Αυτό το ήθος δεν αρέσει στους πολλούς

3 Min Read

Τόνοι λάσπης εκτοξεύθηκαν, ευθύς μόλις γνωστοποίησε την απόφαση του να ιδρύσει κόμμα, κατά του Σταύρου Θεοδωράκη. Και τι δεν χρησιμοποιήθηκε εναντίον του, από κόμματα έως καφενόβιους ρήτορες και από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα «ενημέρωσης» έως πεζοδρομιακά συνθήματα. Από παραδουλεύτρα του Μπόμπολα έως ορντίναντσα του Τζορτζ Σόρος. Από Δούρειο Ίππο της Δεξιάς, έως τυχοδιώκτη. Με τους συνήθεις συνωμοσιολόγους της δημόσιας ζωής μας να αποφαίνονται ότι ο ρόλος του είναι σκοτεινός.
Στην περίπτωση του όμως ισχύει το αξίωμα «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Αν και, κατά την ταπεινή μου άποψη, και τα πρώτα ήταν ιδιαιτέρως τιμητικά. Θυμίζω απλώς ότι ο Σταυρός, που τον γνωρίζω από νεαρό, όταν και οι δύο δουλεύαμε στην «Πρώτη», μόλις πήρε την απόφαση να «κατέλθει στον πολιτικό στίβο», έκανε μια πρωτόγνωρη χειρονομία: Χάρισε τις μετοχές του, στην άκρως επιτυχημένη ιστοσελίδα που είχε δημιουργήσει, το «Protagon.gr», στους υπόλοιπους συντελεστές της.
Τώρα, αποχωρώντας από ενεργό την πολιτική, αφού εγκαταλείφθηκε από ανθρώπους που κατάφεραν επιβιώσουν πολιτικώς πάνω στην πλάτη του, δίνει και πάλι μαθήματα ήθους. Επιστρέφει, ως χορηγία προς το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ, από τα χρήματα που πήρε το «Ποτάμι», όπως όλα τα κόμματα, λόγω της συμμέτοχης τους στις ευρωεκλογές. Μήπως είδατε πολλούς άλλους πολιτικούς να επιστρέφουν χρήματα που πήραν είτε από το κρατικό κορβανά, είτε από τα ευρωπαϊκά ταμεία; Είτε να αποδέχονται μια πολιτικά ήττα και να αποσύρονται σε πλήρη δημιουργική ηλικία;
Φεύγει αφήνοντας πίσω του το στίγμα του στην πολιτική μας ζωή. Διότι έσυρε και άλλους στην επιλογή του να μην ρυπαίνει τις πόλεις με τον συνήθη χαρτοπόλεμο. Κυρίως όμως έχοντας αποδείξει ότι μπορεί κάποιος να υπερασπίζεται τις απόψεις του, κόντρα στο ρεύμα, μη υποκύπτοντας στις πιέσεις του λαϊκισμού. Και να «πληρώνει» αυτή την επιλογή του με αξιοπρέπεια. Χωρίς να αναζητά καμιά «αυλή του Αρταξέρξη» για να εξασφαλίσει κάποια σατραπεία. Και ξαναστήνει εστιατόριο, με κρητικές γεύσεις, για να μην είναι άπρακτος συνταξιούχος.
Με συμπαθάτε, αλλά επιτομή της «κριτικής λεβεντιάς» δεν είναι οι τσαμπουκάδες και οι χυδαιότητες του Παύλου Πολάκη. Είναι η παλικαριά του Σταύρου Θεοδωράκη. Μπορεί και οι δυο να είναι από τα Χάνια, αλλά η διάφορα τους είναι η διάφορα της ημέρας από την νύκτα.
Αλλά, φευ, δεν θέλουμε τέτοιους. Επιβραβεύουμε Πολάκηδες.

Μοιραστείτε την είδηση