Διαμαρτυρία των κατοίκων της Καλαμιάς για νέο φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 750 στρεμμάτων

3 Min Read

Την αντίθεση τους στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 750 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμιάς εξέφρασανμε ψήφισμα, που παρέδωσαν στο Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα ο πρόεδρος της Κοινότητας, Αθανάσιος Πενογλίδης και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα, Αντωνία Κυρατσού-Δαγιόγλου.

Οι κάτοικοι αντιδρούν, θεωρώντας πως πρόκειται για μια βιομηχανική εγκατάσταση μέσα σε καθαρά οικιστική ζώνη, η οποία θα υποβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον, θα εκμηδενίσει την αξία γης της Καλαμιάς και παραμορφώνει αισθητικά την παραδοσιακή φυσιογνωμία του χωριού. Μάλιστα, κάνουν λόγο για “ταφόπλακα” της ανάπτυξης της Καλαμιάς.

Ο κ. Μαλούτας εξέφρασε την συμπαράσταση του στο αίτημα των κατοίκων της κοινότητας και υπενθύμισε παράλληλα την αρνητική  γνωμοδότηση της  Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κοζάνης προς το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως η παραχώρηση των εκτάσεων έγινε από το δημόσιο και όχι από το Δήμο Κοζάνης.

Στις αποφάσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Κοζάνης, φαίνεται πως η λήψη έγινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 6-3. Υπέρ της ΜΠΕ τάχθηκαν οι: Κωνσταντίνος Κουρού (δήλωσε ότι είναι θετικός στην Μ.Π.Ε., με την προϋπόθεση να γίνουν οι παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος), Γιώργος Φτάκας (δήλωσε ότι είναι θετικός στην Μ.Π.Ε., λέγοντας πως “και ως παράταξη είμαστε υπέρ, αλλά και αφετέρου έχουν εκδοθεί οι περιβαλλοντικοί όροι των συγκεκριμένων έργων, που σημαίνει ότι τηρείται η περιβαλλοντική νομοθεσία που διέπει τα αντίστοιχα έργα) και Μίλτος  Μαγγιρίδης (δήλωσε ότι είναι θετικός στην Μ.Π.Ε., διότι είναι πάγια θέση της παράταξής του).  Αρνητικοί ήταν οι: Λάζαρος Μαλούτας, Ελπίδα Κουϊμτζίδου, Βασίλης Βασιλακόπουλος, Ζήσης Μάρας, Τάνια Βεντούλη και Κώστας Δεσποτίδης. Να σημειωθεί ότι θετική ήταν η γνωμοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Επιπλέον, ο δήμαρχος Κοζάνης υπογράμμισε πως θα κοινοποιήσει το ψήφισμα των κατοίκων στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, ώστε μέσω μιας άμεσης συνεδρίασης δια περιφοράς, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στα αιτήματα των κατοίκων.

[pdf-embedder url=”https://xronos-kozanis.gr/wp-content/uploads/2023/04/024-2021-Γνωμοδότηση-για-Μελέτη-Φωτοβολταϊκού-Σταθμού-Παραγωγής-Ηλεκτρικής-Ενέργειας-__Κοκκινοράχη-Καλαμιά__-2.pdf” title=”024-2021 Γνωμοδότηση για Μελέτη Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας __Κοκκινοράχη – Καλαμιά__ 2″] [pdf-embedder url=”https://xronos-kozanis.gr/wp-content/uploads/2023/04/023-2021-Γνωμοδότηση-για-Μελέτη-Φωτοβολταϊκού-Σταθμού-Παραγωγής-Ηλεκτρικής-Ενέργειας-__Κοκκινοράχη-Καλαμιά__.pdf” title=”023-2021 Γνωμοδότηση για Μελέτη Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας __Κοκκινοράχη – Καλαμιά__”]

Αντιδρούν οι κάτοικοι της Καλαμιάς στην κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου 750 στρεμμάτων

Μοιραστείτε την είδηση