Δυσοίωνο το μέλλον της περιοχής – Η ανάγκη αλλαγής μοντέλου συζητήθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

2 Min Read


Τον τρόπο με τον οποίο θα αλλάξει η οικονομία του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας, η οποία για δεκαετίες στηρίζεται στη μονοκαλλιέργεια της ΔΕΗ, συζητήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής Κοζάνης Μίμης Δημητριάδης, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση είναι συνέχεια των διαδικασιών του συνεδρίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που έγινε στην Κοζάνη πριν μερικούς μήνες, παρουσία και του πρωθυπουργού.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο γενικός γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος αναφερόμενος στην εξάρτηση της περιοχής από τη ΔΕΗ, τόνισε ότι αυτό που γινόταν τόσα χρόνια ήταν προβληματικό και πρόσθεσε πως οι νέες συνθήκες κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας. Ο κ. Λαμπριανίδη τόνισε ότι η προηγούμενη εικόνα της περιοχής δεν ήταν αντιπροσωπευτική.
Για τις ενέργειες και το σχεδιασμό ενόψει της μεταλιγνιτικής περιόδου μίλησε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, δηλώνοντας ότι «είναι καλό ότι έστω και καθυστερημένα ότι αντιληφθήκαμε ότι διανύουμε αυτή την περίοδο. Έχουμε κάνει πρόοδο αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα».
Στην ανάγκη ύπαρξης ενός σχεδίου μετάβασης αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δημήτρης Μαυροματίδης.
«Αυτό που θα συμβεί στην περιοχή τα επόμενα δύο χρόνια δεν θα έχει προηγούμενο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, προσθέτοντας πως τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτικός κόσμος δεν έχουν καταλάβει αυτό που έρχεται. «Σε δύο χρόνια από τώρα θα δουλεύει μόνο η Πτολεμαΐδα 5 και ο Άγιος Δημήτριος 5. Μετά τη δήλωση και του προέδρου γίνεται φανερό ότι δεν προτίθενται να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται και οι μονάδες θα οδηγηθούν γρηγορότερα σε κλείσιμο».
Τη διαβεβαίωση ότι σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα καυσίμου δεν θα πέσει κάτω από 27% στο μείγμα καυσίμου επανέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση