Δεν πτόησε τις Λαζαρίνες η βροχή στη Θεσσαλονίκη

2 Min Read

Ένα από τα ξεχωριστά έθιμα της περιοχής -κι από τα λίγα λαογραφικά δρώμενα της Σαρακοστής- παρουσιάστηκε την Κυριακή, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Οι«Λαζαρίνες» της Αιανής, αφού πρώτα προσκύνησαν στον Άγιο Δημήτριο και έψαλαν το μοιρολόι της Παναγιάς, στη συνέχεια βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους. Μπορεί ο βροχερός καιρός να μην βοήθησε ιδιαίτερα, αλλά ακόμα και υπό βροχή το “Τσιντσιρό” τραγουδήθηκε και χορεύτηκε στην κεντρική πλατεία της Θεσσαλονίκης.
Περίπου 100 γυναίκες κάθε ηλικίας, ντυμένες με τις πιο όμορφες και πλουμιστές φορεσιές της ελληνικής παράδοσης, έστησαν τα «μπλίκια» τους και ενώθηκαν για τον τρανό χορό των Λαζαρίνων.
Αρκετοί λαογράφοι επισημαίνουν ότι οι απαρχές του εθίμου βρίσκονται στην αρχαία Ελλάδα. Στα χριστιανικά χρόνια το έθιμο συνδέθηκε πάντως με την αναγέννηση της φύσης, τον ερχομό της άνοιξης και την ανανέωση της ζωής. Παλιότερα στον «Λάζαρη»  πήγαιναν μόνο τα ανύπαντρα κορίτσια. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς οι ωραιοστολισμένες γυναίκες επισκέπτονταν το κάθε σπίτι, ήταν ευκαιρία  και για «νυφοδιάλεγμα». Σήμερα στην αναβίωση-ανάδειξη του εθίμου παίρνουν μέρος γυναίκες όλων των ηλικιών.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν  η Δημοτική Κοινότητα Αιανής, (ιστορική Έδρα του Δήμου Κοζάνης), ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Η Πρόοδος» και ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Οι φωτογραφίες είναι του Αντώνη Κύρινα και της Δέσποινας Μπούκου

Μοιραστείτε την είδηση