Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Κοζάνη για την 24ωρη απεργία

4 Min Read

Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις

Στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και στο τέρμα του κεντρικού πεζόδρομου της πόλης πραγματοποιήθηκαν χθες οι δυο απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ αντίστοιχα. Οι συγκεντρώσεις έγιναν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης, στην οποία συμμετείχαν και οι δημοσιογράφοι με 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Η ενεργειακή φτώχεια, η ακρίβεια, ο πόλεμος ήταν στοιχεία που κυριάρχησαν και στις δυο απεργιακές συγκεντρώσεις.

«Σήμερα διαδηλώνουμε ενάντια στη φτωχοποίηση που μας έχει καθηλώσει. Ζητάμε αύξηση μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, να μην περικοπεί το ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζόμενους. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ακρίβεια και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και είμαστε οι μόνοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν παίρνουν καμία επιδότηση» τόνισε ο Δημήτρης Ντέντης, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Κοζάνης.

«Αντιδρούμε στις κυβερνητικές πολιτικές που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα. Διεκδικούμε κατώτατο μισθό 751 ευρώ και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στέλνουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, δεν είναι αυτοί οι οποίοι θα πληρώσουν το μάρμαρο της φτώχειας, της ακρίβειας, έναντι στις κερδοφόρες εταιρείες των ολιγαρχών» τόνισε ο Ελευθέριος Αδάμ, Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Κοζάνης.

«Η ακρίβεια μας έχει τσακίσει και ο πόλεμος αύξησε κατά πολύ τα προβλήματα μας. Αγροτική πολιτική δεν υπάρχει πλέον που να στηρίζει τους αγρότες. Ο σύλλογος μας συνεχίζει με πολύμορφες δράσεις του και τις κινητοποιήσεις όπου χρειαστεί. Κανένας αγρότης να μη μείνει αδικημένος» τόνισε η Γιάννα Αντωνοπούλου, Πρόεδρος του νεοσύστατου αγροτικού συλλόγου Κοζάνης-Σερβίων – Βελβεντού.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό ανακοίνωσαν τα αιτήματα τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέες κινητοποιήσεις. Παρούσα στην συγκέντρωση ήταν και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα η οποία άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως κοιτά μόνο τα συμφέροντα των ιδιωτών και όχι του λαού. Τέλος τόνισε πως πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την ακρίβεια, να αυξηθεί ο μισθός τουλάχιστον στα 800 ευρώ, να προστατευθεί η εργασία και να μπει πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλο.

Στο τέρμα του κεντρικού πεζόδρομου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

«Με τη σημερινή μας απεργιακή κινητοποίηση και την απεργιακή συγκέντρωση θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ενάντια στην απαράδεκτη και καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Απαιτούμε, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να κλείσουν όλες οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις στην χώρα μας όπου την μετατρέπουν σε στόχο. Ταυτόχρονα δίνουμε τον αγώνα με τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, με τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και με όποιες κινητοποιήσεις κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα με επόμενο σταθμό την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, ενάντια στην ακρίβεια και δίνουμε τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και θέρμανση» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γκούμας, Πρόεδρος Σωματείου Εργατικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης.

Τονίζουν πως πρέπει να θωρακιστεί η περιοχή με την αξιοποίηση πολύτιμων αναπτυξιακά πλεονεκτημάτων που διαθέτει και να γίνει εφαρμογή πολιτικών που θα φέρουν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Επίσης ζητούν να παραταθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων με παράλληλη διασφάλιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση