Ένα ευρύ πρόγραμμα δεντροφύτευσης σε συνολικά 20 σχολικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας, προγραμμάτισε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Τα σχολεία στα οποία θα φυτευτούν δέντρα είναι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις πέντε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας, Κοζάνη, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Γρεβενά.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο ευρωπαϊκό έργο LIFE TERRA, το οποίο έχει ως βασικό στόχο τη φύτευση 500 εκατομμυρίων δέντρων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης μέχρι το 2025, για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των μαθητών σε θέματα περιβάλλοντος μέσω προγραμμάτων STEM και την εξοικείωσή τους με σύγχρονες εφαρμογές γεωπληροφορικής και γεωσήμανσης. Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν συνολικά 16 φορείς, από 8 χώρες της Ευρώπης. Το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό και την υλοποίηση των δράσεων στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος LIFE στη θεματική ενότητα για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Στην υλοποίηση των δράσεων συμβάλλουν και οι υπηρεσίες πρασίνου των Δήμων, ενώ η επιλογή των σχολικών μονάδων έγινε σε συνεργασία με τους αντίστοιχούς Διευθυντές Εκπαίδευσης.