Αποζημιώσεις του 2017 πληρώθηκαν οι ροδακινοπαραγωγοί

2 Min Read

Αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2017 πήραν οι παραγωγοί νεκταρινιών και ροδακίνων στις 27 Ιουλίου μέσω της διαδικασίας de minimis, δηλαδή της οικονομικής ενίσχυσης. Το συνολικό ποσό των 8,5 εκ. ευρώ δόθηκε στους παραγωγούς Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης με τους τελευταίους να τονίζουν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η σωστή, αφού υποχρεωμένος να αποζημιώνει είναι ο ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Βασίλη Τζιουρά «το σωστό και αυτό που θα έπρεπε να γίνει, είναι να γίνει η αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, γιατί οι βροχοπτώσεις είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί ζημιές που καλύπτονται μέσω του ΕΛΓΑ».
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 26 Ιουλίου, το ύψος των αποζημιώσεων ανέρχεται για τα επιτραπέζια ροδάκινα στα 115 ευρώ το στρέμμα, για τα βιομηχανικά σε 65 ευρώ, ενώ για τα νεκταρίνια σε 120 ευρώ ανά στρέμμα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού τονίζει ότι οι τιμές είναι ελάχιστη αποζημίωση, αφού οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες. «Εμείς ως παραγωγοί πληρώνουμε τον ΕΛΓΑ και είναι δικός μας οργανισμός που πρέπει να αποζημιώνει τους παραγωγούς και δεν θα έπρεπε να παρακαλάμε τον κάθε υπουργό για να αποζημιωθούν ζημιές μας» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιουράς.
Να σημειωθεί επίσης ότι στους παραγωγούς δεν έχει καταβληθεί το υπολειπόμενο 30% των αποζημιώσεων του χαλαζιού του 2017. Επίσης, και φέτος έγιναν ζημιές από βροχοπτώσεις και ακόμα η χρονιά δεν έχει κλείσει.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση