Διεθνείς Εξελίξεις. Του “Μακρυγιάννη”

8 Min Read

Τα εσωτερικά προβλήματα επισκιάζουν βαθειά τα συμβαίνοντα στη διεθνή σκηνή, τα οποία όμως μας επηρεάζουν και εντείνουν τις δυσκολίες μας καταθλιπτικά.

Πέρασε πολύ καιρός από τότε που οι τζιχαντιστές εξετέλεσαν δημόσια τον πρώτο δυτικό, με συνέπεια να προβληθεί, επί τέλους, από τα απολύτως ελεγχόμενα δυτικά ΜΜΕ η εγκληματική δράση αυτών σε βάρος των λαών του Ιράκ και της Συρίας. Οι ισχυροί της Δύσης έδωσαν υποσχέσεις ότι θα συντρίψουν τάχιστα τους επαγγελματίες δολοφόνους, οι οποίοι ως τότε χρησιμοποιούσαν ως δικαίωση τους για τις εγκληματικές ενέργειες τα γραφόμενα στο Κοράνιο. Βέβαια πιο αποτελεσματική από τη δικαίωσή τους από το ιερό γι’ αυτούς κείμενο ήταν η ολόπλευρη στήριξη των δυτικών ισχυρών χωρών και των ομοπίστων τους, Αραβικών χωρών και Τουρκίας. Οι πρώτες, μετά το σκάνδαλο της εκτελέσεως και πολιτών τους από τα φερέφωνά τους, δεν ήταν δυνατόν να μη δηλώσουν αλλαγή της πολιτικής τους. Οι άλλες απλά σιώπησαν, καθώς τα εγκληματικά έργα των τζιχαντιστών ήταν και είναι αρεστά σ’ αυτές!

- Advertisement -

Ακολούθησε η ενεργότερη εμπλοκή της Ρωσίας στη διαμάχη της Μέσης Ανατολής, καθώς οι βάσεις της Συρίας είναι οι μόνες που διαθέτει και που μόνο με την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία ελπίζει να διατηρήσει. Οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους της Δύσης, κυρίως Γάλλους, οι οποίοι φέρουν βαρέως τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο έδαφος της χώρας τους, ενεργούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ποιους όμως άραγε πλήττουν; Τον περασμένο μήνα οι Αμερικανοί έπληξαν δύναμη συριακού στρατού με συνέπεια τον θάνατο 62 και τον τραυματισμό 100 ανδρών. Δικαιολογήθηκαν, μετά τη διαμαρτυρία της Ρωσίας, ότι διέπραξαν λάθος! Ποιοι; Αυτοί που διαθέτουν αναγνωριστικές μεθόδους, οι οποίες παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες ακόμη και για κινητούς πόσο μάλλον για σταθερούς στόχους. Έδωσαν οι Αμερικανοί το δικαίωμα και στους Τούρκους να υποστηρίξουν την επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών. Αλλά αυτοί αισθάνονται εντεινόμενη την ανασφάλεια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν οδυνηρά τη χώρα τους. Αν οι ισχυροί αποφασίσουν τη σύσταση ενιαίου κουρδικού κράτους, η απόσπαση του κατεχομένου από τους Τούρκους τμήματος του Κουρδιστάν είναι πολύ πιθανή. Έτσι προτιμούν αυτοί να βομβαρδίζουν κουρδικούς πρωτίστως και άλλους του κυβερνητικού στρατού της Συρίας στόχους, αντί να πλήττουν στόχους του ISIS, στον οποίο έχουν στρατευτεί πλήθος Τούρκων πολιτών. Πρόσφατα στην περιοχή του Χαλεπίου οι δυνάμεις του Άσαντ συνέλαβαν αιχμαλώτους τζιχαντιστές, οι οποίοι ομολόγησαν ότι είχαν εκπαιδευθεί στην Τουρκία. Και ασφαλώς αυτό δεν είναι αντιτουρκική προπαγάνδα. Είναι γνωστή ευρέως, αν και μη ομολογημένη, η ολόθερμη στήριξη της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές, καθώς πέραν των άλλων επωφελείται από τη ροή δια της χώρας του ληστεμένου από τους τζιχαντιστές πετρελαίου, που προωθείται στις δυτικές αγορές. Μέσω της χαμηλής διεθνώς τιμής του μαύρου χρυσού και της οικονομικής αφαίμαξης εκ των πολεμικών επιχειρήσεων ελπίζουν οι δυτικοί να γονατίσουν τη Ρωσία.

Ρωσικές πηγές ανακοίνωσαν τον θάνατο μετά από βομβαρδισμό δυτικών αξιωματούχων σε περιοχή, στην οποία δεν ήταν δικαιολογημένη η παρουσία τους, αφού υποτίθεται ότι η Δύση πολεμά τον ISIS και τα παρακλάδια της. Αλήθεια; Πολύ πιθανό, αν και δεν θα επιβεβαιωθεί ποτέ. Το σημαντικό είναι ότι οι δυνάμεις του Άσαντ άρχισαν να βομβαρδίζουν και Κούρδους. Ίσως είναι μήνυμα που στέλλουν στον ταλαίπωρο επί αιώνες σκλαβωμένο λαό ότι η Συρία δεν θα επιτρέψει απόσπαση εδαφών της, δεδομένου ότι πλέον είναι εμφανές το ναυάγιο του σχηματισμού κράτους από το χαλιφάτο. Η Τουρκία χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή και έκανε σημαντικό άλμα και προς άλλη κατεύθυνση. Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τεχεράνη και συνάντησε τους άσπονδους εχθρούς του, τους σιίτες. Πριν από δεκαετία η Δύση ακόνιζε την Τουρκία ως αιχμή του δόρατος για να πλήξει το ενοχλητικό για τα δυτικά συμφέροντα Ιράν. Σήμερα Φαίνεται να συσφίγγονται οι σχέσεις των χωρών, που κρατούν σκλαβωμένους Κούρδους. Θα επηρεάσει η προσέγγιση αυτή τις αποφάσεις των ισχυρών, ώστε να ματαιώσουν για μία ακόμη φορά την παροχή ανεξαρτησίας στον πολύπαθο κουρδικό λαό; Πολύ πιθανόν. Άλλωστε και η Ρωσία δεν φαίνεται να εμφορείται από ιδεαλιστική πολιτική! Δεν ενδιαφέρεται για τους Κούρδους.

Κατά το περασμένο θέρος εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, το οποίο απέτυχε παταγωδώς. Ο τρόπος, με τον οποίο κινήθηκαν οι πραξικοπηματίες, γεννά πλήθος ερωτημάτων. Μήπως ετοιμάστηκε, για να αποτύχει; Ο Ερντογάν κατέστη θρύλος σε μεγάλη μερίδα Τούρκων πολιτών και περιεβλήθη με εξουσίες σουλτάνου. Απειλεί τους πάντες, απαιτεί ακόμη και από τους Αμερικανούς. Παράλληλα επιτυγχάνει την εκ νέου προσέγγιση με τη Ρωσία, η οποία περιέργως φαίνεται να έχει λησμονήσει την κατάρριψη του αεροσκάφους της, το οποίο είχε εισέλθει για δευτερόλεπτα στον τουρκικό εναέριο χώρο! Οικονομικά συμφέροντα και μόνο εξανάγκασαν τους δύο άσπονδους εχθρούς στην εκ νέου προσέγγιση; Αν, ναι, τότε στη διεθνή πολιτική σκηνή παρελαύνουν εξαχρειωμένοι στο έπακρο ηγέτες, που είναι πρόθυμοι να εκποιήσουν και την πατρίδα τους. Τα παιχνίδια όμως είναι αρκούντως επικίνδυνα. Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στην πολύπαθη Βόρεια Συρία είναι πολύ πιθανόν ένα ακόμη «λάθος» να προκαλέσει ισχυρή την αντιπαράθεση των, υποτίθεται, συνεπιχειρούντων. Ως πότε οι ισχυροί της γης θα παίζουν αυτά τα άθλια παιχνίδια υποστηρίζοντας ότι αγωνίζονται δήθεν για την επικράτηση της ειρήνης; Η Συρία έχει διαλυθεί, η περιοχή του Χαλεπίου έχει σωριαστεί σε ερείπια. Καθημερινά καταγγέλλεται ο θάνατος αθώων αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιών, πολλών παιδιών, δεν καταγγέλονται όμως οι ένοχοι ή μάλλον αφήνεται να εννοηθεί ότι ευθύνεται για όλα ο «αιμοσταγής» Άσαντ. Τα ωμά και άθλια συμφέροντα δεν επιτρέπουν ούτε και την επέμβαση του θλιβερού ΟΗΕ!

Ο Ερντογάν στο μεθύσι της «παντοδυναμίας» του δείχνει αποφασισμένος να πιέσει τους εταίρους της ΕΕ. Όχι βέβαια για την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της χώρας του στην ΕΕ, καθώς έχει αντιληφθεί ότι αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Χρηματική βοήθεια αναμένει να εξασφαλίσει με την πίεση ή μάλλον με τον εκβιασμό. Ή μου δίνετε ή προωθώ πρόσφυγες και μετανάστες αναρίθμητους. Και οι «εταίροι» μας ζουν με έντονη την ανησυχία μήπως πραγματοποιήσει την απειλή του! Μήπως δεν έχουν μελετήσει πόσους ακόμη μπορεί να φιλοξενήσει η χώρα μας, που δοκιμάζεται από δημογραφική συρρίκνωση και εξαποστέλλει τα τέκνα της προς εργασία στις αγορές του κόσμου;

Και εμείς εδώ; «Των οικιών εμπιμπραμένων άδομεν»! Και είναι τόσο κακόγουστο το άσμα τόσο στη Βουλή, όσο και στα μέσα ενημέρωσης! Αποφασίσαμε να αυτοκτονήσουμε μήπως;

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

Μοιραστείτε την είδηση