Εγκαινιάζεται με πλήθος εκδηλώσεων το νέο κτίριο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης – Στις 10 Οκτωβρίου η τελετή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου

7 Min Read


Με σειρά εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν με τα εγκαίνια στις 10 Οκτωβρίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Κοζάνη γιορτάζει την έναρξη λειτουργίας του νέου κτιρίου της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Το νέο «σπίτι» της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης βρίσκεται επί της οδού Δαβάκη 9 . Ήδη λειτουργεί το αναγνωστήριο, το media lab καθώς και η παιδική βιβλιοθήκη, ενώ η νέα αίθουσα των παλαιτύπων στεγάζει πλέον τους θησαυρούς της πόλης σε συνθήκες βελτιστοποιημένων προδιαγραφών.
Στο ισόγειο επίσης θα λειτουργήσει, στο επόμενο διάστημα το πωλητήριο και το cafe της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Το Έργο συγχρηματοδοτήθηκε από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
Λιγα λογια για την ΚΔΒΚ
Η Κοβεντάρειος Δημοτική βιβλιοθήκη Κοζάνης δεν είναι απλά μια ακόμη βιβλιοθήκη. Με ιστορία που ξεκινά στα μέσα του 17ου αιώνα, καρδιά της πνευματικής κίνησης στην περιοχή κατά την περίοδο του διαφωτισμού και πνευματική εστία του Ελληνισμού της περιοχής, αδιάκοπη λειτουργία στο χρόνο, περισσότερους από 100.000 τόμους στα ράφια της και ανεκτίμητης αξίας αρχέτυπα και παλαίτυπα , προκαλεί το θαυμασμό και το ενδιαφέρον σε επισκέπτες και ερευνητές και αποτελεί καύχημα όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Σήμερα, ήρθε η ώρα, ο τεράστιος αυτός πλούτος να στεγαστεί στη θέση που του πρέπει.
Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Βιβλιοθήκης Κοζάνης δίνει στέγη τόσο στα παλαίτυπα «Μετά τα Φυσικά» και «Περί ζώων ιστορίας» του Αριστοτέλη (εκτύπωση 1497), στη «Χάρτα του Ρήγα» (εκτύπωση 1796-97), στον Παγκόσμιο χάρτη του Άνθιμου Γαζή (1800), στην πρώτη ελληνική εφημερίδα των αδελφών Μαρκίδων Πούλιου («Εφημερίς» 1790-1797) όσο και σε 120.000 χειρόγραφα, κώδικες, χάρτες, φυλλάδια και βιβλία, μέχρι και στο «Αστερίξ και Κλεοπάτρα» των Ρενέ Γκοσινί και Αλμπέρ Ουντερζό, εξηγεί στο κοινό ελληνικό και ξένο, γιατί και πώς όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος συγκεντρώθηκε στην πόλη της Κοζάνης των τελευταίων τριών αιώνων, καθιστώντας την ένα από τα βασικά ιστορικά κέντρα ανάπτυξης του Ελληνικού Διαφωτισμού, δείχνει πού μπορεί να προσβλέπει η κοινωνία της Κοζάνης και κάθε ελληνικής πόλης, για την μετεξέλιξή της από ιστορικό κέντρο του ελληνικού διαφωτισμού στα Βαλκάνια σε μελλοντική ισότιμη πόλη της Ενωμένης Ευρώπης.
Η αρχιτεκτονική λύση εντάσσει το κτίσμα με φυσικό τρόπο στον αστικό ιστό, διατηρεί την αναγνωρισιμότητα της υφιστάμενης ογκοπλασίας του ιδιόμορφου οικοδομικού τετραγώνου, ενισχύοντας την οικειοποίηση, καθιστά ορατή τη διάκριση όσο και την αλληλοδιείσδυση των τριών βασικών λειτουργικών περιοχών, ενισχύει την λειτουργική αποτελεσματικότητα της κάθε περιοχής με την συμπληρωματική λειτουργία της άλλης, διευκολύνει, με τα παραπάνω, την οικονομία στη λειτουργία, άρα και τη βιωσιμότητα του συγκροτήματος, ενώ με τις επιλογές σχημάτων, χρωμάτων, υφών στη σχέση και αντιπαράθεση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, ακουμπάει στο χθες και κοιτάζει το αύριο.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΝΕΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΚΟΒΕΝΤΑΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου «Ημέρα λογοτεχνίας»
10.00 Νέο κτίριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης
• Δράσεις για μαθητές:
→ Δημιουργία ηλεκτρονικού ψηφιδωτού με φωτογραφίες μαθητών Δημοτικών Σχολείων της πόλης

- Advertisement -

10.30-14.00 Νέο κτίριο
→ Μικρές αφηγήσεις για παιδιά – Αναγνώσεις βιβλίων και παιχνίδια

18.00- 20.00
• Λογοτεχνικός περίπατος σε βιβλιοπωλεία της πόλης «Πόλη στη σκηνή – ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης»

Σάββατο 6 Οκτωβρίου «Μνήμες στο παλιό κτίριο»
19.00 Παλιό κτίριο
• Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την ιστορία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
● Μνήμες ανθρώπων που πέρασαν από τη Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Διάρκεια: έως 11 Οκτωβρίου

21.00 Παλιό κτίριο
• Θεατρική παράσταση με τίτλο «Μεταφορά» από το «Ονειρόδραμα»

Κυριακή 7 Οκτωβρίου «Παιδί και βιβλίο»

11:00 Νέο κτίριο
• Η πιο Παραμυθένια Κυριακή Σε συνεργασία με τον «Σύλλογο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης»

→ 11:00-12:00 Μουσική Παράσταση με το παραμύθι ”Στο Κρυστάλλινο Παλάτι”
Αφήγηση: Ανθή Θάνου ,συγγραφέας – αφηγήτρια παραμυθιών
Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

→ 12:00 – 13:30 “Αντάμα” – Διαδραστική παρουσίαση με μουσικά παιχνίδια
Θοδωρής Παπαϊωάννου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων

→ 13.30 – 14.30 Παρουσίαση βιβλίου: «Ταξιδεύουμε στο απέραντο διάστημα με τον Τζερόνιμο Στίλτον και τους Κοσμοποντικούς!»

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου «Δράσεις & συνεργασίες με βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς»

9.00– 14.00 Νέο κτίριο
• Ημερίδα με θέμα «Οι βιβλιοθήκες στο σήμερα: Δράσεις & συνεργασίες »
Συμμετέχουν φορείς και ιδρύματα, με σκοπό την παρουσίαση και ανάδειξη του ρόλου των βιβλιοθηκών και του βιβλίων εν γένει στο παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας και σκέψης: ΓΑΚ – Αρχείο Ν. Κοζάνης, Συνδέσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ), Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Βιβλιοθήκες ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας, Παλαιογραφική Εταιρεία, Ακαδημία Αθηνών, Καΐρειος Βιβλιοθήκη Άνδρου, Σύλλογος Βιβλιοθηκονόμων Δ. Μακεδονίας, Ριζάρειο Ίδρυμα, Βιβλιοθήκη Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ., Δημόσια Βιβλιοθήκης Σιάτιστας, Βιβλιοθήκη Ιδρύματος Ευγενίδου, Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ), Εθνική Επιτροπή IFLA – WLIC Athens 2019, Γενικό Συμβούλιο Βιβλιοθηκών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

20.30 Νέο κτίριο
• Παρουσίαση Αρχείου Λασσάνη Σε συνεργασία με την «Βουλή των Ελλήνων»

Ακολουθεί Μουσική Δωματίου από το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης με τους: Παναγιώτη Έντβιν – Φλάουτο, Αντιγόνη Ντουσιοπούλου – Πιάνο

Τρίτη 9 Οκτωβρίου «Διεθνής Ημέρα»

18.00- 20.00 Νέο κτίριο

• Συνάντηση με Διεθνείς Φορείς των γραμμάτων και του πολιτισμού: Συμμετέχουν Προξενικές Αρχές Γερμανίας, Γαλλίας, Αμερικής, Ρωσίας

20.00 Νέο κτίριο
• Ρεσιτάλ Διεθνούς Τραγουδιού
Με την σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και τον πιανίστα Δημήτρη Δημόπουλο

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου «Ημέρα Εγκαινίων»

11.00 Νέο κτίριο
• Εγκαίνια Νέου κτιρίου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
Τα εγκαίνια θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος
Θα ακολουθήσει Τελετή ανακήρυξης της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, σε Επίτιμο Δημότη της Κοζάνης και απονομή σε αυτόν του Κλειδιού της πόλης

19.00 Νέο κτίριο
• Παρουσίαση βιβλίου: «Ανήφορος», ένα χαμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη
Ομιλητής: Νίκος Μαθιουδάκης, Διδάκτορας Υφογλωσσολογίας, Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου «Ημέρα Δωρητών»

18.00 Νέο κτίριο
• Δωρεά «Κάρτας χρήστη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης» σε σχολεία της Κοζάνης

18.30
• Απονομή του Αργυρού Μεταλλίου της πόλης στον κ. Ιωάννη Ζήγρα για την προσφορά του στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

19.00
• Προβολή ταινίας «Η μεταφορά», με θέμα την μετάβαση στο νέο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης – Προλογίζει ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Κώστας Μπλιάτκας

Μοιραστείτε την είδηση