Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Παναγιώτης Μπαγκατζούνης

4 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

- Advertisement -

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Παναγιώτης Μπαγκατζούνης, Διευθυντής Πωλήσεων «Μπαγκατζούνης & ΣΙΑ»

Η εκτίμηση μου για το 2023 είναι πως θα συνεχιστούν οι δυσκολίες που προέκυψαν από το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον (πόλεμος στην Ουκρανία, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, αυξημένο ενεργειακό κόστος κλπ).

Ειδικότερα για την περιοχή μας οι προβλέψεις πωλήσεων είναι μάλλον απαισιόδοξες καθώς οι προηγούμενες κινήσεις στο κομμάτι της απολιγνιτοποίησης  επέφεραν σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής, πράγμα που αποτυπώθηκε και στην απογραφή. Η προσωρινή παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιστρέψει την αρνητική ψυχολογία και να επιτρέψει στις επιχειρήσεις και στους κατοίκους της περιοχής να προχωρήσουν σε μακροχρόνιο σχεδιασμό.

Και ενώ αναμένουμε να δούμε τις επενδύσεις και τα εξειδικευμένα μέτρα της Δίκαιης μετάβασης, οι διπλές εκλογές 2023 (Εθνικές και δημοτικές/περιφερειακές) που έρχονται, αναμφίβολα θα επηρεάσουν την διαδικασία αυτή και την  απρόσκοπτη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με ότι αυτό συνεπάγεται!

Το αρνητικό επίσης για την περιοχή μας είναι ότι ξανά οι προσδοκίες στηρίζονται κυρίως στον ενεργειακό τομέα και γίνονται πολλές επενδύσεις στον χώρο που όμως δεν εξασφαλίζουν σταθερή απασχόληση για την επόμενη μέρα!

Θεωρώ ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής που θα πρέπει να μας απασχολήσουν το 2023 είναι:

  • Η πληθυσμιακή συρρίκνωση και η τάση φυγής των νέων επιστημόνων!
  • η υστέρηση σε υποδομές (Βι.Πε, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο, νοσοκομείο κλπ) που φέρνουν την περιοχή σε δυσμενέστερη θέση ώστε να επιλεγεί ως επενδυτικός προορισμός.

Ο τομέας της μεταποίησης τροφίμων στον οποίο κινούμαστε, στενάζει κάτω από την αύξηση του κόστους (ενεργειακού και πρώτων υλών), την μείωση της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή και το εν γένει αρνητικό οικονομικό κλίμα.

Εν τούτοις οι τοπικές μεταποιητικές επιχειρήσεις  είτε μεγαλύτερες είτε μικρότερες, δείχνουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και βλέπουμε στην περιοχή να μεγαλώνει η συμμετοχή τους στο οικονομικό τοπίο.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση