Αποκλεισμένο και πάλι το Καταφύγιο Βελβεντού- Συνεχίζεται η κατακρήμνιση του οδοστρώματος πριν το ορεινό χωριό

2 Min Read

Ο «αποκλεισμός» της τοπικής κοινότητας Καταφυγίου του Δήμου Βελβεντού συνεχίζεται, χωρίς να διαφαίνεται άμεση λύση. Η κατολίσθηση της 7ης Ιουλίου μετά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και μια δεύτερη στις 8 Αυγούστου, έχουν προκαλέσει κατακρήμνιση του δρόμου που οδηγεί από και προς το ορεινό χωριό. Από τότε μέχρι σήμερα κάθε βροχόπτωση προκαλεί περαιτέρω κατακρήμνιση με αποτέλεσμα η ζημιά στο οδόστρωμα να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο αποκλεισμός του Καταφυγίου, αφού η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την παράταση της κήρυξης έκτακτης ανάγκης του χωριού μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021.

- Advertisement -

«Η πρόσβαση από και προς το χωριό δεν μπορεί να γίνει από τον συγκεκριμένο δρόμο και για οτιδήποτε συμβαίνει εκεί, πρέπει να μετακινηθούμε από τον χωματόδρομο, ο οποίος είναι λασπόδρομος ουσιαστικά, που μεγαλώνει την απόσταση και είναι δύσβατος. Ζητούμε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την ΠΕ Κοζάνης να επισπεύσουν την διαδικασία των έργων για να διορθωθούν, δεν ξέρω πραγματικά πότε, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις βροχές» δήλωσε στον «Χ» ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο δήμος έχει εξασφαλίσει κονδύλιο 500 χιλ. ευρώ για να χαραχθεί διαφορετική όδευση του νερού.

Από την μεριά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης δηλώνει πως οι διαδικασίες γίνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται. «Έχουμε εγκρίνει κονδύλιο 20 χιλ. ευρώ για να γίνουν δώδεκα απαραίτητες γεωτρήσεις σε τέσσερα σημεία του δρόμου στην περιοχή, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για να γίνει στην συνέχεια έργο επισκευής. Τον χειμώνα στο Καταφύγι μένει μόνο ο φύλακας του χωριού και το καλοκαίρι ανεβαίνουν για να μείνουν εκεί περίπου 150 κάτοικοι» δήλωσε στον «Χ» ο κ. Τσιούμαρης.

Να σημειωθεί πως το Καταφύγι είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Ελλάδας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1450 μέτρων και αποτελεί την γενέτειρα του Αλέξη Ζορμπά.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση