Δίπλα στους κατοίκους της Καλαμιάς βρέθηκαν φορείς, σύλλογοι και σωματεία

4 Min Read

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των κατοίκων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, μετά τα χθεσινά γεγονότα στην Καλαμιά. Φορείς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες, έδωσαν το παρόν, δείχνοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους, στους κατοίκους της Καλαμιάς.

- Advertisement -

Ο κ. Θοδωρής Καλτιριμτζής, εκ μέρους της επιτροπής αγώνα Καλαμιάς, ευχαρίστησε όλους όσους ήταν και είναι στο πλευρό τους. «Σας ευχαριστούμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τη συμπαράσταση, σε αυτό το δίκαιο αγώνα μας. Η Καλαμιά, μένει όρθια, ενωμένη και δυνατή. Λέμε ΌΧΙ στην ανεξέλεγκτη και άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ. Την ονομάζουν πράσινη, όμως έγινε κατάμαυρη. Ας προσέξουμε, μη βαφτεί κόκκινη» τόνισε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν όλοι οι ιθύνοντες πως δεν υπάρχουν περιθώρια φόβου και πως κάποιοι παλεύουν για τα κέρδη τους. «Εμείς παλεύουμε για τον τόπο μας και τη ζωή μας. Αυτός ο αγώνας, είναι δίκαιος και σας θέλουμε όλους δίπλα μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο Νίκος Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εταιρείας των φωτοβολταϊκών. «Οι εικόνες που είδαμε χθες, από την Καλαμιά Κοζάνης, μόνο ντροπή μπορούν να μας προκαλέσουν. Είναι ντροπή να βλέπεις γυναίκες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, να χτυπιούνται από τις δυνάμεις καταστολής και να καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα ή τα επείγοντα του νοσοκομείου, επειδή υπερασπίστηκαν το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου τους, το μέρος που μεγάλωσαν και θέλουν να μεγαλώσουν τις οικογένειες τους» σημείωσε. Ενώ τόνισε πως δεν τους φοβίζουν τέτοιου είδους ενέργειες και δεν θα κάνουν με τίποτα πίσω. 

«Ως φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, βλέπουμε καθημερινά το πως οραματίζονται το μέλλον της περιοχής, με τις ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά πάρκα, τις ανεμογεννήτριες, αλλά και με πόσο ωραίο τρόπο, μας πλασάρουν, τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι, το παράδειγμα σχολής, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στης οποίας το πρόγραμμα σπουδών, υπήρχαν μαθήματα επιλογής σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, τα οποία έχουν γίνει πλέον υποχρεωτικά. Η λεγόμενη ανάπτυξη, που θα δει η περιοχή, είναι αλληλένδετη, με την υποβάθμιση των πτυχίων μας, πάνω σε ολοκληρωμένη γνώση, μιας και στόχος του Πανεπιστημίου, είναι να δημιουργήσει επιστήμονες, των οποίων η γνώση και η έρευνα, θα έχει να κάνει με τον ενεργειακό τομέα» σημείωσε ο κ. Θεοφιλόπουλος.

Ο Γιώργος Μελάς, μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Κοζάνης, ανέφερε πως μετά από απόφαση του συνδικάτου, να βρεθούν στους αγώνες, δίπλα στους κατοίκους της Καλαμιάς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους και ενώ ο αγώνας αυτός είναι σε εξέλιξη καθώς εκκρεμούν αποφάσεις για την άρση των εργασιών, είδαν την «αδίστακτη στάση», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, της εταιρείας αλλά και των υπόλοιπων φορέων. «Ξέρουμε πολύ καλά, από πρώτο χέρι, ότι αυτές οι εταιρείες καταστρέφουν τον τόπο μας, για να βγάλουν κέρδη. Ξέρουμε πως είναι οι συνθήκες εργασίες σε αυτές τις εταιρείες, γιατί έχουμε συναδέλφους οικοδόμους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, να στηρίξουν τους δίκαιους αγώνες, ενάντια στην παράδοση της περιοχής, στους μονοπωλιακούς ομίλους. Απευθυνόμαστε στους αστυνομικούς που προέρχονται, από φτωχές, λαϊκές οικογένειες, καλώντας τους, να διαχωρίσουν τη θέση τους, από τις πολιτικές που οδηγούν στην καταστολή και τη σύγκρουση με το λαό» τόνισε ο κ. Μελάς.  

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση