Δύναμη ψυχής. Tης Τάνιας Ώττα

3 Min Read

Απλοί άνθρωποι, αγωνιστές, μικροί ήρωες της καθημερινότητας, άνθρωποι που παλεύουν συνεχώς για το καλύτερο. Παλεύουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς. Με το κεφάλι ψηλά. Ελπίζουν, προσπαθούν, διεκδικούν, δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν με ότι μπορούν. Άνθρωποι ξεχωριστοί, ο καθένας με τη δική του ιστορία. Μία ιστορία που έχει και τις ευχάριστες και τις δυσάρεστες σελίδες. Μία ιστορία που γράφτηκε με δύναμη ψυχής. Κι ας μην την γνωρίζουν πολλοί, ίσως και κανένας. Μία ιστορία που κρύβεται πίσω από χαμόγελα και θλιμμένα μάτια.

- Advertisement -

Η ζωή δεν είναι εύκολη για κανέναν. Απλώς αυτός ο βαθμός δυσκολίας για άλλους είναι μεγαλύτερος και για άλλους μικρότερος. Είτε είσαι μόνος, είτε έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν, η ζωή σε θέλει μαχητή. Στην εργασία, στις σχέσεις, στην κοινωνική ζωή, σε όλες τις εκφάνσεις.

Οι δυσκολίες ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και τότε πρέπει να επιλέξεις τι θα κάνεις. Θα το αντιμετωπίσεις ή θα συμβιβαστείς; Για πόσο καιρό όμως θα συμβιβάζεσαι; Πόσα θα ανεχτείς; Αξίζει άραγε; Μην μπερδεύουμε το αντέχω με το ανέχομαι. Αντέχω σημαίνει έχω δύναμη κι αντιμετωπίζω τις καταστάσεις, ανέχομαι σημαίνει ότι ζω μία κατάσταση που δεν μου αρέσει για κάποιους λόγους.

Για άλλους η ζωή τα έφερε πολύ βολικά και για άλλους η επιβίωση είναι ένας διαρκής αγώνας. Όμως, καμία εργασία δεν είναι ντροπή, καμία αρρώστια δεν είναι ήττα. Αυτό μας διδάσκει η ζωή καθημερινά, βλέποντας ανθρώπους να δίνουν τη δική τους μάχη, πολλές φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλουν πέρα. Με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Με αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό τους. Για κανέναν και για τίποτα δεν αξίζει να σκύψεις το κεφάλι. Η αχαριστία βρίσκεται παντού, δυστυχώς. Την αγνοείς και συνεχίζεις, όπως εσύ ξέρεις. Κι ας σε κρίνουν. Στους ανθρώπους αρέσει να γίνονται κριτές των άλλων. Κι ας μη ξέρουν τι σταυρό κουβαλάει ο καθένας. Αν όμως, κάποιες φορές γινόμασταν και κριτές του εαυτού μας, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Μέσα από τις δυσκολίες γινόμαστε πιο δυνατοί, συνειδητοποιούμε πόση δύναμη κρύβεται μέσα μας και συνεχίζουμε. Ας είναι περισσότερες οι δύσκολες στιγμές. Για αυτές τις ευχάριστες στιγμές της ζωής, κι ας μην είναι πολλές, αξίζει να προσπαθείς. Με περηφάνεια. Κι αν δεν τα καταφέρεις, τουλάχιστον θα ξέρεις ότι προσπάθησες, δεν το έβαλες κάτω.

Η ζωή θέλει τόλμη κι αποφασιστικότητα. Η ζωή θέλει στόχους για να έχει νόημα ο καθημερινός αγώνας. Η ζωή θέλει προοπτική για να προχωράμε μπροστά. Μία ματιά γύρω μας αρκεί να καταλάβουμε ότι πάντα υπάρχουν πιο δύσκολες καταστάσεις. Κι επειδή έχουμε μπει πλέον στην Άνοιξη, ας μην ξεχνάμε ότι ίσως είναι μία καλή ευκαιρία για μία αλλαγή προς το καλύτερο, για τον καθένα ξεχωριστά.

Μοιραστείτε την είδηση