Απόντα και πάλι από την κατάρτιση ανέργων τα ΚΕΚ και οι εκπαιδευτές της περιοχής

4 Min Read

Από την Αθήνα «φυτεμένο» το πρόγραμμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Στον αέρα είναι από τις 26 Φεβρουαρίου η πρόσκληση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας προς τους δικαιούχους των λιγνιτικών περιοχών για συμμετοχή στο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων. Πρόκειται για μια ακόμη δράση του ΔΑΜ, παρόμοια με αυτή του ΕΒΕ, η οποία και σε αυτή την περίπτωση αποκλείει τις επιχειρήσεις των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης της περιοχής και τους εκπαιδευτές ενηλίκων αφού το πρόγραμμα «τρέχει» από την… Αθήνα με τηλεδιασκέψεις.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Όπως και στην περίπτωση του προγράμματος του ΕΒΕ Κοζάνης που το πρόγραμμα ήρθε «φυτευτό» από την Διοίκηση του ΔΑΜ έτσι και στην περίπτωση του ΟΕΕ το τοπικό παράρτημα δεν έχει καμία εμπλοκή και συμμετοχή. Οι δυο φορείς (ΕΒΕ και ΟΕΕ) είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής, είναι οι συνδετικοί κρίκοι των επιχειρήσεων της περιοχής με την κεντρική Κυβέρνηση και ο ρόλος τους είναι να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να προασπίζονται τα συμφέροντα των επαγγελματιών. Ωστόσο και στην περίπτωση αυτού του προγράμματος τα χέρια τους φαίνεται πως είναι «δεμένα» αφού η Διοίκηση του ΔΑΜ δεν ρωτά όπως δεν ρώτησε την τοπική κοινωνία κατά την κατάρτιση του ΣΔΑΜ.

Η δράση που υλοποιεί το κεντρικό ΟΕΕ έχει τίτλο «Ολοκληρωμένα Προγράμματα Προώθησης στην Απασχόληση για ανέργους (δράσεις συμβουλευτικής, κατάρτισης, πρακτικής άσκησης και πιστοποίησης) στις περιοχές ΔΑΜ». Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Σκοπός της δράσης είναι η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων σε 1.750 ανέργους. Βασικός σκοπός της δράσης είναι η υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσης των προσόντων και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ανέργων στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Βόρειου Αιγαίου, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου.

Το επίδομα που θα λάβουν οι άνεργοι είναι έως 2000 ευρώ και καλούνται να παρακολουθήσουν 120 ώρες διαθεματικών δεξιοτήτων, 240 ώρες θεωρία και 40 ώρες πρακτική και τους δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής πιστοποίησης. Και ενώ θα μπορούσαν τις ώρες αυτές να τις αναλάβουν τα ΚΕΚ της περιοχής και εκπαιδευτές ενηλίκων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται οικονομικά στην περιοχή, το ΔΑΜ επέλεξε, για άλλη μια φορά, ΚΕΚ και εκπαιδευτές ενηλίκων εκτός Δυτικής Μακεδονίας.

Την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Ειδικών Υψηλού Επιπέδου για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής  παρουσίασε στους δημοσιογράφους την έκθεση της, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση της λειτουργίας της Πολιτικής Συνοχής και περιλάμβανε συστάσεις για τον τρόπο που μπορεί να διασφαλιστεί ότι η πολιτική αυτή θα συνεχίσει να έχει στόχο την προώθηση της ευημερίας και της σύγκλισης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ειδικοί της Ομάδας ανέφεραν πως οι τοπικές κοινωνίες είναι το «κλειδί» για την ανάπτυξη της Πολιτικής Συνοχής στην Ευρώπη και πως θα πρέπει να τους δοθεί λόγος στην λήψη αποφάσεων. Επίσης ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (DG REGIO) Κάρστεν Ράσμουσεν στην τελευταία του επίσκεψη στην περιοχή παρουσία του κ. Καλλίρη από το ΔΑΜ, στην ομιλία του επανέλαβε το ζήτημα της λήψης αποφάσεων στην Αθήνα και της απουσίας της Δυτικής Μακεδονίας από το όλο εγχείρημα λέγοντας πως «πρέπει να γίνουν αλλαγές και να βρεθούν στην Δυτική Μακεδονία στελέχη και να συνομιλούν με επιχειρήσεις που θέλουν επενδύσουν στην περιοχή».

Άλλη μια απόδειξη πως η Δυτική Μακεδονία δεν έχει κανένα λόγο για το μέλλον της.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση