Κρούσμα Αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Φλώρινα

2 Min Read

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα που προέκυψε με  την αφρικανική πανώλη των χοίρων πραγματοποιήθηκε χθες στη ΖΕΠ, έπειτα και από την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην περιοχή Σκοπός Καϊμακτσαλάν-Τσεκούρι στη Φλώρινα.

Τη σύσκεψη συντόνισαν ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Λάμπρος Χατζηζήσης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, ενώ συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς της Περιφέρειας, υπηρεσιακά στελέχη και οι κυνηγετικοί σύλλογοι.

- Advertisement -

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κυρίως τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, τέθηκαν τα εξής:

-Η μετακίνηση χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση) θα πραγματοποιείται μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα.

-Η διενέργεια τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν.

-Η δημιουργία ή λειτουργία (εφόσον υπάρχουν) τάφρων απολύμανσης, με τη χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν οι χοίροι.

-Η καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων, στην εκμετάλλευση.

-Η απαγόρευση εισόδου στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.

Ως προς τη συμβολή των κυνηγών στη λήψη μέτρων προφύλαξης διάδοσης της νόσου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνιστά:

Να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν, μεγάλο αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο ή αγριόχοιρους με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).

Μοιραστείτε την είδηση