Έχασε την ευκαιρία να μιλήσει με μια φωνή το Περιφερειακό Συμβούλιο- Πέρασε το μάστερ πλαν με το διεκδικητικό πλαίσιο της πλειοψηφίας

6 Min Read

Με πλειοψηφία (22 υπέρ και 19 κατά) και μετά από ονομαστική ψηφοφορία πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η απόφαση που περιλαμβάνει το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Περιφερειακής Αρχής, στο πλαίσιο του μάστερ πλαν που παρουσίασε η Συντονιστική Αρχή υπό τον κ. Μουσουρούλη.
Στον πυρήνα της συζήτησης βρέθηκε το αν η περιοχή δέχεται με συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων το μάστερ πλαν ή αν το απορρίπτει εξ ολοκλήρου, όπως πρότειναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Εν τέλει πέρασε η απόφαση της πλειοψηφίας για αποδοχή του μάστερ πλαν με συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο που θα τεθεί προς την κυβέρνηση. Κοινή πρόταση με συγκεκριμένες θέσεις και απόρριψη του μάστερ πλαν κατέβασαν Καρυπίδης και Ζεμπιλιάδου, ενώ ξεχωριστή πρόταση κατέθεσαν η ΑΡΣΥ και Λαϊκή Συσπείρωση.

Η μαραθώνια συνεδρίαση (διήρκεσε πάνω από οκτώ ώρες) ξεκίνησε με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Στέργιου Κιάνα και με τις τοποθετήσεις των αγορητών εκ μέρους των παρατάξεων, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων και φορέων.
“Ήταν μια γόνιμη συζήτηση και ακούστηκαν πολλές προτάσεις” είπε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, επισημαίνοντας ότι δεν χωρά άλλη αναβολή και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που έπρεπε προ καιρού να είχαν ληφθεί. Ο κ. Κασαπίδης ζήτησε να αρθρωθεί κοινός λόγος.
Ο Περιφερειάρχης είπε μεταξύ άλλων ότι “πρέπει να γίνουμε ένα κέντρο ενεργειακών εξελίξεων, διεκδικώντας θέσεις εργασίας και έχοντας ως πλεονέκτημα το ενεργειακό μας δυναμικό, αφήνοντας πίσω μας τον μονοδιάστατο χαρακτήρα”. Τόνισε δε ότι είμαστε εν αναμονή των τελικών θέσεων της ΔΕΗ που είναι ο μεγάλος ιδιοκτήτης των εκτάσεων, ενώ αναφορά έκανε στο θέμα της άμεσης αποκατάστασης των ΒΙΠΕ.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

- Advertisement -
“Η δουλειά που έχουμε είναι μπροστά. Προσωπικά αισθάνομαι πολίτης της Δυτικής Μακεδονίας με αυτό που κάνω. Αν δεν νιώσω έτσι, αυτός ο συντονισμός δεν θα είναι καλός” ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εν τέλει χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει μια κοινή απόφαση που θα έδειχνε ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να προχωρήσει με συντεταγμένο τρόπο στο μέλλον της, αν και όλα έδειχναν ότι υπήρχαν αρκετά κοινά σημεία.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόδωρος Καρυπίδης “ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Βλέπω πάντα το μεγάλο κάδρο. Το μάστερ πλαν δεν απαντά στα κρίσιμα ζητήματα. Επειδή επί των αρχών δεν βγαίνει αυτό το σχέδιο, συμφωνώ ότι πρέπει να επισπεύσουμε, αλλά με ανοιχτές τις λιγνιτικές μονάδες. Να πείσουμε τους πολίτες για να πετύχουμε την κοινωνική συνοχή και να έχουμε κοινωνική δικαιοσύνη. Ο χρόνος δεν είναι ο απαιτούμενος. Αν ακολουθήσετε την οδό να ενσωματωθεί σε κάτι που υπάρχει εμμένουμε στην καταψήφιση του σχεδίου και του προτεινόμενου ψηφίσματος”.
Από την πλευρά της η Γ. Ζεμπιλιάδου είπε ότι “το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι σύλλογος για να βγάλει ψήφισμα. Απαιτεί να αλλάξουν οι περιφερειακές πολιτικές και να τις συνδιαμορφώσει. Ως Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να απαιτήσουμε να μπουν σ’ ένα κείμενο. Θέλουμε ένα κείμενο που έχει μέσα αυτές τις θέσεις και αυτό το κείμενο να εγκριθεί από την κυβερνητική επιτροπή. Οι συνάδελφοι που βιάστηκαν να πουν ότι συμφωνούν, ας σκεφτούν αν συμφωνούν να συνεχιστεί το σχέδιο, την ώρα που δεν υπάρχουν μέσα οι δύο περιφερειακές ενότητες και χωρίς να διασφαλίζεται κάτι.  Αυτό το περιφερειακό συμβούλιο θα έπρεπε να καταψηφίζει το μάστερ πλαν γιατί δεν έχει τα εχέγγυα που διασφαλίζουν τη δίκαιη μετάβαση του τόπου μας. Είναι το πολιτικό όργανο που μπορεί να το κάνει αυτό. Και ζητούμε να υπάρξει και η δική μας φωνή”.
Ο Α. Τσάκωνας από την Λαϊκή Συσπείρωση τάχθηκε εναντίον της απολιγνιτοποίησης, όπως και ο Στέφανος Πράσσος, εκπρόσωπος της ΑΡ.ΣΥ.
Πέρασε η τροπολογία για τις ζώνες απολιγνιτοποίησης 
Στο μεταξύ ψηφίστηκε, και επί των άρθρων, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας”.
Στην τροπολογία  γίνεται ορισμός του όρου “ζώνη απολιγνιτοποίησης”. Προσδιορίζονται αυτές οι ζώνες, που είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας και ο δήμος Μεγαλόπολης. Προβλέπεται ότι σε αυτές τις ζώνες μπορεί να γίνονται ειδικά πολεοδομικά σχέδια για τον καθορισμό νέων χρήσεων και δραστηριοτήτων στις περιοχές ιδιοκτησίας ΔΕΗ.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες θα προωθηθούν μέσω της ΔΕΗ, με προγραμματική σύμβαση με το υπ. Περιβάλλοντος.
-παρέχεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ, στις περιοχές της
-των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, να προχωρήσει και σε κάποιες αναπλάσεις και αναβαθμίσεις της υφιστάμενης κατάστασης, και, τέλος, να διευκολύνεται η υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας & και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), μέσα στις ζώνες απολιγνιτοποίησης.
Σωκράτης Μουτίδης- Γιάννης Κωσταρέλλας
Μοιραστείτε την είδηση