Απαντά η Μητρόπολη για το παρεκκλήσι στο Επισκοπείο

5 Min Read

Ο περιβάλλων χώρος ανήκει στο φυσικό του ιδιοκτήτη

Τη δική της απάντηση στο θέμα της ανέγερσης παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου έδωσε η Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης. Πρόκειται ουσιαστικά περί παρουσίασης του ιστορικού των αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων που οδήγησαν στο πρόσφατο προεδρικό διάταγμα, που ανοίγει το δρόμο για την κατασκευή του παρεκκλησίου εντός του Επισκοπείου.

Έχουν προηγηθεί αντιδράσεις από την κοινωνία των πολιτών με πιο συντεταγμένη αυτή της δημιουργίας από την Κοινότητα Κοζάνης ομάδας που τιτλοφορείται «Πρωτοβουλία για τη διάσωση του αύλειου χώρου του Επισκοπείου Κοζάνης». Μάλιστα, η ομάδα προγραμματίζει μετά τις εκλογές λαϊκή συνέλευση μπροστά στο Επισκοπείο.

Το θέμα του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης είναι γνωστό και συζητείται χρόνια τώρα, ωστόσο, ήταν η έκδοση του προεδρικού διατάγματος που άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση, καθώς δίνει το «πράσινο» φως στην ανέγερση του παρεκκλησίου. Να σημειωθεί ότι οι δημοτικές αρχές της Κοζάνης ήταν διαχρονικά απέναντι στην προοπτική αυτή, κάτι που άλλαξε μόλις το 2021.

Τώρα ήρθε η ώρα και για τη Μητρόπολη να μπει στο παιχνίδι του δημόσιου διάλογου, κάτι που δεν συνηθίζει και να δώσει τη δική της απάντηση. Σύμφωνα με αυτή, η έκδοση του προεδρικού διατάγματος διασαφηνίζει προς όλους ότι ο περιβάλλοντας χώρος του ιστορικού Επισκοπείου Κοζάνης «ανήκει στον φυσικό του ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης». Η Μητρόπολη επισημαίνει, επίσης, ότι «παραχώρησε αφιλοκερδώς μεγάλο μέρος από την ιδιοκτησία της, τόσο για την πνευματική πρόοδο των νέων ανθρώπων, όσο και για τις ανάγκες κατοικίας των Κοζανιτών, καθώς η πόλη της Κοζάνης αυξανόταν πληθυσμιακώς», σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι η προσφορά αυτή δεν αναγνωρίστηκε, αφού «ένα αρκετά μεγάλο μέρος από τον αύλειο χώρο του Επισκοπείου της χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος από τον Δήμο Κοζάνης».

Στην ανακοίνωσή της η Μητρόπολη αναφέρεται στο ιστορικό της σχέσης του παρεκκλησίου με τη Μητρόπολη και στους λόγους που υπαγορεύθηκε η ανέγερση νέου παρεκκλησίου στον αύλειο χώρο με αρχές παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ώστε να συνδέεται μορφολογικά με το Επισκοπείο και να μην προκαλεί αισθητική βλάβη.

Επίσης, η Μητρόπολη αναφέρεται στην απόφαση του 2009 του Υπουργείου Πολιτισμού με την οποία εγκρίθηκε η ανέγερση της Αγίας Αικατερίνης, αλλά και την αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Κοζάνης, για την οποία προσέφυγε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Το Πρωτοδικείο ζήτησε την εκ νέου ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος, ενώ μετά από αίτημα της Μητρόπολης προς το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκε οριστικά η αρχιτεκτονική μελέτη της κατασκευής του παρεκκλησίου στη νέα του θέση, όχι νοτιοδυτικά όπως είχε προβλεφθεί στην αρχή, αλλά νοτιοανατολικά. Αναφορά γίνεται στην απάντηση της Μητρόπολης και στη θετική γνωμοδότηση επί της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Εκκλησιαστικής Αρχιτεκτονικής.

«Έφθασε, λοιπόν, ο καιρός η Αγία να εορτάζεται στο «σπίτι» της, διότι δεν νοείται Μητροπολιτικό Μέγαρο χωρίς Παρεκκλήσιο! Ο πιστός λαός της πόλεως, και όχι μόνο, θα έχει την ευκαιρία να ανάψει ένα κερί, να προσευχηθεί στην Αγία του, αλλά και να γνωρίσει (για όποιον το επιθυμεί) τον πολιτιστικό πλούτο που αποθησαυρίζεται μέσα στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως, τόσο στο ιστορικό Επισκοπείο, όσο και στο Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης, θα μπορεί να ευφραίνεται μέσα στον πράσινο περιβάλλοντα χώρο του Επισκοπείου, το οποίο δημιούργησε και φροντίζει καθημερινά η τοπική Εκκλησία. Η Εκκλησία γνωρίζει πως το περιβάλλον, ο κήπος, τα φυτά, τα λουλούδια, τα δέντρα, η εξοχή αποτελούν μοναδική δημιουργία του Θεού, αλλά και ευκαιρίες για την ψυχική τόνωση, αναψυχή και ψυχαγωγία του τόσο ταλαιπωρημένου και υπαρξιακά πολυκερματισμένου σήμερα ανθρώπου, καθώς και για δοξολογία του ονόματος του Θεού, ο Οποίος «πάντα ἐν σοφίᾳ ἐποίησεν». Η τοπική Εκκλησία το προσφέρει αυτό! Και πολιτισμό και πράσινο με έργα που μιλούν από μόνα τους» καταλήγει η ανακοίνωση της Μητρόπολης.

 

Σωκράτης Μουτίδης-www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση