Διαρρήκτες …σε υπηρεσία 365 μέρες το χρόνο – Τι πρέπει να προσέχουμε

2 Min Read

Η πιθανότητα διάρρηξης κατοικίας στην Κοζάνη μπορεί να είναι μικρή, αλλά είναι υπαρκτή, για να μην λαμβάνουμε μέτρα προστασίας, δηλώνουν οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Τονίζουν, δε, πως δεν αρκεί να έχουμε το νου μας για προστασία μόνο σε γιορτές, αλλά όλο το χρόνο.
«Ανατρέχοντας στη σελίδα της αστυνομίας για στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε πως στο α’ εξάμηνο του 2017, αυτές είναι 31. Αν διαιρέσουμε το νούμερο αυτό με τις 49.000 νοικοκυριά της πόλης, οι πιθανότητες να μας κλέψουν είναι 0,06%. Άρα ως πιθανότητα είναι υπαρκτή και δεν πρέπει να την αγνοήσουμε» δηλώνει ο Βασίλης Νικόλαος, ιδιοκτήτης της Nikolaou Security Group.
Η κατηγοριοποίηση των διαρρηκτών γίνεται με βάση τις γνώσεις και τα εργαλεία που διαθέτουν και όχι την εθνικότητα ή άλλα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν για παράδειγμα διαρρήκτες με γνώσεις εξουδετέρωσης συστήματος συναγερμού που πιθανόν να είναι πιο αποτελεσματικοί από εκείνους που δεν έχουν.
Οι πονηριές και τα τεχνάσματα των διαρρηκτών, προκειμένου να επιλέξουν το σπίτι που θα μπουν, μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τους πολίτες.
«Ξεκινάμε με την παραδοχή ότι δεν γνωρίζουν αν έχουμε μέσα στο σπίτι χρήματα ή πράγματα αξίας. Συνήθως οι διαρρήκτες παρατηρούν κοντά στο σούρουπο την κίνηση στο σπίτι.
Στα διαμερίσματα που δεν θα ανάψει φως, θα αναγνωρίσουν την πιθανότητα ο ιδιοκτήτης να λείπει. Θα περάσουν, λοιπόν, θα αφήσουν ένα φυλλάδιο, θα χτυπήσουν το κουδούνι και θα φύγουν. Την επόμενη φορά που θα ξαναπεράσουν, μετά από εύλογο διάστημα και το φυλλάδιο θα είναι εκεί, αυτό θα αποτελεί ένδειξη απουσίας» λέει ο κ. Νικολάου.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας security συμβουλεύει τους πολίτες να κρατούν την πόρτα της πολυκατοικίας πάντα κλειδωμένη και να είναι σίγουροι σε ποιον ανοίγουν. Επίσης, να προσέχουν αν το διπλανό διαμέρισμα είναι ακατοίκητο, καθώς αυτό αποτελεί μεγάλη ευκαιρία στον επίδοξο διαρρήκτη να μπει στη συνέχεια και στο δικό τους σπίτι.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση