Διαφωνούν επαγγελματίες, αυτοδιοίκηση και κάτοικοι στα πλωτά φωτοβολταϊκά στον Πολύφυτο-Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων το πρωί της Τρίτης

4 Min Read

Την κάθετη διαφωνία τους στην κατασκευή πλωτών φωταβολταϊκών στην λιμνη Πολυφύτου, εξέφρασαν το πρωί της Τρίτης κάτοικοι των Σερβίων και του Βελβεντού, αλιείς που δραστηριοποιούνται στην λίμνη και τοπική αυτοδιοίκηση, ζητώντας από την Κυβέρνηση να παρέμβει και να σταματήσει το πρότζεκτ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες». Τα πλωτά φωτοβολταϊκά σχεδιάζονται να κατασκευαστούν σε δυο σημεία της λίμνης (όπως αποτυπώνεται στον χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας).

«Πρόκειται για τους καλύτερους ψαρότοπους της λίμνης και τα σημεία αυτά δεσμεύονται για να γίνουν φωτοβολταϊκά. Δεν θα το επιτρέψουμε και θα αντιδράσουμε. Από αυτήν την λίμνη ζουν 165 επαγγελματίες αλιείς και 500 οικογένειες» τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων της λίμνης Νίκος Κουρτίδης.

Ο Σύλλογος απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που έγινε στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για αυτήν την εξέλιξη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι Δήμοι Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης, φορείς και κάτοικοι της περιοχής. Όλοι τους ξεκαθάρισαν πως είναι κάθετα αντίθετοι με την κατασκευή πλωτών φωτοβολταϊκών στα νερά της λίμνης.

«Λέμε όχι σε αυτούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Δεν μας ρώτησε κανείς για το αν θέλουμε έστω και ένα τετραγωνικό φωτοβολταϊκών στην λίμνη. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και το θέμα είναι να μην γίνει η αρχή και αυτή η αρχή μας οδηγεί αυτόματα σε πόλεμο» δήλωσε ο Δήμαρχο Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Δημάρχου Βελβεντού Μανώλη Στεργίου, ο οποίος μετέφερε την έντονη αντίδραση και του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας. «Προκαλεί ανησυχίες και προβληματισμό αυτή η χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών στην λίμνη και εύλογα διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες της λίμνης. Εδώ έχουμε περίπτωση συμφερόντων λίγων και είμαστε στο πλευρό όλων για να σταματήσει αυτό» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης.

Στην κινητοποίηση βρέθηκαν και επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ Στέφανος Πράσσος, δήλωσε πως στηρίζει τους πολίτες και επέκρινε για άλλη μια φορά την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την πολιτική της απολιγνιτοποίησης. Η επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΠΙΔΑ» Γεωργία Ζεμπιλιάδου, καταδίκασε τα όσα συμβαίνουν τονίζοντας πως «τα συμφέροντα έχουν πάρει λευκή επιταγή από την Κυβέρνηση. Καταστρατηγούνται βασικές διατάξεις του Συντάγματος. Στην περίπτωσή μας, επειδή οι περιοχές είναι απαλλοτριωμένες από την ΔΕΗ, ΔΕΗ και Κυβέρνηση αποφασίζουν απευθείας όχι μόνο για τις χρήσεις γης αλλά και την χρήση των νερών. Έχουν δοθεί άδειες παραγωγής χωρίς την σύμφωνη του Περιφερειακού Συμβουλίου» συμπλήρωσε η κ. Ζεμπιλιάδου.

Κ. Βέττα: αυτός ο τόπος μπορεί να αξιοποιηθεί αλλιώς

Στην διαμαρτυρία βρέθηκε και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ της ΠΕ Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα, η οποία δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή της στους διαμαρτυρόμενους ενημερώνοντάς τους μάλιστα πως το θέμα βρίσκεται στην Βουλή με την διαδικασία της Επίκαιρης Ερώτησης. «Αυτός ο όμορφος τόπο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αλλιώς. Η απόφαση για τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρθηκε χωρίς την σύμφωνη γνώμη και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Το 25% της επιφάνειας της λίμνης όπως φαίνεται θα καλυφθεί από τα ηλιακά πάνελ κάτι που είναι απόλυτα καταστροφικό» δήλωσε η κ. Βέττα.

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση