Καταχειροκροτήθηκε “Το Τάβλι” από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

3 Min Read

Καταχειροκροτήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης η παράσταση Το Τάβλι, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Μια δυνατή κωμωδία με δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, στην οποία αποδίδεται γλαφυρά η νεοελληνική πραγματικότητα και το ενδόμυχο όνειρο του νεοέλληνα «να πιάσει την καλή».
Ο Φώντας (Γεράσιμος Σκιαδαρέσης) και ο Κόλιας (Ιεροκλής Μιχαηλίδης) δυο φίλοι και κουνιάδοι, κάθονται ένα ζεστό αυγουστιάτικο απόγευμα μετά από ένα μεσημεριανό ύπνο, την ώρα του ιερού απογευματινού καφέ στη βεράντα τους και συζητούν πως θα πιάσουν την καλή και θα γλυτώσουν από τη φτώχεια τους. Το σχέδιο «όπως πάντα» καλά οργανωμένο και σίγουρο, μας δείχνει όλο το νεοελληνικό όνειρο που πλάθεται από ευτελή υλικά. Οι δυο ήρωες μας, ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και ο Κόλιας πρώην αντιστασιακός και νυν λαχειοπώλης, ονειρεύονται να στήσουν μαζί μια κομπίνα, με στόχο τα μεγάλα κέρδη και την είσοδο στην υψηλή κοινωνία. Δύο χαρακτήρες αυθεντικοί, λαϊκοί, οικείοι, αναγνωρίσιμοι, τραγικοί και κωμικοί συνάμα, συνοψίζουν την ουσία της νεοελληνικής φιλοσοφίας.
“Το Τάβλι είναι ένα επίκαιρο έργο παρότι είναι γραμμένο το 1972 και είναι από τα αγαπημένα των ηθοποιών και των θεατών. Με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη έχουμε δουλέψει και στο παρελθόν , έχοντας μια ιδιαίτερη καλή χημεία και σχέση στη σκηνή ενώ είχαμε και πολύ καλή συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης Λευτέρη Γιοβανίδη δήλωσε ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
“Το Τάβλι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και δημοφιλές έργο το οππίο εδώ και 50 χρόνια έχει ανέβει αρκετές φορές αφήνοντας πάντοτε θετικές εντυπώσεις. Για μας είναι χαρά που ασχολούμαστε με ένα ιδιαίτερο κείμενο της Νεολληνικής δραματουργίας καθώς ο Κεχαίδης είναι ένας απ τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του Μεταπολεμικού Ελληνικού Θεάτρου. Είναι μια δύσκολη περιοδεία λόγω καθημερινής μετακίνησης, μας αποζημιώνει όμως η υποδοχή των θεατών. Σήμερα ήταν μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα παράσταση όσον αφορά τη σχέση με το κοινό, εδώ στο ωραιότερο καλοκαιρινό θεατράκι της χώρας, πράγμα που δε το λέω για να κολακέψω το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.>> ανέφερε με τη σειρά του ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης.
Το “Τάβλι”, είναι έργο προφητικό και γι’ αυτό πάντα επίκαιρο, πρωτοανέβηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 1972, μεσούσης της δικτατορίας, σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε, ανεβαίνει συχνά στις θεατρικές σκηνές, γεγονός που καταδεικνύει την οξυδερκή ματιά του συγγραφέα στη νεοελληνική νοοτροπία.

 

Μοιραστείτε την είδηση