«Χειρόφρενο» για τα αστικά της Κοζάνης σήμερα

4 Min Read

Κινητοποίηση για την αφετηρία στη νέα Πλατεία Λασσάνη

Του Σωκράτη Μουτίδη – [email protected]

«Χειρόφρενο» λόγω 24ωρης απεργίας σήκωσαν την Πέμπτη 20 Απριλίου τα αστικά λεωφορεία της Κοζάνης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη, όπως λένε, θέσης επιβίβασης και αποβίβασης των επιβατών πλησίον του κέντρου της πόλης με την ανάπλαση της πλατείας Λασσάνη. Τα έργα για τη νέα πλατεία αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και ο ανάδοχος εργολάβος ενημέρωσε πως δεν θα μπορούν να περνούν από την πλατεία. Επίσης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών έχει προβλεφθεί μια θέση στάθμευσης στο νότιο μέρος της πλατείας, με τους ιδιοκτήτες των αστικών να διαμαρτύρονται.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Κοζάνης Θεόδωρο Μιχαηλίδη, έχει προταθεί στον Δήμο Κοζάνης να γίνουν συνολικά τρεις θέσεις για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών και ένα σταθμαρχείο, κάτι που δεν αποδέχθηκε η τεχνική υπηρεσία. «Είμαστε υπέρ της ανάπλασης και προφανώς θέλουμε να γίνει, όμως προσπαθήσαμε πολλές φορές να έρθουμε σε συνεννόηση και σε μια κοινή αποδεκτή λύση με τον Δήμο και δεν τα καταφέραμε. Ζητάμε από τον Δήμαρχο να αναλάβει ο ίδιος το θέμα της πλατείας και να εισακούσει το αίτημά μας για σημεία επιβίβασης και αποβίβασης πλησίον του κέντρου» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κοζάνης Θεόδωρος Μιχαηλίδης

Ο ίδιος κατηγορεί τον Δήμο Κοζάνης και τις υπηρεσίες που έχουν αναλάβει το θέμα, ότι «κάνουν κινήσεις που δεν αρμόζουν σε έναν δήμο. Έχουμε στην Κοζάνη την πανελλήνια πρωτοτυπία να διώχνουμε την αφετηρία των αστικών 1,5 χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης. Με αυτούς που χειρίζονται σήμερα το θέμα, την τεχνική υπηρεσία και την αντιδήμαρχο Τουμπουλίδου, δεν υπάρχει συνεννόηση αλλά αδιαλλαξία από πλευράς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι οδηγοί και ιδιοκτήτες των αστικών λεωφορείων της Κοζάνης, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην υπάρχουσα αφετηρία στην πλατεία Λασσάνη και με πραγματοποίησαν πορεία προς το διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ όπου συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη και μετέφεραν τα αιτήματά τους. «Αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς στον δήμο και σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο που θα συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης ούτε καν έχουμε κληθεί» είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Το αστικό ΚΤΕΛ Κοζάνης εξυπηρετεί 27 δημοτικά διαμερίσματα. Καθημερινά κατά την περίοδο του σχολικού έτους, μετακινούνται περίπου 1500 μαθητές και περίπου 5000 φοιτητές. Σε αυτούς προστίθενται και το επιβατικό κοινό που ανέρχεται σε περίπου 20.000 επιβάτες.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αναφέρει το αστικό ΚΤΕΛ Κοζάνης, είναι το τι θα γίνει με την έναρξη των εργασιών για τη νέα πλατεία. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Θόδωρο Κυριακίδη, ο εργολάβος έχει ενημερώσει πως κανένα αστικό λεωφορείο δεν θα μπορεί να περάσει από την πλατεία λόγω του εργοταξίου που θα αναπτυχθεί.

«Μας λένε πως η αφετηρία θα βρίσκεται στον ΟΣΕ αλλά δεν θα περνάμε από την Λασσάνη πλέον. Δηλαδή δεν έχουμε μέρος για να αφήνουμε τους επιβάτες κοντά στο κέντρο. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως έχει λάβει μέριμνα αλλά ο εργολάβος μας λέει άλλα. Και γενικά, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν 27 δημοτικά διαμερίσματα με μια θέση στο κάτω μέρος της πλατείας. Να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να δούμε τι θα γίνει» ανέφερε ο κ. Κυριακίδης.

Ο Αντιπρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Κοζάνης Θεόδωρος Κυριακίδης

Το απόγευμα της Πέμπτης, το θέμα θα συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, με το Αστικό ΚΤΕΛ να δηλώνει πως θα δώσει δυναμικό παρών.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση