Αρνήθηκε ο Σκουρλέτης το αίτημα των ενεργειακών δήμων για τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών Co2- “Έχω δώσει εντολή για το ειδικό τιμολόγιο” είπε από το βήμα της Βουλής

4 Min Read

Την ενσωμάτωση ενός μέρους των αντισταθμιστικών οφελών για τις λιγνιτικές περιοχές, μέσω του Ειδικού Ταμείου Εξοικονόμησης Ενέργειας, ανέφερε απο το βήμα της Βουλής το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης, απαντώντας στο βουλευτή ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο σε σχέση με το αίτημα να διατεθεί μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς δήμους Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλώρινας.
Ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι μέχρι τις 9 Απριλίου που θα γίνει ημερίδα στο δήμο Κοζάνης για τη μεταλιγνιτική περίοδο, θα υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα ανακοινωθούν. “Όλα αυτα που λέγαμε τα χρόνια αυτά για την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές και σχεδιασμοί σε περιοχές που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμένες ισχύουν. Είναι, όμως, τελείως διαφορετικό να έρχεται μια πρόταση και να μην προσδιορίζεται που θα πηγαίνουν τα χρήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δράσεις”.
Σε ότι αφορά στο ειδικό τιμολόγιο, αίτημα του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως “έχω δώσει εντολή για το ειδικό τιμολόγιο που θα δράσει καταλυτικά στα ζητήματα της ανάπτυξης παραγωγικής δραστηριότητας”.
Το πρωί της Τετάρτης οι δήμαρχοι των ενεργειακών δήμων είχαν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος για το αίτημα να διατεθεί μέρος των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στους ενεργειακούς δήμους., η οποία τελικά απερρίφθη και δεν εντάχθηκε στην τροπολογία που πέρασε το ίδιο βράδυ απο τη Βουλή. Την πρόταση των ενεργειακών δήμων είχε υιοθετήσει και ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, ο οποίος είχε στείλει επιστολή προς τον υπουργό κ. Σκουρλέτη, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι αναγκαία.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αρκαδία, άσκησε δριμεία κριτική απο το βήμα της βουλής λέγοντας χαρακτηριστικά “αυτά που λέγατε τόσα χρόνια για τα αντισταθμιστικά για τη λιγνιτική εποχη ήταν ψέμματα. Έστω και τελευταία στιγμή στα ζητώ ένα αντισταθμιστικο όφελος”.Ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει πλάνο, ενώ κατηγόρησε τον υπουργό ότι δε λέει την αλήθεια όταν λέει ότι το αίτημα αυτό δεν είναι συμβατό με την κοινοτική νομοθεσία.
Αναλυτικά το απόσπασμα απο την ομιλία του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου:
«Αποτελεί αίτημα όλων στις λιγνιτοπαραγωγικές περιοχές, δηλαδή στην Αρκαδία, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα – το οποίο ελπίζω να κάνετε αποδεκτό – ενόψει της μείωσης της παραγωγής λιγνίτη τα επόμενα χρόνια, η οποία θα επηρεάσει την οικονομική ζωή των περιοχών αυτών, να βρεθούν αντισταθμιστικά οφέλη. Στην περιοχή μας, στην Αρκαδία, θα κλείσουν δύο λιγνιτικοί σταθμοί ισχύος 600 MW. Η μείωση παραγωγής λιγνίτη προβλέπεται από την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Όπως όμως επεσήμαναν και οι Δήμαρχοι των περιοχών αυτών, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται ένα μικρό ποσοστό των εν λόγω εσόδων να αξιοποιηθεί στις συγκεκριμένες περιοχές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι συμβατή με την κοινοτική οδηγία και αποτελεί αίτημα των τοπικών φορέων όλων των πολιτικών παρατάξεων, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 5% και 8%.
Δυστυχώς ο Υπουργός δεν αποδέχθηκε την πρόταση, δήθεν γιατί δεν είναι συμβατή με την κοινοτική οδηγία. Ερωτώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ: όλα όσα λέγατε τόσα χρόνια για αντισταθμιστικά οφέλη στη μετα-λιγνιτική εποχή ήταν ψέματα; Τι θα κάνετε μπροστά στην απόρριψη του αιτήματος από τον Υπουργό;
Ζητώ από τον Υπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποδεχθεί έστω ένα μικρό ποσοστό ως αντισταθμιστικό όφελος γι’αυτές τις περιοχές.».

Μοιραστείτε την είδηση