Δεν είναι μόνο η κακιά στιγμή

2 Min Read

Προχθές το βράδυ έγινε ένα ακόμη τροχαίο στην Εγνατία, στο ύψος της Καλαμιάς. Όπως πάντα με όχημα (νταλίκα στην περίπτωση αυτή) που έπεσε πάνω σε  άλλο σταθμευμένο όχημα. Συνήθως αυτή είναι η κύρια αιτία δυστυχημάτων σε κλειστούς δρόμους. Πριν λίγο καιρό είχε συμβεί το ίδιο στον Πολύμυλο.

Την περασμένη Κυριακή ένας φίλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού σκοτώθηκε, όταν έπεσε πάνω του αγωνιστικό αυτοκίνητο σε κλειστή στροφή. Ο φίλαθλος βρισκόταν σε σημείο που δεν έπρεπε να βρίσκεται, χωρίς να έχει λάβει μέτρα για την ασφάλειά του.

Δυο μέρες πριν, άλλο αυτοκίνητο παρέσυρε 11χρονο ποδηλάτη που κινούνταν επί της εθνικής οδού, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει.

Είναι η κακιά στιγμή. Σύμφωνοι. Είναι, όμως, μαζί και η κακή μας εκπαίδευση στην οδική ασφάλεια. Σταματάμε όπου νομίζουμε, για να ξεκουραστούμε, να κάνουμε ένα τσιγάρο, να φωτογραφηθούμε.

Μου έλεγε φίλος που ζει στη Μ. Βρετανία ότι για μια παράβαση του ΚΟΚ αναγκάστηκε να παρακολουθήσει υποχρεωτικά σεμινάριο οδικής ασφάλειας. Κι εκεί το πρώτο πράγμα που έμαθε είναι ότι απαγορεύεται να σταματάμε σε κλειστό δρόμο, εκτός κι αν το όχημά μας έχει ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης, οπότε παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Δεν το ήξερε, μας είπε. Αλλά τώρα που το έμαθε δεν θα το ξανακάνει. Πολλοί που δεν θα έχουν, όμως, την ευκαιρία να το ακούσουν, θα σταματήσουν ίσως για ένα τσιγάρο. Που μπορεί να είναι το τελευταίο.

Μοιραστείτε την είδηση