Απόψεις – Γνώμες για την Κοζάνη το 2023 – Σάκης Δραγατσίκας

5 Min Read

Ανησυχία και σκεπτικισμός για την Κοζάνη το 2023

Φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες δημοσιεύουν στο Ειδικό Θέμα του «Χ» τις εκτιμήσεις τους για το 2023

Με ανησυχία και σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν το 2023 που μόλις ξεκίνησε, φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Κοζάνης, οι οποίοι εκφράζουν δημόσια σήμερα μέσω του «Χ» τις απόψεις τους και τις εκτιμήσεις τους για την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η απολιγνιτοποίηση, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η κατακόρυφη αύξηση αγαθών και πρώτων υλών και η ενεργειακή κρίση, είναι μερικοί από τους λόγους που συγκεντρώνουν ακόμη περισσότερα «σύννεφα» πάνω από την Κοζάνη, σύμφωνα με όσα θα διαβάσετε στο Ειδικό Θέμα που ετοίμασε ο «Χ».

Δημιουργία θέσεων εργασίας, κινητοποίηση και σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από βουλευτές και αυτοδιοικητικούς, αξιοποίηση και απορρόφηση πόρων και βελτίωση της καθημερινότητας, είναι μερικοί από τους προβληματισμούς που τίθενται. Αξιοσημείωτη είναι ακόμη η αναφορά στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι όμως ως ευκαιρία αλλαγής αλλά ως αγωνία για το τι τελικά θα επικρατήσει και για πόσο η προεκλογική και μετεκλογική περίοδος θα βάλει «χειρόφρενο» στην χώρα.

 

Σάκης Δραγατσίκας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Ζούμε από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση απανωτές κρίσεις που δεν μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε. Το 2019 άρχισαν να φαίνονται κάποια σημάδια ανάκαμψης, τα οποία όμως ήρθε η πανδημία για να μας ξαναπάει πίσω ίσως λίγο πιο μπροστά από το σημείο εκκίνησης. Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το εκρηκτικό μείγμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις αυξήσεις σε ενέργεια και βασικά αγαθά και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Οι απειλές της Τουρκίας είναι καθημερινές και αυτό δημιουργεί, όσο και να μην το θέλουμε, μια καθημερινή ανησυχία και προβληματισμό που προκαλεί αναμπουμπούλα και αναταραχή στην αγορά. Οι πρώτες ύλες βρίσκονται σε συνεχή άνοδο είτε γιατί έχουν να κάνουν με την αύξηση κόστους λόγω ενέργειας είτε λόγω της κλιματικής αλλαγής που συντελείται. Οι Τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια δανεισμού με αποτέλεσμα να ξαναχρωστάμε τα ίδια ή και περισσότερα ή και ακόμη χειρότερα να έχουν μεταβιβαστεί δάνεια σε εταιρίες και να κινδυνεύει ο πολίτης να μείνει άστεγος λόγω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, στην Ελλάδα ετοιμαζόμαστε για εκλογές Εθνικές την άνοιξη και Δημοτικές το χειμώνα. Οι εκλογές εντείνουν την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και την αναβλητικότητα και αυτό γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην αγορά μεταφράζεται για άλλη μία φορά σε πτώση τζίρου! Σε αυτό το «ωραίο» περιβάλλον ακούμε μόνο για επιδόματα αλλά όχι για δουλειά που θα φέρει εισόδημα! Σε τοπικό επίπεδο στο «ωραίο» περιβάλλον έρχεται να προστεθεί η απολιγνιτοποίηση η οποία συντελείται. Ένα Εθνικό ζήτημα στο οποίο είμαστε μόνοι!

Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ) που εκτός από τη μείωση πληθυσμού έχει μείωση ΑΕΠ και την μεγαλύτερη μείωση στις τιμές ακινήτων με ότι αυτό συνεπάγεται! Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια επένδυση που θα απασχολήσει κόσμο ώστε να έρθει εισόδημα στην περιοχή ενώ έχουν γίνει τέτοιες κινήσεις σε περιοχές που δεν είναι σε καθεστώς επιπλέον κρίσης όπως αυτό το βιώνουμε εμείς καθημερινά.

Δυστυχώς αν δεν γίνουν άμεσα, το επόμενο εξάμηνο, επενδύσεις, η Δυτική Μακεδονία θα σβήσει όπως έσβησαν τα φουγάρα της και όπως σβήνουν τα χωριά μας καθημερινά. Αν δεν μπορέσουμε να κρατήσουμε τους νέους εδώ, το να τους φέρουμε πίσω είναι δέκα φορές δυσκολότερο και η περιοχή μας θα συνεχίσει να γερνάει. Χρειάζεται διεκδίκηση και συνεργασία. Ο καθένας μας από τη θέση του οφείλει να βοηθήσει αρκεί βέβαια να υπάρχει το όραμα! Ποιοι θέλουμε να είμαστε, που θέλουμε να πάμε!

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντέξουμε όπως αντέξαμε τόσα και τόσα. Ας είμαστε θετικοί μέσα  σε όλο αυτό το αρνητικό περιβάλλον, ας βάλουμε τα δυνατά μας για άλλη μία φορά μήπως και καταφέρουμε να αλλάξουμε το μέλλον που είναι μπροστά μας!

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση