Στα 231 ευρώ η υπολογιζόμενη ετήσια χρέωση και στην 58η θέση μεταξύ των 332 δήμων
Την υψηλότερη υπολογιζόμενη ετήσια χρέωση ύδρευσης και αποχέτευσης στη Δυτική Μακεδονία εμφανίζει ο Δήμος Κοζάνης, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα για τα τιμολόγια του 2026. Για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 10 κυβικών μέτρων τον μήνα, η επιβάρυνση υπολογίζεται στα 231 ευρώ τον χρόνο, μαζί με τον ΦΠΑ.
Στην άλλη άκρη της περιφερειακής κατάταξης βρίσκεται ο Δήμος Δεσκάτης, με 78 ευρώ. Η μεταξύ τους διαφορά φτάνει τα 153 ευρώ, με την υπολογιζόμενη χρέωση στον Δήμο Κοζάνης να είναι σχεδόν τριπλάσια. Η εικόνα, πάντως, δεν περιορίζεται σε δύο δήμους, καθώς σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.
Πολύ κοντά στην Κοζάνη βρίσκεται ο Δήμος Βοΐου, με 229 ευρώ τον χρόνο, ενώ ακολουθεί ο Δήμος Καστοριάς με 224 ευρώ. Οι τρεις δήμοι καταλαμβάνουν αντίστοιχα την 58η, την 61η και την 63η θέση στην πανελλαδική κατάταξη, η οποία ξεκινά από τον ακριβότερο μεταξύ των 332 δήμων.
Στον Δήμο Εορδαίας η ετήσια χρέωση υπολογίζεται στα 203 ευρώ και αντιστοιχεί στην 90ή θέση πανελλαδικά. Ακολουθούν οι Δήμοι Φλώρινας με 197 ευρώ και Γρεβενών με 196 ευρώ, στην 98η και την 100ή θέση αντίστοιχα.
Χαμηλότερα βρίσκεται ο Δήμος Άργους Ορεστικού με 159 ευρώ, ενώ στον Δήμο Βελβεντού η χρέωση περιορίζεται στα 115 ευρώ. Κάτω από τα 100 ευρώ βρίσκονται οι Δήμοι Αμυνταίου με 99 ευρώ, Σερβίων με 94 ευρώ, Νεστορίου με 90 ευρώ, Πρεσπών με 80 ευρώ και Δεσκάτης με 78 ευρώ. Οι δύο τελευταίοι καταλαμβάνουν την 312η και την 314η θέση αντίστοιχα.

Πώς προέκυψαν οι χρεώσεις
Η έρευνα υπολογίζει την ετήσια επιβάρυνση με ένα κοινό σενάριο κατανάλωσης 10 κυβικών μέτρων νερού τον μήνα. Η ποσότητα αυτή προέκυψε με το δεδομένο ότι ένα άτομο καταναλώνει περίπου τέσσερα κυβικά μέτρα νερού τον μήνα και ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό αποτελείται από 2,4 μέλη.
Τα ποσά περιλαμβάνουν τον ΦΠΑ και υπολογίστηκαν με βάση τα τιμολόγια του 2026 που έχουν αναρτηθεί από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, τους δήμους και στη «Διαύγεια». Όπου υπήρχαν διαφορετικές χρεώσεις μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων του ίδιου δήμου, χρησιμοποιήθηκε το τιμολόγιο της μεγαλύτερης ενότητας, της πρωτεύουσας ή της έδρας του δήμου.
Επομένως, τα ποσά δεν αποτελούν τον πραγματικό μέσο λογαριασμό που πλήρωσαν τα νοικοκυριά και δεν σημαίνουν ότι όλοι οι κάτοικοι ενός δήμου επιβαρύνονται με την ίδια ακριβώς τιμή. Αποτελούν υπολογισμό που επιτρέπει τη σύγκριση των τιμολογίων με κοινή κατανάλωση αναφοράς.
Την έρευνα εκπόνησε ο Νίκος Καρδούλας, διπλωματούχος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην εφαρμοσμένη τηλεπισκόπηση στην Αγγλία. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δραστηριοποιείται ως στατιστικολόγος και πολιτικός αναλυτής. Είναι συνταγματάρχης εν αποστρατεία και ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.

Από τα 41 στα 734 ευρώ στην υπόλοιπη Ελλάδα
Η πανελλαδική εικόνα αποκαλύπτει ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις. Την υψηλότερη υπολογιζόμενη ετήσια χρέωση εμφανίζει ο Δήμος Σπετσών, με 734 ευρώ. Ακολουθούν οι Δήμοι Παξών με 649 ευρώ, Ύδρας με 573 ευρώ, Ψαρών με 493 ευρώ και Φολεγάνδρου με 478 ευρώ.
Στο χαμηλότερο άκρο της κατάταξης βρίσκεται ο Δήμος Αγράφων με 41 ευρώ. Ακολουθούν το Μεγανήσι με 45 ευρώ, τα Κεντρικά Τζουμέρκα με 50 ευρώ, το Αμάρι με 53 ευρώ και η Λίμνη Πλαστήρα με 55 ευρώ.
Η απόσταση ανάμεσα στις Σπέτσες και τα Άγραφα φτάνει τα 693 ευρώ τον χρόνο. Με βάση το κοινό σενάριο κατανάλωσης της έρευνας, η υψηλότερη χρέωση είναι σχεδόν 18 φορές μεγαλύτερη από τη χαμηλότερη.
Μεγάλες διαφορές εντοπίζονται ακόμη και μέσα στις ίδιες Περιφέρειες. Στην Αττική η απόσταση μεταξύ των Σπετσών και των Σπάτων–Αρτέμιδος φτάνει τα 645 ευρώ, καθώς οι αντίστοιχες χρεώσεις υπολογίζονται σε 734 και 89 ευρώ. Στα Ιόνια Νησιά η διαφορά μεταξύ Παξών και Μεγανησίου ανέρχεται στα 604 ευρώ, ενώ στο Βόρειο Αιγαίο τα Ψαρά βρίσκονται στα 493 ευρώ και η Δυτική Σάμος στα 74 ευρώ, με απόσταση 419 ευρώ.
Ανάμεσα στους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ακριβότερος εμφανίζεται ο Δήμος Ιωαννιτών με 309 ευρώ και φθηνότερος ο Δήμος Λαρισαίων με 141 ευρώ. Στους 49 δήμους με πληθυσμό από 50.001 έως 100.000 κατοίκους, η Κομοτηνή βρίσκεται στην κορυφή με 334 ευρώ και η Κόρινθος στο χαμηλότερο σημείο με 109 ευρώ.
Η κατάταξη χρειάζεται, ωστόσο, προσεκτική ανάγνωση. Από τους 332 δήμους, οι 50 χρεώνουν μόνο τέλη ύδρευσης, ενώ οι υπόλοιποι 282 χρεώνουν ύδρευση και αποχέτευση. Παράλληλα, η σύγκριση περιορίζεται στο ύψος των τιμολογίων και δεν εξετάζει την ποιότητα των υπηρεσιών, την κατάσταση των δικτύων, τις επενδύσεις ή το διαφορετικό λειτουργικό κόστος κάθε περιοχής.
Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, τα στοιχεία αποτυπώνουν το μεγάλο εύρος των χρεώσεων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Για τη Δυτική Μακεδονία, η απόσταση των 153 ευρώ μεταξύ Κοζάνης και Δεσκάτης ανοίγει τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα τιμολόγια και για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η χρέωση σε κάθε δήμο.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr







