Έκκληση της ΔΕΥΑΚ στους πολίτες για ρύθμιση χρεών για να αποφευχθούν οι αυξήσεις

5 Min Read

Για «απουσία πολιτικής βούλησης» στην είσπραξη χρεών κάνει λόγο η νέα Διοίκηση

Με απαιτήσεις κοντά στα 32 εκατομμύρια ευρώ η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κοζάνης «λανσάρει» ένα νέο σύστημα ευνοϊκών ρυθμίσεων προς κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αποκτήσει ρευστότητα και να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις από το 2025. Η αύξηση των χρεών προς την ΔΕΥΑΚ έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια και μετά την ενεργειακή κρίση υπάρχει, πλέον, μεγάλη ανησυχία για το αν και πως θα επιτευχθεί η είσπραξή τους.

Το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κοζάνης Παναγιώτης Ματιάκης και ο Προϊστάμενος Λογιστηρίου της Επιχείρησης Αναστάσιος Εμμανουήλ, ενημέρωσαν τα ΜΜΕ για το νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων που θα «τρέχει» μέχρι τις 2 Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτό, εφόσον οι οφειλέτες επιλέξουν να εξοφλήσουν το ποσό που οφείλουν εφάπαξ θα πετύχουν έκπτωση του 99% των τόκων και προσαυξήσεων ενώ αν επιλέξουν την αποπληρωμή από 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη αυτή των 100 ευρώ θα πετύχουν έκπτωση του 98% των τόκων και προσαυξήσεων. Όσοι επιλέξουν τη δυνατότητα εξόφλησης από 13 έως 36 μήνες τότε θα πετύχουν έκπτωση του 93% των τόκων και προσαυξήσεων και από 37 έως 72 δόσεις θα διαγραφεί το 88% των τόκων και προσαυξήσεων. Η τελευταία περίπτωση που εξετάζει η ρύθμιση είναι αυτή της αποπληρωμής σε περισσότερες των 72 δόσεων με τόκους και προσαυξήσεις να διαγράφονται στο 83%.

Δεξιά, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κοζάνης Παναγιώτης Ματιάκης και αριστερά, ο Προϊστάμενος Λογιστηρίου της Επιχείρησης Αναστάσιος Εμμανουήλ

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο που κάποιοι είναι συνεπείς και κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν. Πρέπει να ντρέπονται όλοι αυτοί που περνούν τους συνεπείς για κορόιδα. Πλέον τα χρέη τους θα μεταβιβάζονται στην εφορία και θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ο ίδιος τόνισε πως οι συνεπείς πελάτες θα επιβραβεύονται με έκπτωση συνέπειας και εξετάζονται τρόποι επιπλέον επιβράβευσης για μακροχρόνια συνέπεια.

Σε άμεση ρύθμιση των χρεών τους προς την ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με τις νέες επιλογές που δίνονται, κάλεσε τους πολίτες ο Προϊστάμενος Λογιστηρίου της Επιχείρησης Αναστάσιος Εμμανουήλ. Μιλώντας για το θέμα της είσπραξης των απαιτήσεων, ο κ. Εμμανουήλ είπε πως πρόκειται για ένα κομβικής σημασίας ζήτημα που θα συμβάλλει στην ρευστότητα της ΔΕΥΑΚ, η οποία μετά την ενεργειακή κρίση δέχεται μεγάλες οικονομικές πιέσεις.

«Τα χρέη της ΔΕΥΑΚ εκτοξεύτηκαν από το 2009 και μετά λόγω οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια λόγω της δύσκολης κατάστασης που πέρασε η χώρα. Τα τελευταία χρόνια το χρέος αυξήθηκε και λόγω της πανδημίας και λόγω της ενεργειακής κρίσης. Πρόσφατα αντλήσαμε στοιχεία από την ΑΑΔΕ για την οικονομική κατάσταση των ΑΦΜ που ελέγχθηκαν και επειδή αυτό έγινε αντιληπτό από τους πολίτες παρατηρήσαμε έναν διπλασιασμό των ρυθμίσεων από την αντίστοιχη περίοδο του 2023» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Εμμανουήλ.

Δεν υπήρξε πολιτική βούληση για είσπραξη των χρεών

Απαντώντας σε ερώτηση του «Χ» στο γιατί οι απαιτήσεις της ΔΕΥΑΚ έφτασαν σε αυτά τα σημεία, ο Πρόεδρος Παναγιώτης Ματιάκης απάντησε πως «δεν υπήρξε πολιτική βούληση και δεν εφαρμοζόταν ο κανονισμός. Η είσπραξη των χρεών είναι θέμα πολιτικής βούλησης και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εισπράξουμε αυτά που χρωστούν. Δεν μπορεί να περνούν χρόνια και αυτός που χρωστάει να μην έχει δώσει ούτε 100 ευρώ στην Επιχείρηση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» ανέφερε ο ίδιος.

Το σύνολο των απαιτήσεων προς την ΔΕΥΑΚ αυτή τη στιγμή είναι κάτι λιγότερο από 32 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα περίπου 12 εκατομμύρια αφορούν υποχρεώσεις των καταναλωτών ενώ περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ χρωστά ο ίδιος ο Δήμος (νομικά πρόσωπα, σχολεία, ΔΗΠΕΘΕ, ΟΑΠΝ κλπ) και εντός του 2024 έχει προβλεφθεί να πληρώσει 1 εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουήλ, σε 22 περιπτώσεις έχουν βεβαιωθεί στην εφορία χρέη ύψους 1,643 εκ. ευρώ και περίπου 650 χιλιάδες ευρώ βρίσκονται σε δικαστικό στάδιο είσπραξης.

«Τα σημάδια πάντως που βλέπουμε από ανταπόκριση των πολιτών είναι ενθαρρυντικά αφού το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι ρυθμίσεις ανέρχονταν στις 248.000 ευρώ ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024 φτάνουν τα 800.000 ευρώ. Βασικός στόχος είναι να αποκτήσει η ΔΕΥΑΚ ρευστότητα για να μην φτάσουμε στο τέλος του έτους να κάνουμε αναπροσαρμογές και αυξήσεις» πρόσθεσε ο κ. Ματιάκης.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση