Ε. Τσακαλώτος: Θέλω ένα αριστερό, σύγχρονο κόμμα, την Αριστερά του 21ου αιώνα

6 Min Read
Από αριστερά προς τα δεξιά, ο πρώην Βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, ο Βουλευτής και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Μάνος Γαβριηλίδης

Η κλιματική κρίση στο προσκήνιο συνέντευξης Τύπου

Με τη φράση «είναι μια ακόμη δύσκολη μέρα σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι» ξεκίνησε την ομιλία του ο βουλευτής και υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι, εμφανώς επηρεασμένος από τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο κ. Τσακαλώτος ξεκίνησε λέγοντας πως με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του είχε καταθέσει μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία η εκάστοτε Κυβέρνηση πρέπει κάθε άνοιξη να καταθέτει στη Βουλή το επιχειρησιακό της σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και μετά το καλοκαίρι να ακολουθεί ο απολογισμός. «Αυτό θα είναι ένα σοβαρό κράτος, ένα κράτος που έχει θεσμούς, που δεν παρακολουθεί τους πολίτες, που δεν αντιτίθεται σε ανεξάρτητες αρχές, όταν δεν το βολεύει. Ένας κράτος που θα έχει συνέχεια και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους προβλήματα με συνοχή» τόνισε.

Στη συνέχεια ανέφερε πως αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την πράσινη μετάβαση με εργαλεία και συνέργειες. «Πληρώνουμε τώρα μια μακρά περίοδο που ο νεοφιλελευθερισμός δεν είχε καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε τη δημόσια περιουσία, τον δημόσιο πλούτο και το περιβάλλον μας. Χωρίς ένα αναπτυξιακό κράτος που έχει άποψη για την ανάπτυξη, που ξανά βρίσκει την έννοια της βιομηχανικής πολιτικής, της αγροτικής πολιτικής, της πολιτικής μακρόχρονης πνοής, δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της, για τις μεγάλες προκλήσεις που έρχονται στο μέλλον» σημείωσε.

Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στη σημαντικότητα των τοπικών κοινωνιών και αρχών, στο να αντιμετωπιστούν τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. «Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αναπτυξιακό κράτος, αλλά και ένα κράτος που συζητάει και δίνει χώρο στις περιφέρειες για να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα».

Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανακάμψει με κάποιες εντυπωσιακές κινήσεις. Χρειάζεται έναν σχεδιασμό με ορίζοντα τουλάχιστον τρία χρόνια, οπότε θα βρούμε ξανά την ταυτότητα μας, τις κοινωνικές μας αναφορές και θα ανανεώσουμε το πρόγραμμα μας με αριστερό πρόσημο». «Η αριστερή ταυτότητα βασίζεται στις αξίες της Αριστεράς, είμαστε υπέρ της ελευθερίας των δυνατοτήτων των ανθρώπων, είμαστε υπέρ της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας και οι αξίες αυτές είναι πιο επίκαιρες από  ποτέ».

Συνέχισε αναφερόμενος στον μακροχρόνιο σχεδιασμό που χρειάζεται το κόμμα, φέρνοντας σαν παράδειγμα τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη, λέγοντας πως δεν πρέπει να αποφασίζουν τη στρατηγική τους και τις κινήσεις τους δύο και τρείς εβδομάδες πριν γίνουν οι εκλογές και πως τη Δευτέρα μετά τις εκλογές της Κυριακής,  πρέπει να αρχίσει ο σχεδιασμός για τις εκλογές της επόμενης τετραετίας. «Αυτός ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός είναι αυτό που θέλω με ομάδες και ένα κόμμα ενεργοποιημένο. Να μην περιμένει η νεολαία ή οι οργανώσεις να δουν τι θα πει το κέντρο, για να πάρουν πρωτοβουλίες».

«Όλα αυτά θα γίνουν με μια ισχυρή αντιπολίτευση στη Ν.Δ., το πεδίο θα είναι πολύ μεγάλο. Θα είμαστε εδώ. Αυτό που οραματίζονται ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βορίδης, που είναι οι συνεχιστές του οράματος του Βενιζέλου και του Σαμαρά, για μια αριστερή παρένθεση, δεν τους βγήκε όταν ήμασταν Κυβέρνηση και δεν θα τους βγει και τώρα. Η Αριστερά θα παραμείνει εδώ, με ισχυρή αντιπολίτευση και απέναντι στις ανισότητες που δημιουργούνται, στους χαμηλούς μισθούς, στον πλούτο, στην πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά, στις περιφερειακές ανισότητες. Θα έχει την αντίσταση μας στα θεσμικά, όπου λειτουργεί με εκδικητικό τρόπο, καθώς αυτό που έγινε με το σύλλογο των αρχαιολόγων μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά δείχνει την τάση μιας κυβέρνησης που δεν αφήνει τίποτα πίσω και ο οποιοδήποτε έχει μια διαφορετική άποψη, θα τιμωρείται από την κεντρική κυβέρνηση» τόνισε κλείνοντας ο κ. Τσακαλώτος.

Μαζί του ήταν ο πρώην Βουλευτής της Π.Ε. Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης και ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, Μάνος Γαβριηλίδης. Ο κ. Δημητριάδης μετά και τα τελευταία γεγονότα με τις πυρκαγιές τόνισε πως έχει σημασία να στηριχθεί η προσπάθεια του κόσμου να προστατεύσει την περιουσία του και τη ζωή του, ενώ αναφέρθηκε και σε μια από τις προτεραιότητες του κόμματος το να δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Ο Ευκλείδης ήταν πάντα αγωνιστικά και δημιουργικά παρών σε όλους τους αναγκαίους αναστοχασμούς και επαναπροσδιορισμούς που έπρεπε να κάνει η Αριστερά, για να μπορέσει να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Σήμερα έχουμε περισσότερο ανάγκη όσο ποτέ αυτόν τον αναπροσδιορισμό και με συντρόφους σαν τον Ευκλείδη θα τα καταφέρουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην βουλευτής.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση