Χάρης Βαρδάκας: 142 θέσεις στάθμευσης καταργούνται με την ανάπλάση της Λασσάνη και των γύρω δρόμων

5 Min Read

142  Θέσεις  Στάθμευσης  καταργούνται  με την Ανάπλαση  που ήδη   ξεκίνησε   της πλατείας  Λασσάνη   και  των γύρο δρόμων , ήτοι των οδών :  Αρχελάου, Πολυζούλη,  Ιερολοχιτών , Αθηνάς,  Ερμού,   Κωστή  Παλαμά,  και μέρος της Ολύμπου,  πράγμα  που δημιουργεί σοβαρότατο  πρόβλημα  στην αγορά  αλλά και στις κατοικίες  του ευρύτερου κέντρου  γιατί  υπάρχει μεγάλη ΕΛΛΕΙΨΗ  ΧΩΡΩΝ  ΣΑΤΘΜΕΥΣΗΣ  όχι μόνο στο ευρύτερο κέντρο  αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της  Κοζάνης .

Είναι προφανές ότι η Πλατεία  Λασσάνη  βρισκόταν σε μια  κακή κατάσταση   και  έπρεπε  πρίν  χρόνια  να αναπλασθεί  ώστε  να  αναβαθμισθεί  η περιοχή  αυτή  άλλα  και η  πόλη .

Επίσης παρατηρούμε  ότι έτσι χάνετε  η μοναδική και ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ   ευκαιρία  να  δημιουργηθεί εκεί ένα  μεγάλο και  πολυόροφο  Υπόγειο πάρκινγκ  πχ  4 ορόφων  που θα εξυπηρετούσε  ολόκληρη  την  αγορά  , τις  κατοικίες, τις επαγγελματικές στέγες,  Ιατρεία , το ευρύτερο  κέντρο  και όχι μόνο.      

Τα  προηγούμενα  χρόνια επί  Γ. Δακή , Νομάρχη  και  επί  Π. Κουκουλόπουλου , Δημάρχου  και Λ. Μαλούτα  Αντ/χου  μπορούσε να κατασκευασθεί  με εξ ολοκλήρου  χρηματοδότηση  από  την   Ευρ. ΄Ενωση αυτό το πάρκινγκ.  Οι τότε όμως άρχοντες  του Δήμου  ολιγώρησαν  και αδιαφόρησαν .

Η  πρόφαση  ότι  εμποδίζετο από ένα υποσταθμό της  ΔΕΗ δεν  στέκει  , γιατί  αυτός  εύκολα μεταφέρεται.  Με αυτό το υπόγειο  πάρκιγκ  θα έπαιρνε  τελείως άλλη  μορφή  και ανάπτυξη  το  ευρύτερο  κέντρο  της Κοζάνης .  

΄ Θα τονίσουμε εδώ  ότι οι περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη  και  στην  Αμερική  έχουν  υπόγεια  πάρκιγκ  κάτω από πλατείες .    Το θέμα αυτό τέθηκε  και στο παρελθόν  αλλά δεν έγινε τίποτε.

Ειδικότερα  καταργούνται  οι  παρακάτω  θέσεις  πραγματικής  στάθμευσης:                                                                                                                                                                1)  Στην Πλατεία  Λασσάνη           38                                                                                                                            

2)  Στην  οδό   Αρχελάου                47                                                                                                                     

3)  Στην  οδό   Πολυζούλη              18                                                                                                                              

4)  Στην  οδό   Αθηνάς                      9                                                                                                                                     

 5)  Στην  οδό Κωστή Παλαμά        10                                                                                                                                        6)  Σε τμήμα της οδού Ολύμπου  10                                                                                                                                

  7)  Στην  οδό  Ερμού                       10

Συνολικά  καταργούνται  142  θέσεις στάθμευσης .

Που θα σταθμεύσουν όλοι αυτοί κ. Δήμαρχε ;

Επίσης στην  οδό  Ιερολοχιτών  που μετέχει στην ανάπλαση  είχαν  καταργηθεί στα προηγούμενα  χρόνια  10 θέσεις στάθμευσης  παρ ότι σε μελέτη της ΑΝΚΟ του 2018  φαίνεται να διατηρούνται  6 θέσεις στάθμευσης.

  Αν συνεχισθεί η Ανάπλαση  σε όλο το μήκος της οδού Ολύμπου  μέχρι και της  οδού  Φειδιπίδου τότε  θα καταργηθούν επίπλέον  110  θέσεις  στάθμευσης .

   Η κατάργηση ορισμένων θέσεων στάθμευσης  ενδεχομένως είναι δικαιολογημένη , όπως  επί της πλατείας ή της οδού Κωστή Παλαμά  και Ολύμπου όπου θα υπάρχει στάση για Αστικά  Λεωφορεία.  Οι πολλές θέσεις όμως καταργούνται αδικαιολόγητα  και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα από το έλλειμμα θέσεων στάθμευσης  στην αγορά και στην ευρύτερη  περιοχή  γιάτι η «πίεση »  θα μεταφερθεί  παραδίπλα.  

Η Οδός Αρχελάου και Ολύμπου έχουν  φαρδιά  πεζοδρόμια  ,  υπεραρκούν  και η κίνηση των πεζών  είναι περιορισμένη , εκεί δεν πρέπει να καταργηθούν  θέσεις στάθμευσης.

    Να σημειώσουμε  ότι η  μελέτη αυτή της ανάπλασης  έγινε επί της προηγούμενης Δημοτικής  Αρχής  [ 26-3-2019  ΑΝΚΟ  ] , σε εφαρμογή του   ΣΒΑΚ  με το οποίο καταργούνται  4.500- 5.000  θέσεις στάθμευσης σε όλη την Κοζάνη.  Ητοι ο Δήμαρχος κ. Λ. Μαλούτας  υλοποιεί  το ΣΒΑΚ  του προηγούμενου Δημάρχου.

  Ο κ. Μαλούτας συνεχίζει  δυστυχώς να καταργεί θέσεις στάθμευσης ανα την πόλη ,  δείτε κίτρινες διαγραμμίσεις  στο οδόστρωμα,  και νέες παρκίδες φορτοεκφόρτωσης που δεν χρειάζονται   .Συνέχεια  , κάθε χρόνο.

 Ας ενημερωσει τους Δημότες ο κ. Δήμαρχος ΠΟΣΕΣ ?, ΠΟΙΕΣ ?  ΚΑΙ ΠΟΥ  ? ΝΕΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ   ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ  στην θητεία του ?  : Καμιά και     πουθενά.

Καμιά δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε  να ασχοληθεί  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΝΑ ΛΥΣΗ  ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ  ΕΛΛΕΙΨΗΣ  ΧΩΡΩΝ  ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ .   Όταν οι πολίτες  ταλαιπωρούνται    και δεν βρίσκουν στάθμευση,  πάνε αλλού,  και σε άλλες πόλεις  , η Αγορά  ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ  και ερημώνει  , οι δε κατοικίες  μένουν άδειες  και  η πόλη  Υποβαθμίζεται  και «αποαναπτύσσεται »  Ατελείωτα τα παραδείγματα , μόνο ο Δήμος δεν τα βλέπει.

Προτείνουμε :

1) Να αναθεωρηθεί η ανωτέρω μελέτη,  είναι εύκολο , και να μειωθούν στο ελάχιστο  οι  καταργούμενες θέσεις στάθμευσης.

2) Καλούμε τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης , τα Επιμελητήρια , τους Συλλόγους όλων των   εργαζομένων  να ζητήσουν από τους Υποψήφιους Δημάρχους και Υπ. Συμβούλους  να  τοποθετηθούν στο μεγάλο προβλημα της  στάθμεσσης  και να δεσμευτούν  για συγκεκριμένες και άμεσες λύσεις.        Να πιεσθούν  οι υποψήφιοι  με την ψήφο μας .

3) Καλούμε όλους τους πολίτες  να ασκήσουν πιέσεις στους υποψήφιους  για το θέμα αυτό.

4) Καλούμε όλες τις παρατάξεις των υποψηφίων  να καταθέσουν δημόσια  συγκεκριμμένες προτάσεις επίλυσης του Θέματος.

Χάρης  Βαρδάκας

σ.  Πολ.  Μηχ/κός  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση