ΑΠΕ Land…  η συνέχεια

4 Min Read

Ενώ οι τοπικές κοινωνίες διαμαρτύρονται για την κατασκευή νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στους τόπους τους, κάνοντας κινητοποιήσεις και ζητώντας να βρεθούν με τις αρμόδιες αρχές, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει να εγκρίνει περιβαλλοντικές μελέτες και νέα έργα. Δύο νέα έργα στη Φλώρινα και δύο στην Κοζάνη έρχονται για να συμπεριληφθούν στη σχετική λίστα.

Φωτοβολταϊκά Πάρκα 17MW και 16MW στη Φλώρινα

- Advertisement -

Η απόφαση για την κατασκευή και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Πάρκου συνολικής ισχύος 17MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, στη θέση «ΑΧΛΑΔΑ 1» της Δημοτικής Ενότητας Μελίτης στη Φλώρινα, της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Μ.Α.Ε.»,  τροποποιήθηκε ώστε να συνενωθεί το έργο με τον όμορο φωτοβλταϊκό σταθμό «ΑΧΛΑΔΑ 2» ισχύος 16MW του ίδιου φορέα που έχει ήδη αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 33 MW, εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση «ΑΧΛΑΔΑ 1» στη Μελίτη της Φλώρινας σε έκταση συνολικού εμβαδού 912.653,76m2.

Η συνολική ισχύς του πάρκου θα είναι 33 MW και θα υλοποιηθεί με τη χρήση 66.000 φωτοβολταϊκών πλαισίων.

Συνολικά θα εγκατασταθούν έξι υποσταθμοί ΧΤ/ΜΤ. Για τις ανάγκες του φωτοβολταϊκού σταθμού «Αχλάδα 1» δεν θα απαιτηθεί η διάνοιξη νέων οδών και η πρόσβαση στο γήπεδο του σταθμού θα γίνεται από υφιστάμενο οδικό δίκτυο με πιθανή βελτίωση αν απαιτηθεί.

Τα συνοδά έργα περιλαμβάνουν τη σύνδεση του φωτοβολταϊκου σταθμού  «Αχλάδα 1» ισχύος 33MW με το Σύστημα Μεταφοράς μέσω του νέου Υποσταθμού 400/33kV «Μελίτη», μέσω υπόγειας διασυνδετικής γραμμής μέσης τάσης.

Μεμονωμένος Σταθμός Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρύτερη Περιοχή Λεβαίας, συνολικής ισχύος 250 MW

Πρόκειται για την εγκατάσταση και λειτουργία Μεμονωμένου Σταθμού Ηλεκτροχημικής Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, που προβλέπεται σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 135.540,92 m2 εκ των οποίων μόνο στα 35.985,02 m2 προβλέπεται η εγκατάσταση των συσσωρευτών.

Το σύνολο του έργου υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, στο Δήμο Αμυνταίου, στις Δημοτικές Ενότητες Αμυνταίου και Φιλώτα και είναι της Εταιρείας ‘’ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ STORAGE Μ.Α.Ε.’’

Σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αμυγδαλιά

Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία ενός σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 150,00 MW και παραγόμενης Ενέργειας 600MWh καθώς και Υποσταθμού Ανύψωσης Τάσης 33/150kV, ο οποίος θα εγκατασταθεί επί γηπέδου εκτάσεως 65.902 τ.μ. στην Αμυγδαλιά της Δημοτικής Ενότητας Ελιμείας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και το έργο πήρε το «πράσινο φως» για να αρχίσει η κατασκευή του. Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η «MES EΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».

Η κατασκευή καθώς και η λειτουργία του σταθμού θα γίνει με τη χρήση συσσωρευτών ισχύος 150,00 MW και χωρητικότητας συσσωρευτών 600,00 MWh και τα συνοδά έργα αποτελούνται από τη γραμμή και τον υποσταθμό διασύνδεσης.

Σταθμός αποθήκευσης ενέργειας στο Δρέπανο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας με την επωνυμία «ΜΑΓΚΝΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» για την εκμίσθωση με δημοπρασία δημοτικής έκτασης εμβαδού 4.074,33 τ.μ., εντός του με αριθμό 476 χερσολίβαδου της κοινότητας Δρεπάνου, για την  εγκατάσταση σταθμού αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών  αποθήκευσης, με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών. Η κοινότητα Δρεπάνου γνωμοδότησε θετικά για την εκ λόγω εκμίσθωση, με την υποχρέωση του αναδόχου να αναλάβει την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί στο εξωκλήσι της Αναλήψεως, την κατασκευή παιδικής χαράς στο κέντρο της κοινότητας και μέρος των εσόδων από τα ανταποδοτικά να μένει στην κοινότητα με τη μορφή εργασιών (πεζοδρομήσεις).

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση