Δυτική Μακεδονία: «Ναι» στη φιλοξενία προσφύγων «Όχι» σε «Πατώματα» και Νεάπολη

2 Min Read

Με  ομόφωνη απόφαση σήμερα (14/6/2016) τα ξημερώματα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας είπε «όχι» στη δημιουργία Κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στους χώρους των «Πατωμάτων» Γρεβενών και της Νεάπολης Κοζάνης, οι οποίοι προορίζονται για τις μετεγκαταστάσεις σεισμόπληκτων οικισμών, από το σεισμό των 6,6 R της 13ης Μαΐου 1995.

Το περιφερειακό συμβούλιο επίσης «υιοθέτησε» την πρόταση του περιφερειάρχη, Θόδωρου Καρυπίδη για άμεση συνάντηση τις επόμενες ημέρες των 12 δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, στην οποία θα ξεκαθαριστούν, τόσο οι προθέσεις των δήμων όσο και της Πολιτείας για τους χώρους αλλά και τον αριθμό των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμη Μουμουλίδη η Δυτική Μακεδονία αναμένεται να φιλοξενήσει αναλογικά και βάσει του πληθυσμού της 1558 πρόσφυγες, οι οποίοι θα πάνε επίσης αναλογικά στους δήμους της περιοχής. Από την πλευρά του ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, τόνισε ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης είναι να υπάρχει συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες για τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων, οι οποίοι θα πρέπει να πάνε κυρίως στους έξι δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών, καθώς αυτές τις Καστοριάς και της Φλώρινας υπάρχουν τα σύνορα της χώρας.

Υπέρ επίσης τάχθηκε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία και ξενώνες των Γρεβενών, με βάσει την αναλογικότητα, ενώ πρόταση να φιλοξενηθούν αναλογικά πρόσφυγες στο Πάρκο Συμφιλίωσης στο Γράμμο έκανε ο δήμαρχος Νεστορίου, Πασχάλης Γκέτσιος. Στο σύνολό τους σχεδόν, δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, τάχθηκαν υπέρ της χρηματοδότησης για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας, εφόσον αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και είναι αποδεκτοί από τις τοπικές κοινωνίες.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Μοιραστείτε την είδηση