Απέρριψε το ΣτΕ την προσφυγή των κατοίκων της Ακρινής για το γειτονικό ορυχείο – Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

4 Min Read

Μετά από 10 χρόνια και 21 αναβολές, το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε, τελικά, απόφαση στην αίτηση ακύρωσης η τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του ορυχείου της ΔΕΗ που γειτνιάζει με την Ακρινή. Την προσφυγή είχε κάνει ο Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ανέργων Ακρινής, βλέποντας αποθέτες τέφρας να πλησιάζουν το χωριό και να υποβαθμίζεται καθημερινά η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Τελικά το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή του Συλλόγου προκαλώντας την οργή των Ακρινιωτών.
«Κοντολογίς, με όσο μου επιτρέπεται ως δικηγόρο να σχολιάσω μια δικαστική απόφαση, η ΔΕΗ η οποία παρενέβη στην δίκη μάλλον κάνει καλό (!) με την εξόρυξη λιγνίτη στην υγεία των πολιτών της περιοχής γιατί σύμφωνα με τα δείγματα που πάρθηκαν από περιοχές της ΠΕ Κοζάνης, τα εδάφη των χωριών που γειτνιάζουν με τα ορυχεία βρέθηκαν λιγότερα επιβαρυμένα! Επίσης το ΣτΕ λέει πως δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος για επίσπευση διαδικασιών για την μετεγκατάσταση της Ακρινής..» δηλώνει ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Σπύρος Χριστοφορίδης.
Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης, ο κ. Χριστοφορίδης μίλησε για τα βασικά σημεία της απόφασης του ΣτΕ εκφράζοντας ουσιαστικά την πικρία του για την δυσμενή, για τους κατοίκους, εξέλιξη. Όμως ανακοίνωσε πως ο δικαστικός αγώνας δεν σταματά εδώ αλλά θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

- Advertisement -

Ένα από τα βασικά σημεία που στηρίχθηκε η απόφαση, ήταν ότι λιγνίτης και τέφρα δεν είναι και «τόσο» τοξικά για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων, την ώρα που το τριμελές πλημμελειοδικείο Κοζάνης πριν λίγες μέρες, καταδίκασε πρωτόδικα, τρεις διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων που είχε ως αποτέλεσμα να πίνουν οι κάτοικοι των χωριών του Ελλησπόντου νερό με εξασθενές χρώμιο.
«…με τον αποθέτη Α5 που είχε επιβληθεί πρόστιμο δεν προσέτρεξε κανείς να σταματήσει την τέφρα που έριχνε επί ένα χρόνο και λειτουργούσε κανονικά 500 μέτρα από το χωριό. Μετά πήγε στα 800 μέτρα από τον οικισμό και αυτή την στιγμή σήμερα το πρωί με φωτογραφίες που έχω ρίχνει τέφρα καθαρή και έχει καλύψει με σκόνη όλη την περιοχή! Η καταστρατήγηση των περιβαλλοντικών όρων γίνεται από την ΔΕΗ, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ανταποκρίνονται και προφανώς έχουν την κάλυψη της πολιτικής ηγεσίας αλλιώς δεν εξηγείται» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής Κώστας Πουτακίδης.
Ερωτηματικά προκαλεί και η δημοσιοποίηση του προστίμου από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος κατά της ΔΕΗ, δυο μέρες μετά το δικαστήριο για το εξασθενές χρώμιο. Ο κ. Πουτακίδης έκανε λόγο για πολιτική συγκάλυψη και κατηγόρησε Περιφέρεια και Πρόεδρο Ακρινής ότι «τα βρήκαν» για να μείνει ο αποθέτης στο συγκεκριμένο σημείο.
«Μια παράβαση που γίνεται επί σειρά ετών και μολύνει την Ακρινή και στελέχη της ΔΕΗ λένε επί χρόνια ότι τηρούνται τα πάντα και δεν τηρείται τίποτα, και να έρχεται η πολιτική ηγεσία και να συγκαλύπτει το πρόστιμο που επέβαλε. Ερωτώ λοιπόν, ποιον βοήθησε η απόκρυψη της δημοσίευσης του προστίμου για δυο μέρες;» συμπληρώνει ο κ. Πουτακίδης.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση