Απολογισμός με έμφαση στα έργα, τις χρηματοδοτήσεις και τις διεκδικήσεις της επόμενης ημέρας
Στα έργα που περνούν από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση, στις νέες χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν και στις βασικές διεκδικήσεις για το μέλλον της περιοχής επικεντρώθηκε ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας, τον οποίο παρουσίασε ο δήμαρχος Παναγιώτης Πλακεντάς. Όπως τόνισε, η επόμενη διετία αποτελεί κομβική περίοδο για τον Δήμο, καθώς μια σειρά ώριμων παρεμβάσεων εισέρχονται πλέον στη φάση της δημοπράτησης και της υλοποίησης.
Μεταξύ των σημαντικότερων έργων που δρομολογούνται είναι η δημοπράτηση του 2ου ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας, το Πανεπιστημιακό Campus στο πρώην στρατόπεδο Καπετάν Φούφα, οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις με το στάδιο ποδοσφαίρου και το προπονητήριο κλειστού στίβου, η αναβάθμιση του ΕΑΚ Πτολεμαΐδας, η ανάπλαση της οδού 25ης Μαρτίου, καθώς και η αξιοποίηση του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, μετά τη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική εξυγίανση της πρώην ΑΕΒΑΛ.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι πρόκειται για έργα που έχουν ολοκληρώσει το στάδιο της προετοιμασίας και προχωρούν πλέον σε διαγωνισμούς, αναδόχους και υλοποίηση, επισημαίνοντας ότι η συστηματική ωρίμανση μελετών και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων αρχίζουν να αποδίδουν απτά αποτελέσματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας, μέσα από την ενίσχυση του εξοπλισμού και των υποδομών των δημοτικών υπηρεσιών, με στόχο την αναβάθμιση της καθαριότητας, του πρασίνου και της λειτουργικότητας του Δήμου.
Στον οικονομικό τομέα υπογραμμίστηκε ότι ο Δήμος συνεχίζει χωρίς νέες δανειοδοτήσεις, ενώ διατηρούνται αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη και τα τιμολόγια των δημοτικών επιχειρήσεων.
Θέση στον απολογισμό είχε και η κοινωνική πολιτική, με τη διατήρηση της έκπτωσης 50% στα δημοτικά τέλη για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και οικονομικά ευάλωτους πολίτες, καθώς και τον διπλασιασμό της πάγιας προκαταβολής προς τους προέδρους των κοινοτήτων. Παρουσιάστηκαν επίσης δράσεις όπως η στήριξη του ΚΔΗΦ, η λειτουργία κοινωνικών δομών στον χώρο του παλιού Γηροκομείου, η ενίσχυση της ΚοινΣΕπ «Λαμπηδόνες», η επέκταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε τέσσερις ακόμη κοινότητες και η πρόβλεψη νομικής στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες χωρίς οικονομική δυνατότητα.
Αναφορά έγινε ακόμη στον πολιτισμό ως βασικό στοιχείο κοινωνικής συνοχής, αλλά και στον πρωτογενή τομέα, με έμφαση στις αγροτικές υποδομές, την αγροτική οδοποιία και την ανάγκη επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Μεσοβούνου.
Ο δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, υπογραμμίζοντας ότι η Εορδαία εξακολουθεί να διεκδικεί μια πραγματικά δίκαιη μετάβαση, με ουσιαστικό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, στηρίζοντας την ανάγκη παράτασης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων και αναδεικνύοντας τα ζητήματα που αφορούν την Πτολεμαΐδα V, τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και συνολικά το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, παρουσίασε τις βασικές διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής για το επόμενο διάστημα, που περιλαμβάνουν τους οδικούς άξονες προς Φλώρινα και Καστοριά, την ολοκλήρωση της σύνδεσης μέσω της σήραγγας της Κλεισούρας, την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Πτολεμαΐδα – ΒΙΟΠΑ, την ενίσχυση του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, την επέκταση της τηλεθέρμανσης, τη δημιουργία Δημοτικού Ιατρείου, την ίδρυση Μουσείου Λιγνίτη και την αξιοποίηση εγκαταστάσεων που έχουν ζητηθεί από τη ΔΕΗ.
Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Πλακεντάς ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο, τους συνεργάτες του, τους προέδρους των κοινοτήτων και τους εργαζόμενους του Δήμου, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ακόμη αδυναμίες και περιθώρια βελτίωσης, όμως ο στόχος παραμένει η συνεχής πρόοδος. Όπως τόνισε, η Εορδαία δεν περιμένει τις εξελίξεις αλλά τις διεκδικεί, με έργα που ήδη δημοπρατούνται, υλοποιούνται και διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα για τον Δήμο.










