Αντιπαράθεση για τη σύμβαση της ΔΕΥΑΚ με τη ΔΕΗ. Τα δύσκολα οικονομικά της Τηλεθέρμανσης σε πρώτο πλάνο στο δημοτικό συμβούλιο

11 Min Read

Κόντρα Μαλούτα- Ιωαννίδη για τη σύμβαση της ΔΕΥΑΚ με τη ΔΕΗ

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

Τα δύσκολα οικονομικά και το δυσοίωνο μέλλον της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης ήρθαν για άλλη μια φορά σε πρώτο πλάνο, στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, δίνοντας αφορμή για αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης Λ. Μαλούτα και του πρώην Δημάρχου Λευτέρη Ιωαννίδη.

Σημείο της αντιπαράθεσης ήταν η σύμβαση που υπογράφτηκε με τη ΔΕΗ επί Ιωαννίδη και η οποία κατά το δήμαρχο είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για την επιχείρηση. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρώην δημάρχου.

Η συζήτηση ξεκίνησε από την ερώτηση του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Χάρη Κουζιάκη σχετικά με τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος προκειμένου η Τηλεθέρμανση να συμπεριληφθεί στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπως συμβαίνει με το κόστος λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Το θέμα των ενεργειών που έχει κάνει ο Δήμος Κοζάνης, προκειμένου η Τηλεθέρμανση να συμπεριληφθεί στις επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, όπως συμβαίνει με το κόστος λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, έβαλε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να ζεις» Χάρης Κουζιάκης στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, ανοίγοντας μια έντονη συζήτηση για το αυξημένο κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ και τις ευθύνες που υπάρχουν.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του κόστους από το Ταμείο, ο Δήμαρχος Κοζάνης αμφισβήτησε πως στην περίπτωση του Δήμου Εορδαίας το κόστος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου, σημειώνοντας πως στο ΦΕΚ γίνεται λόγος για απόφαση του αρμόδιου Υπουργού που κάνει την κατανομή και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι λογαριασμοί που έχουν φτάσει στο Δήμο Εορδαίας είναι πολλαπλάσιοι των χρημάτων που έχει λάβει από το Ταμείο.

«Το θέμα είναι μείζον και ασχολούμαστε συστηματικά για να το επιλύσουμε» ανέφερε ο κ. Μαλούτας που έκανε λόγο για «καταστροφικές επιλογές που προέρχονται από το φόρο διοξειδίου του άνθρακα και όχι από το πετρέλαιο», ασκώντας κριτική στην προηγούμενη δημοτική αρχή που υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τη ΔΕΗ στις αρχές του 2019. «Αυτό που είναι τραγικό είναι οι επιλογές με την καταστροφική σύμβαση του 2019 που αλλάζει όλο τον τρόπο τιμολόγησης της θερμικής ενέργειας και βάζει αναδρομικά από το 2016 το φόρο διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η σύμβαση επιβαρύνει τρομακτικά» είπε συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κοζάνης. Επιπλέον, τόνισε ότι η ΔΕΥΑΚ επιβαρύνθηκε φέτος με 1,5 εκ. ευρώ για να καλύψει τα ελλείμματα θερμικής ενέργειας, την ώρα που το 2018 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 1 εκ. ευρώ, άρα, όπως κατέληξε, «δεν είναι κάτι τραγικό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κ. Κυτίδης τόνισε ότι «δεν περιμέναμε να βγει η υπουργική απόφαση για να χτυπήσουμε πόρτες και στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ έχει αναφερθεί ότι γίνονται διεργασίες για να υπάρξουν πολιτικές λύσεις. Το κόστος το έχουμε καταλογίσει στη ΔΕΗ και ζητούμε να γίνει συμψηφισμός με τις δικές της απαιτήσεις».

Λ. Ιωαννίδης: Από το 2020 την ευθύνη έχετε εσείς

Απαντώντας στο Λάζαρο Μαλούτα ο πρώην Δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης είπε πως «είχατε κάθε περιθώριο να αλλάξετε την καταστροφική, όπως λέτε σύμβαση, και δεν το κάνατε. Από το 2020 την ευθύνη έχετε εσείς. Το να προσπαθείτε να μεταφέρετε την ευθύνη στο παρελθόν αποτελεί πάγια τακτική σας, αλλά φθάνει».

Σε ανακοίνωση, μάλιστα, που εξέδωσε χθες ο κ. Ιωαννίδης, σημειώνει: Η σύμβαση που υπογράφηκε είχε διάρκεια μέχρι το 2020 ούτως ώστε να επικαιροποιείται δεδομένου ότι πλέον οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια είναι ρευστές. Ήδη είχαν συμφωνήσει και είχαν υπογράψει την ίδια ακριβώς σύμβαση τόσο ο Δήμος Αμυνταίου, όσο και ο Δήμος Μεγαλόπολης, πριν την υπογραφή από τη μεριά μας. Το πρόβλημα με τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα δεν προέκυψε εξαιτίας της σύμβασης, αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μειώθηκαν σημαντικά τα δωρεάν δικαιώματα που λαμβάνει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες εξαιτίας της τηλεθέρμανσης. Εξάλλου, η ΔΕΥΑΚ εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει για αγορά δικαιωμάτων για την κατανάλωση πετρελαίου που χρησιμοποιεί.

Τέλος, η ανακοίνωση Ιωαννίδη καταλήγει πως «την πλήρη ευθύνη για ότι έχει συμβεί μετά το 2019 την έχει ο κ. Μαλούτας και οι διοίκηση του, ας πάψει να προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες και ας αφοσιωθεί στην επίλυση των προβλημάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λευτέρη Ιωαννίδη

Μια τεκμηριωμένη απάντηση στα ψέματα του κ. Μαλούτα για την σύμβαση της ΔΕΥΑΚ με τη ΔΕΗ για την τηλεθέρμανση.

Καταρχάς, ο κ. Δήμαρχος πρέπει να κατανοήσει πως δεν είναι όλα επικοινωνία.

Μετά από 3 χρόνια διοίκησης ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα του τόπου. Αν η προτεραιότητα του κ. Μαλούτα είναι η επανεκλογή του, η προτεραιότητα των πολιτών είναι η διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής, των οποίων ο ίδιος έχει την ευθύνη να ασχοληθεί και να επιλύσει.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο για μια ακόμα φορά, αντί να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του σχετικά με την πορεία και το μέλλον της τηλεθέρμανσης επιτέθηκε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή σχετικά με την σύμβαση που υπογράψαμε με τη ΔΕΗ.

Δεδομένου όμως ότι δεν έχω καμιά πρόθεση να συμμετέχω σε μια συζήτηση με συνθήματα θα επιδιώξω παρόλα αυτά να απαντήσω στον κ. Μαλούτα τεκμηριωμένα και με στοιχεία όπως πάντα:

 • Η προηγούμενη σύμβαση έληξε το 2012. Οι περίοδοι κατανάλωσης μετά το 2012 ήταν χωρίς σύμβαση με πολλούς κινδύνους για τις τηλεθερμάνσεις (χρηματοδοτήσεις, παροχή θερμικής ισχύος κ.λ.π.).
 • Η συζητήσεις για την ανανέωση της σύμβασης ξεκίνησαν από το 2009 επι δημαρχίας Πάρη Κουκουλόπουλου χωρίς να υπάρξει κανέναν αποτέλεσμα για πολλά χρόνια, παρά το πλήθος των συναντήσεων και της πλούσιας αλληλογραφίας.
 • Η ΔΕΗ εγγράφως είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η μη σύναψη σύμβασης δεν την δεσμεύει να παρέχει θερμική ισχύ στις τηλεθερμάνσεις και απειλούσε ρητά με διακοπή στην παροχή θερμότητας.
 • Η σύμβαση που υπογράφηκε είχε διάρκεια μέχρι το 2020 ούτως ώστε να επικαιροποιείται δεδομένου ότι πλέον οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια είναι ρευστές.
 • Ήδη είχαν συμφωνήσει και είχαν υπογράψει την ίδια ακριβώς σύμβαση τόσο ο Δήμος Αμυνταίου, όσο και ο Δήμος Μεγαλόπολης, πριν την υπογραφή από τη μεριά μας.
 • Το πρόβλημα με τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα δεν προέκυψε εξαιτίας της σύμβαση αλλά είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι μειώθηκαν σημαντικά τα δωρεάν δικαιώματα που λαμβάνει η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες εξαιτίας της τηλεθέρμανσης.  Εξάλλου η ΔΕΥΑΚ εδώ και πολλά χρόνια πληρώνει για αγορά δικαιωμάτων για την κατανάλωση πετρελαίου που χρησιμοποιεί.

