Απέρριψε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε «κόκκινο συναγερμό»

3 Min Read

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, σε μια απόφαση που επίμονα ζητούσε το τελευταίο διάστημα η αντιπολίτευση. Πρόκειται για μια απόφαση που προβλέπει την έκδοση ψηφίσματος που απορρίπτει το νέο Κυβερνητικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και ταυτόχρονα κηρύσσει την Δυτική Μακεδονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το θέμα συζητήθηκε τελευταίο στην συνεδρίαση και μάλιστα προκάλεσε και την αποχώρηση από την συζήτηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» ο επικεφαλής της οποίας ζήτησε να μην συζητηθεί, αλλά να μπει αμέσως μετά τον ερχομό του 2020. Το σώμα δεν δέχτηκε την πρόταση και σε ένδειξη διαμαρτυρίας η παράταξη αποχώρησε.

Εισηγητής από την συμπολίτευση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Νίκος Λυσσαρίδης, ο οποίος έκανε μια εκτενή αναφορά στο νέο ΕΣΕΚ και παρουσίασε με αριθμούς τις απώλειες που θα έχει η περιοχή από αυτό όπως προκύπτει από διάφορα στοιχεία και μελέτες. Σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα χάσει πάνω από 2 δις ευρώ από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης και πάνω από 42 χιλ θέσεις εργασίας. Ο κ. Λυσσαρίδης πρότεινε να συνταχθεί ψήφισμα-απόφαση που θα διατυπώνεται ρητά και με κατηγορηματικό τρόπο:
– η ανησυχία της περιοχής για το μέλλον της όπως αυτό προκύπτει από την τυχόν εφαρμογή του νέου ΕΣΕΚ
– η ανησυχία για την απώλεια θέσεων εργασίας και των επιπτώσεων (οικονομικών, κοινωνικών κλπ) από αυτή και
– να τεθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη (η νομική μορφή που θα έχει η κατάσταση αυτή θα βρεθεί) έτσι ώστε να πιεστεί η Κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας δίκαιης μετάβασης και όχι βίαιης απολιγνιτοποίησης που επιχειρείται τώρα με αυτό το σχέδιο.
Η αντιπολίτευση εξέφρασε και αυτή μέσα από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων την αντίθεσή της στο νέο ΕΣΕΚ και ψήφισε ναι στην πρόταση της συμπολίτευσης δείχνοντας, όπως λέχθηκε, κοινό μέτωπο αντίδρασης στην απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει βίαια στην απολιγνιτοποίηση.
«Η απολιγνιτοποίηση αποτυπώνεται με τον χειρότερο τρόπο για την περιφέρειά μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης που μίλησε για «ολική καταστροφή που δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό το νέο ΕΣΕΚ την ώρα που δεν υπάρχει και συγκεκριμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση για την περιοχή».
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση