για τον ΜΗ επαρκή στολισμό.

Το 0,5% που αποδίδουμε στο δήμο ,και πρέπει να είναι ανταποδοτικο , μέχρι τώρα δεν το εχουμε δει στη πράξη . Αντιθέτως ότι έγγραφο χρειαστούμε από το Δήμο για τη λειτουργία των μαγαζιών μας , δεν μας δίνετε αν δεν τακτοποιήσουμε την παραπάνω οφειλή. Πριν μερικά χρονια , τον ερχομό της Αποκριάς των περιμέναμε ολοι ως το μεγαλύτερο γεγονός της πόλης.

Πλέον αφουγγραζομενοι τους πολίτες – πελάτες μας , διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει αυτή η διάθεση στον κόσμο και οι λόγοι δεν είναι μονο οικονομικοί. Ο κόσμος για να βγει και να διασκεδάσει θέλει να αντλήσει ενέργεια και ψυχολογία – ένα μέρος ευθύνης που βαραίνει και το Δήμο.

Τα καταστήματα διασκέδασης ,χρονια τώρα με την παρουσία τους έπαιξαν καθοριστικο ρόλο στο να φτάσει η Αποκριά σε τέτοιο επίπεδο , και λυπούμαστε όταν ακούμε το ¨ κάθε πέρσι και καλύτερα¨

Το παρων κείμενο συνυπογράφουν όλα τα μαγαζιά της πολης .

Μοιραστείτε την είδηση