Είμαι σίγουρος πως, αν δεν είχε υπογραφεί η σύμβαση τότε, ο κ. Μαλούτας σήμερα θα μας κατηγορούσε ότι αφήσαμε αθωράκιστη την τηλεθέρμανση και την περιοχή.

Εξάλλου το μοναδικό εργαλείο που διαθέτει σήμερα ο Δήμος και η ΔΕΥΑΚ για να διεκδικεί την λειτουργία των μονάδων, υπό τις δύσκολες παρούσες συνθήκες, είναι αυτή η σύμβαση και τίποτα άλλο. 

Τον Δεκέμβριο του 2019, με επιστολή μου ζήτησα από την τότε πρόεδρο κα. Τουμπουλίδου να συζητηθεί το θέμα της σύμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τόσο η πρόεδρος τότε, όσο και ο Δήμαρχος αρνήθηκαν να γίνει η συγκεκριμένη συζήτηση.

Δεδομένου όμως ότι ο κ. Μαλούτας είναι Δήμαρχος εδώ και 3 χρόνια, οφείλει να μας απαντήσει στα παρακάτω:

 • Γιατί ο κ. Μαλούτας δεν έκλεισε αυτός το θέμα μέχρι το 2014 και άφησε μια τεράστια εκκρεμότητα στους επόμενους;
 • Γιατί αποδέχτηκε την σιωπηρή ανανέωση της σύμβασης η οποία έληξε το 2020 και δεν ζήτησε αναθεώρηση όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης; Τυγχάνει να γνωρίζω πως επι της συγκεκριμένης σύμβασης έγινε πλήρη ενημέρωση στον Δήμαρχο πριν τη λήξη της διάρκειας το 2020.
 • Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη, αν η ΔΕΗ προχωρούσε στην διακοπή της θερμικής ισχύος, σε μια περίοδο μάλιστα τεράστιας ενεργειακής αβεβαιότητας και υπό το γεγονός πως οι λιγνιτικές μονάδες λειτουργούν με ζημία για τη ΔΕΗ;
 • Σύμφωνα με το μνημόνιο (άρθρο 8 παρ 2) που υπέγραψε ο κ. Μαλούτας στις 17 Σεπτεμβρίου 2020 με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, την Περιφέρεια Δ.Σ. και τον κ. Μουσουρουλη για το νέο μοντέλο λειτουργίας των τηλεθερμάνσεων προβλέπεται ρητά η ενσωμάτωση του κόστους του CO

Γιατί τώρα με απόλυτα δική του ευθύνη αποδέχεται την ενσωμάτωση του κόστους CO2;

 • Γιατί ο κ. Μαλούτας απέφυγε την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2019, με την παρουσία των στελεχών της ΔΕΥΑΚ που ξέρουν πολύ αναλυτικά το ζήτημα το 2019;

Είναι γνωστή η συμπεριφορά του κ. Μαλούτα να αποφεύγει τους διαλόγους όταν γνωρίζει το αβάσιμο των επιχειρημάτων του, εξάλλου το ζήσαμε και προεκλογικά αυτό!

Η απάντηση του κ. Μαλούτα ότι δρομολογεί αυτός και η διοίκηση του την απεξάρτηση της τηλεθέρμανσης από τα ορυκτά καύσιμα είναι μια ακόμα θετική μεταστροφη του κ. Δημάρχου, όμως πολύ όψιμη και μάλλον επικοινωνιακού χαρακτήρα, αφού στο παρελθόν χαρακτήριζε την συγκεκριμένη συζήτηση ανώριμη ή απλά αναφερόταν στο έργο του Υδρογόνου ‘White Dragon’ ως λύση για την τηλεθέρμανση.

Ο Δήμαρχος αντί να απολογείται για το γεγονός ότι έχει αποδεχτεί απόλυτα την κυβερνητική πρόταση για πρόσδεση στο ορυκτό αέριο για τα επόμενα χρόνια, όπως έχει κάνει με όλες τις κυβερνητικές προτάσεις τα τελευταία δυο χρόνια, πετάει την μπάλα στην κερκίδα και κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο, να παραπλανά τους πολίτες.

Την πλήρη ευθύνη για ότι έχει συμβεί μετά το 2019 την έχει ο κ. Μαλούτας και οι διοίκηση του, ας πάψει να προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες και ας αφοσιωθεί στην επίλυση των προβλημάτων.

 

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση