Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Δημήτρης Κοεμτζόπουλος

5 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας

Το 2022 μας άφησε με πολλές εκκρεμότητες και αγωνίες. Τι να περιμένουμε στο 2023; Οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσεται η ζωή μας είναι τόσο έντονοι που καθιστούν τις προβλέψεις ριψοκίνδυνες. Αν κάποιος πέρσι τέτοιες μέρες επιχειρούσε να προβλέψει τι θα έφερνε το 2022 δύσκολα θα μπορούσε να εκτιμήσει την εξέλιξη της πολιτικής ρωσοουκρανικής διένεξης των τελευταίων ετών σε καθολικό πόλεμο.

Ωστόσο κάνοντας κάποιες υποθέσεις, τις οποίες συνηθίζουν οι οικονομολόγοι, θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε τις ενδεχόμενες εξελίξεις για τη χρονιά που έχουμε μπροστά μας. Το 2023 περιμένουμε για πρώτη φορά μετά από χρόνια σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας και πιθανότατα παγκόσμια οικονομική ύφεση. Η ακριβή ενέργεια και το ακριβό χρήμα (αύξηση επιτοκίων) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εξέλιξη της τεχνολογίας (τεχνητή νοημοσύνη), η κλιματική αλλαγή (νερό, τρόφιμα, ενέργεια) και η σύγκλιση των αναπτυσσόμενων οικονομιών (Ασία, Αφρική) θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν την πορεία της ανθρωπότητας.

Πως όλα αυτά επηρεάζουν το μικρόκοσμό μας εδώ στη Δυτική Μακεδονία;

Το 2023 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την Περιφέρειά μας καθώς εκτός των παραπάνω προκλήσεων καλείται να ανταποκριθεί στις ιδιαιτερότητές της. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης. Το Πρόγραμμα αυτό στοχεύει να θέσει τις βάσεις για τη βιώσιμη πορεία στις επόμενες δεκαετίες.

Η Κοζάνη στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σύγχρονη ιστορία της. Μέσα σε μια παγκόσμια δημογραφική τάση με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά η Κοζάνη θα πρέπει να “αποφασίσει” προς τα που θα κινηθεί. Κι αυτό χωρίς να εξαρτάται μόνο από αυτή. Θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της ως ένα μικρό αλλά σημαντικό περιφερειακό αστικό κέντρο ή θα συρρικνωθεί ως μια επαρχιακή πόλη δορυφόρο άλλων κέντρων όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, τα Ιωάννινα.

Εκτός από το ΠΔΑΜ, το οποίο πρέπει να έχει ως πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, η δυναμική πορεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η αξιοποίηση άλλων χαρακτηριστικών όπως η διασυνορικότητα της περιοχής μας αποτελούν τα κρίσιμα πεδία  στα οποία έχουμε στραμμένη την προσοχή μας.

Το 2023 είναι χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών. Στις εκλογές θα φανεί πως αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις αυτές οι συμπολίτες μας και με τις επιλογές στους θα καθορίσουν τις εξελίξεις.

Ίσως τα παραπάνω να βάζουν στο μυαλό μας αρχικά κάποια συναισθήματα φόβου και απαισιοδοξίας. Παρόλα αυτά η ζωή θα συνεχίσει οπωσδήποτε προς τα εμπρός. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να πετύχουμε κάτι καλύτερο μέσα από δυσκολίες. Ας ξεκινήσουμε την προσπάθεια  βελτιώνοντας ο καθένας  πρώτα από όλα τον εαυτό του.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση