Στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα
Στο μείζον θέμα των αγροτών αναφέρθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοζάνη – Τόπος Να Ζεις» κ. Χάρης Κουζιάκης, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, και ζήτησε να έρθει το θέμα προς συζήτηση σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών και κτηνοτρόφων ώστε να συζητηθεί σωστά, να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη και να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη και βοήθεια ως δήμος.
Ο κ. Κουζιάκης το ίδιο πρωί επισκέφθηκε τους αγρότες στη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας που έκαναν στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ, με τους ίδιους να του εκφράζουν τα προβλήματα και τα αιτήματα τους και τον κ. Κουζιάκη να αναφέρει πως είναι δίπλα στον αγώνα τους.
Τα θέματα που απασχολούν τους αγρότες είναι η άμεση αποκατάσταση της μειωμένης βασικής ενίσχυσης, μεσοσταθμικά στο 22% σε όλους τους αγρότες, καθώς και της μηδενικής καταβολής για τα οικολογικά σχήματα του έτους 2023. Η αποπληρωμή τους σε μελλοντικό χρόνο, με σημαντικές μειώσεις σε αρκετές περιπτώσεις (λόγω μη εφαρμοστέων όρων και συνθηκών), κάτι το οποίο δεν αποτελεί λύση.
Επίσης είναι η αναθεώρηση της ΚΑΠ ξεκινώντας άμεσα διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, ώστε να διαμορφώσουν μαζί τη νέα ΚΑΠ η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής. Η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων εκτός Ε.Ε. Η ύπαρξη πολιτικής βούλησης, ώστε να τερματιστεί η αυθαίρετη μείωση της τιμής του γάλακτος και οι συνεχιζόμενες νοθείες στη φέτα.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι επίσης ζητούν άμεση ενεργοποίηση του ΑΡΤΕΜΙΣ 2 για όλη τη χώρα και προσδιορισμό-θέσπιση αναλογίας γάλακτος, μείωση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, σπόροι, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης, μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας και ένταξη των αγροτών σε ενεργειακές κοινότητες-ενεργειακά δίκτυα – net metering, ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να αποδοθούν τα βοσκοτόπια με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους. Αντιμετώπιση της άναρχης δόμησης των Α.Π.Ε. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων και εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ ως προς τα νέα κλιματικά φαινόμενα και τις νέες ασθένειες, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία όπου οι αποζημιώσεις είναι μηδενικές. Να ενταχθούν στα ΚΟΕ οι μειωμένες παραγωγές (λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών).
Και τέλος, ζητούν ενημέρωση των αγροκτηνοτρόφων για την απολιγνιτοποίηση, να τους παραχωρηθούν απαλλοτριωμένα αποκατεστημένα εδάφη, να δοθούν από την απολιγνιτοποίηση πόροι σε αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ενίσχυσης και αγροτικά προγράμματα επενδύσεων (αναπτυξιακός νόμος – σχέδια βελτίωσης), να ενταχθούν σε μελισσοκόμοι στην ενιαία ενίσχυση δικαιωμάτων και να επισπευσθούν οι διαδικασίες παραμονής και εισαγωγής εργατών γης.
«Ο πρωτογενής τομέας μπορεί, με προϋποθέσεις να αποτελέσει μία διέξοδο και εναλλακτική μορφή οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή μετά το τέλος του λιγνίτη και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπισθεί και όχι ως παρίας των κυβερνητικών επιλογών» σημείωσε σε ανακοίνωση της η δημοτική κίνηση και συνέχισαν τονίζοντας πως ο ρόλος του Α΄βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί σε τέτοια ζητήματα να μην είναι αποφασιστικής σημασίας αλλά σίγουρα μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά και να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης για την εξεύρεση των ευνοϊκότερων λύσεων για όλους.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr