Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Νικολέτα Σκαρκαλά

4 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

- Advertisement -

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Νικολέτα Σκαρκαλά, συνιδιοκτήτρια ξενοδοχείου «Άνεσις»

Η Κοζάνη αποτελεί το πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο, όπως και οδικό κόμβο της ευρύτερης περιφέρειας. Ανέκαθεν υπήρξε επαγγελματικός και όχι τουριστικός προορισμός, με εξαίρεση τις Απόκριες. Το 2022 υπήρξε μια ανοδική χρονιά όσον αφορά τις μετακινήσεις, τόσο τουριστών από βαλκανικές κυρίως χώρες, όπου έκαναν σύντομη στάση στην πόλη μας πηγαίνοντας σε άλλους προορισμούς όσο και επαγγελματιών λόγω της επανεκκίνησης, κατά κάποιο τρόπο, της οικονομίας μετα την πανδημία.

Παρόλα αυτά είμαστε αρκετά προβληματισμένοι για το 2023 και τα επόμενα χρόνια καθώς ο πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καθιστούν δύσκολη την μετακίνηση των επισκεπτών και σε συνδυασμό με τις χαμηλές πληρότητες των προηγουμένων 2 ετών όπου είχαν “παγώσει” τα πάντα  λόγω Covid, επιβαρύνουν την οικονομική κατάσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά τα καταλύματα 12μηνης λειτουργίας.

Επιπρόσθετα η Κοζάνη τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί «πέρασμα» λόγω της Εγνατίας είτε προς Θεσσαλονίκη είτε προς Ιόνιο, το οποίο συνεπάγεται σημαντική μείωση των διανυκτερεύσεων στην περιοχή. Μάλιστα υπάρχει και άμεσος κίνδυνος να μείνει η περιοχή χωρίς αεροπορική σύνδεση με την πρωτεύουσα καθώς λήγει σύντομα η σύμβαση με την υπάρχουσα εταιρεία και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συνέχιση των δρομολογίων .

Επιπλέον στην περιοχή μας δεν υπάρχει τουριστική συνείδηση, το οποίο εύκολα διαπιστώνει κάποιος βλέποντας τα ελάχιστα επισκέψιμα κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος ή το περιορισμένο ωράριο λειτουργίας αυτών (Αρχοντικό Λασσάνη, Κοβεντάρειος Βιβλιοθήκη και άλλα). Επίσης η πραγματοποίηση διάφορων Φεστιβάλ ή αθλητικών δρώμενων καθ’ όλη τη  διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο κάποιες μέρες, θα μπορούσαν να προσελκύσουν κόσμο από γύρω περιοχές, όπως γίνεται σε άλλες επαρχιακές πόλεις. Κάτι τέτοιο φυσικά θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην τόνωση της τοπικής οικονομίας καθώς επηρεάζει και άλλες επιχειρήσεις της πόλης μας, όπως εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια και καφέ αφού όλα είναι αλυσίδα.

Επομένως χρειάζεται καλύτερη προβολή, στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάδειξη της περιοχής όπως και συνεργασία Δήμου/Περιφέρειας και ιδιωτών.

Γενικά υπάρχει ανησυχία και αβεβαιότητα στην περιοχή με τη συρρίκνωση τμημάτων του Πανεπιστήμιου, τη σημαντική μείωση πληθυσμού μετά την τελευταία απογραφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται  και εννοείται με τη γενικότερη κατάσταση της απολιγνιτοποίησης.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση