Δήμος Σερβίων – Βελβεντού: Απαντήσεις για οφειλές και ανταποδοτικά τέλη

5 Min Read

Το ζήτημα των οφειλών του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού στη ΔΕΗ είναι πολύ σοβαρό, όσο και χρόνιο, για να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μάλιστα από όσους έχουν μέρος της ευθύνης. Οι οφειλές του δήμου δεν γεννήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε αποτελούν ευθύνη μιας και μόνο δημοτικής αρχής.
Η σημερινή δημοτική αρχή κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της επιχείρησης για να γίνει διακανονισμός των οφειλών, την ώρα που γίνονται ταυτόχρονες κινήσεις, ώστε οι οφειλές να ρυθμιστούν μέσω των «ληξιπρόθεσμων».
Παρόλα αυτά είναι προφανές ότι για τη διαχείριση του συγκεκριμένου θέματος είναι απαραίτητη η συναίνεση εντός του δημοτικού συμβουλίου. Αντ’ αυτού το τελευταίο διάστημα το είδαμε για άλλη μια φορά να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης.
Είναι εύκολο να μην αναλαμβάνει κάποιος τις ευθύνες του. Κανείς δεν θέλει να παίρνει αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως η αύξηση των δημοτικών τελών, ωστόσο αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αποφασίζουμε με βάση το μέλλον και όχι τα συγκυριακά μικροσυμφέροντα.
Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι ανταποδοτικά, με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις αντίστοιχες υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι, τα οποία κάθε έτος εκ του νόμου στην περίπτωση που είναι ελλειμματικές θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων.
Είναι επίσης προφανές ότι αυτοί που σήμερα εμφανίζονται αρνητικοί στις προτάσεις αύξησης των τελών είναι οι εκείνοι που κατά τη διάρκεια της θητείας τους, προκλητικά, αδράνησαν και δεν έκανα τίποτα ουσιαστικά για να εισπραχθούν οφειλές 1.650.000 ευρώ περίπου. Χρηματικό ποσό που σημαντικό τμήμα του προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες (περιπτώσεις ακόμη και 100χιλ. ευρώ) οι οποίοι ποτέ δεν ενοχλήθηκαν παρά την υποχρέωση από τον νόμο που ήδη υπήρχε από το 2011.
Κατά τα έτη 2015, 2016, 2017 έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για βεβαίωση και είσπραξη ανείσπρακτων ποσών και ενώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε κινηθεί καμία δικαστική διαδικασία ακόμη και εναντίον προσώπων που όφειλαν εξαιρετικά μεγάλα ποσά. Οι ενέργειες αυτές θα έπρεπε να γίνουν ήδη από το 2011.
Αντίθετα βέβαια η δημοτική αρχή του κ. Βασίλη Κωνσταντόπουλου όχι απλώς δεν εισέπραξε έστω ένα τμήμα αυτού του ποσού σε εποχή μάλιστα και συνθήκες τελείως διαφορετικές σε σχέση με σήμερα, αλλά φρόντισε να αφήσει από την πλευρά της και μία οφειλή 467.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ.
Παράλληλα, στο πλαίσιο μίας καθαρά ψηφοθηρικής πολιτικής, η δημοτική αρχή του κ. Κωνσταντόπουλου δεν συζητούσε καν το ενδεχόμενο αυξήσεων στα δημοτικά τέλη ώστε να αντιμετωπιστούν ανάλογα αυτές οι αυξήσεις και από τους δημότες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Μία πολιτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς και τις δύο φορές που το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και στην τελευταία συνεδρίαση αρνητικά αντιμετωπίστηκαν οι προτάσεις για αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.
Το ότι μάλιστα δεν ψηφίσθηκαν οι προτάσεις της δημοτικής αρχής αποτέλεσε τροχοπέδη ακόμη και για τον αριθμό των δόσεων και του ύψους του ποσού που θα καταβάλλει ο δήμος προς τη ΔΕΗ κάθε μήνα. Μία λογική αύξηση των ανταποδοτικών τελών θα έδινε τη δυνατότητα ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού να ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης που θα αφορούσε 100 και όχι 36 δόσεις όπως υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε καταβάλλοντας και το ποσό των 60.000 ευρώ. Ζήτημα πάντως για το οποίο θα προσπαθήσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερους όρους για την αποπληρωμή του συγκεκριμένου χρέους.
Όσον αφορά στις αντιπροτάσεις δημοτικών συμβούλων που πήραν το λόγο αυτές ήταν ελλειμματικές και δεν είναι δυνατόν βάσει αυτών να αντιμετωπισθεί το ζήτημα της ρύθμισης προς τη ΔΕΗ.
Οι δε ανεξάρτητοι σύμβουλοι της Δ.Ε. Βελβεντού και ενώ γνώριζαν που θα οδηγούσε η μη αύξηση των δημοτικών τελών προτίμησαν για μικροπολιτικές σκοπιμότητες το δρόμο της άρνησης και της καταψήφισης της πρότασης και ως ΄΄μετά Χριστόν προφήτες΄΄ μας επιπλήττουν για τη διακοπή του ρεύματος.
Με το να μην ψηφίζεται οποιαδήποτε αύξηση των τελών είναι δεδομένο ότι δεν θα αντιμετωπισθεί και η εξόφληση του ποσού καθώς τα έσοδα των δήμων είναι περιορισμένα και η αύξηση των δημοτικών τελών αποτελεί τον τρόπο για να αποπληρώνεται η οφειλή προς τη ΔΕΗ. Οποιαδήποτε άλλη τακτική αποτελεί λαϊκισμό και μικροπολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη μέσα από τη ρύθμιση της οφειλής, την εξοικονόμηση και χρηστή διαχείριση να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Μοιραστείτε την είδηση