Δωρεάν αιμοτολογική εξέταση στον «Ιπποκράτη Κοζάνης» για όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών

3 Min Read
Ρία Τραγούλια, επιστημονικά υπεύθυνη του μικροβιολογικού εργαστηρίου του «Ιπποκράτη Κοζάνης»

Προστατεύστε τον… προστάτη σας

Δωρεάν αιματολογική εξέταση PSA σε όλους τους άνδρες από 50 ετών και άνω, θα διενεργήσει την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου το διαγνωστικό κέντρο «Ιπποκράτης Κοζάνης» στο  πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά του καρκίνου του προστάτη. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο «Ιπποκράτης Κοζάνης» επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες για τον συχνότερο καρκίνο που διαγιγνώσκεται στους άνδρες σήμερα και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Επειδή η έγκαιρη πρόληψη σώζει ζωές, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ο «Ιπποκράτης Κοζάνης» καλεί τους άνδρες από 50 ετών και άνω να επισκεφθούν το μικροβιολογικό εργαστήριο στην οδό Φιλίππου Β’ 2, χωρίς ραντεβού για τη διενέργεια δωρεάν αιματολογικής εξέτασης PSA.

«Το PSA είναι ένας καρκινικός δείκτης, ο οποίος μπορεί και ανιχνεύει την ποσότητα μιας πρωτεΐνης και ανάλογα με την τιμή, βοηθά στο να διαγνώσουμε και να καταλάβουμε αν υπάρχει κάτι στον προστάτη. Κάθε άνδρας έχει την δική του PSA τιμή και με την συγκεκριμένη εξέταση υπάρχει το προφίλ του κάθε άνδρα. Στη συνέχεια η παρακολούθησή του μας βοηθά να βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις αυξομειώσεις που παρουσιάζει. Ο δείκτης αυτός ανακαλύφθηκε το 1980 και όταν η τιμές ήταν αυξημένες παρατηρήθηκε πως υπήρχαν καρκινικά κύτταρα στον προστάτη. Ωστόσο δεν είναι απόλυτο αν μια αυξημένη τιμή PSA θα ανιχνεύσει 100% κάτι τέτοιο όμως θα δείξει αν υπάρχει κάποιο θέμα όπως μια υπερπλασία του προστάτη ή μια προστατίτιδα» ανέφερε η Ρία Τραγούλια, επιστημονικά υπεύθυνη του μικροβιολογικού εργαστηρίου του «Ιπποκράτη Κοζάνης».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος του προστάτη αφορά κυρίως άνδρες 50-80 ετών και παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Οι έρευνες δείχνουν ότι το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη. Επειδή τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν πλέον ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέραν του προστάτη, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί έλεγχοι. Οι ειδικοί ορίζουν εξέταση του προστάτη κάθε χρόνο εκτός και αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια και η εξέταση θα πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 45 και έπειτα.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για μια νόσο που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους και θέτοντας σε κίνδυνο, μερικές φορές, ακόμα και τη ζωή τους.

Όλγα Τουφεγγοπούλου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση