Αγροδιατροφικός τομέας και κέντρα καινοτομίας απέναντι στην αποβιομηχάνιση και τη φυγή των νέων
Την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Δυτικής Μακεδονίας προανήγγειλε ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 90ής ΔΕΘ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας και την ανεργία μετά την απολιγνιτοποίηση, ανέφερε ότι οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην περιοχή είναι «τόσο μεγάλες, τόσο τεκτονικές», ώστε το ζήτημα της Δυτικής Μακεδονίας να αποτελεί κεντρικό πολιτικό θέμα.
«Ούτως ή άλλως, ο λιγνίτης και όσα συνέβαιναν στην Πτολεμαΐδα αποτελούσαν ζήτημα εθνικής σημασίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Νέα Αριστερά σχεδιάζει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε ολοκληρωμένη μελέτη για την Περιφέρεια, μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης περιέγραψε ως «εξαιρετικά ανησυχητική» τη σημερινή εικόνα, κάνοντας λόγο για μεγάλη ερήμωση τόσο σε ανθρώπινο όσο και σε φυσικό κεφάλαιο. Εξέφρασε, παράλληλα, τον έντονο προβληματισμό του για τις αλλαγές στις χρήσεις γης και την εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις που, όπως υποστήριξε, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τον αγροτικό τομέα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στους πόρους του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, υποστηρίζοντας ότι περιορίζονται «σε βαθμό εκμηδενισμού», χωρίς να έχει προηγηθεί πραγματική μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η πρόταση της Νέας Αριστεράς θα στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, με ενίσχυση του αγροτικού τομέα και αξιοποίηση της γης. Ο δεύτερος επιχειρεί να δώσει απάντηση στην αποβιομηχάνιση, μέσα από τη δημιουργία κέντρων καινοτομίας και έρευνας που θα επικεντρώνονται σε ζητήματα δίκαιης μετάβασης.
«Θα παρουσιάσουμε σε λίγο καιρό μια ολοκληρωμένη πρόταση και θα έρθουμε στην Κοζάνη, στη Φλώρινα και, γιατί όχι, στα Γρεβενά για να την παρουσιάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στόχος, όπως τόνισε, είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να συγκρατηθούν οι νέοι που εγκαταλείπουν την περιοχή. Μάλιστα, αμφισβήτησε την εικόνα περί μείωσης της ανεργίας στη Δυτική Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι ο σχετικός δείκτης υποχωρεί επειδή μειώνεται το εργατικό δυναμικό, καθώς ο κόσμος φεύγει και μεταναστεύει.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr









