Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης με τίτλο: «Συντηρώντας τον πλούτο του παρελθόντος»

2 Min Read

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει και φέτος και σας προσκαλεί στον εορτασμό της “Ευρωπαϊκής Ημέρα Συντήρησης“. 

Ο θεσμός αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

- Advertisement -

Ο εορτασμός συμπεριλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ευρώπη, τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Σκοπός του είναι να αναδειχθεί η σημασία της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να ενημερωθεί το κοινό για την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

Η εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει τίτλο:

«Συντηρώντας τον πλούτο του παρελθόντος».

Θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, 10 έως 12 Οκτωβρίου 2023, και κατά τις ώρες 09:00-13:00.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Εφορεία θα ανοίξει, για την Εκπαιδευτική κοινότητα και για το ευρύ κοινό, το Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

Θα δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν από κοντά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφές της Υπηρεσίας, καθώς και των βυζαντινών εικόνων. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόζονται και θα εξοικειωθούν με τον βασικό εξοπλισμό και τα εργαλεία του συντηρητή.

Η ξενάγηση και η συζήτηση στο Εργαστήριο θα διεξαχθούν σε ομάδες των δέκα ατόμων. 

Σας περιμένουμε όλους να μοιραστούμε μια εκπαιδευτική και ενδιαφέρουσα εμπειρία στον χώρο της συντήρησης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Μοιραστείτε την είδηση