Από τον Γενάρη του 2024 έρχονται προσκλήσεις για επενδυτικά σχέδια στη Δυτική Μακεδονία

6 Min Read

Η Δυτική Μακεδονία ο πρώτος σταθμός του Υ.ΜΑ.Θ. για την τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας

Ημερίδα με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, με τίτλο «Εξαγωγές στην πράξη για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας».

- Advertisement -

Η δράση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των ενημερωτικών δράσεων σε Μακεδονία και Θράκη από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθη Κωνσταντινίδη και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Σίμο Διαμαντίδη, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), τα επιμελητήρια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας), ενώ συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων Enterprise Greece.

«Μέλημα μας είναι να αναπτυχθούν οι περιοχές οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν μείνει πίσω και στον αναπτυξιακό και εξαγωγικό τομέα και την εξωστρέφεια, η Δυτική Μακεδονία τα προηγούμενα χρόνια εμφάνιζε σημαντική υστέρηση» τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και συνέχισε λέγοντας πως αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή οργανισμών εθνικής εμβέλειας όπως είναι ο ΣΕΒΕ αλλά και άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, ερχόμενοι σε συνέργειες και συμπράξεις και μεταδίδοντας την ενημέρωση και πληροφορία η οποία είναι απαραίτητη στους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα πολλά κονδύλια που διατίθενται και να πετύχουν την αναβάθμιση των δραστηριοτήτων και να κάνουν πιο δυναμική την παρουσία τους εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Τέλος ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε πως είτε πρόκειται για μια μεγάλη επιχείρηση που έχει τις υποδομές και ενδεχομένως παρουσία στο εξωτερικό, είτε πρόκειται για μια μικρή επιχείρηση που ακόμη δεν έχει εξαγωγική δραστηριότητα, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενημερώνονται, να μαθαίνουν για τα διαθέσιμα εργαλεία και να δικτυώνεται. «Πρέπει να καταλάβουν πως αυτά τα προγράμματα τους αφορούν όλους και μας αφορούν όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά και έκλεισε λέγοντας πως έχει γίνει όλη η προεργασία σε τεχνικό και νομοθετικό επίπεδο για τη δίκαιη μετάβαση και πως από τον Ιανουάριο του 2024 θα αρχίσουν οι προσκλήσεις για τα επενδυτικά σχέδια. «Είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιηθούν μέσα στο 2024 και θα αλλάξουν την πορεία του τόπου μας».  

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Σίμος Διαμαντίδης στάθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας που μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν περισσότερες εξαγωγές. Αναφέρθηκε στο γεγονός πως το 2022 οι εξαγωγές στην Ελλάδα σημείωσαν ένα νέο ρεκόρ καθώς έφτασαν τα 100 δισεκατομμύρια και πως πρέπει όχι απλά να μείνουν στα ίδια επίπεδα αλλά να τα ξεπεράσουν.

Παρουσιάστηκαν τα οκτώ βήματα για το πως να κάνουν εξαγωγές οι επιχειρηματίες, όπως και οι εξαγωγές της Δυτικής Μακεδονίας. «Θα βοηθήσουμε όσους θέλουν να κατακλύσουν τον κόσμο με τα προϊόντα τους, διότι όλη η Ελλάδα πλέον εξάγει τα προϊόντα της και το “made in Greece” είναι ένα ισχυρό “brand name” σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο ίδιος.

Όσο αναφορά τους επιχειρηματίες της Δυτικής Μακεδονίας που θέλουν να «κατακτήσουν» τις αγορές του εξωτερικού, ο κ Διαμαντίδης τους συστήνει να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη και οι ίδιοι ως ΣΕΒΕ θα είναι δίπλα τους να τους βοηθήσουν σε κάθε βήμα. «Είναι διαφορετικό να πουλάς σε έξι εκατομμύρια κόσμο, από ότι είναι να πουλάς σε εννιά εκατομμύρια και έτσι η επιχείρηση τους και θα μεγαλώσει και θα παράγει περισσότερα κέρδη και θα βγάλει καινοτόμα προϊόντα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας, κ. Μπάμπης Καραταγλίδης του Επιμελητηρίου Καστοριάς, κ. Σάββας Σαπαλίδης του Επιμελητηρίου Φλώρινας, κ. Νικόλαος Ράμμος του Επιμελητήριου Γρεβενών και ο κ. Γιάννης Μητλιάγκας του Επιμελητηρίου Κοζάνης.

Ο κ. Μητλιάγκας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Η συγκεκριμένη εκδήλωση απαντά σε ένα από τα βασικά ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας, τη στιγμή που όλοι οι οικονομικοί και δημογραφικοί δείκτες βρίσκονται στο ναδίρ, οι εξαγωγές είναι μονόδρομος. Οι εξαγωγές είναι τρόπος ζωής και μια διαδικασία η οποία αναβαθμίζει και εξελίσσει συνεχώς και τον επιχειρηματία και την επιχειρηματική δραστηριότητα και το ζητούμενο είναι να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις σε αυτή τη διαδικασία η οποία είναι επίπονη, θέλει ψάξιμο, θέλει γνώση και θα πούμε τα πρώτα βήματα που χρειάζεται να κάνει ένας επιχειρηματίας ώστε να κάνει ένα πραγματικό βήμα στις εξαγωγές».

Ακολούθησαν ομιλίες του Προέδρου του ΣΕΒΕ κ. Σίμου Διαμαντίδη και του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων κ. Παναγιώτη Χασάπη, με θέμα «Οδηγός για επιτυχημένες εξαγωγές, βήματα δικτύωσης και προοπτικές ανάπτυξης».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων Α.Ε. (Export Credit Greece s.a.), κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος, μίλησε για τις ασφαλείς εξαγωγές και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε διάλογος με το κοινό.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση