Νέες ρυθμίσεις για διαφάνεια, απλοποίηση διαδικασιών και στήριξη επενδύσεων
Ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και την επιτάχυνση των επενδύσεων περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή, με πρόβλεψη αποκλεισμού από τον Αναπτυξιακό Νόμο για όσους έλαβαν χρηματοδότηση χωρίς να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Η ενίσχυση, η διαφάνεια και η απλοποίηση των διαδικασιών για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις αποτελούν τον βασικό άξονα του νέου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, προβλέπεται διάταξη που ορίζει ότι όσοι έχουν λάβει χρηματοδότηση μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου και δεν την έχουν αξιοποιήσει για την υλοποίηση των επενδύσεών τους, δεν θα μπορούν πλέον να ενταχθούν σε νέα καθεστώτα. Όπως σημείωσε, ήδη έχουν επιστραφεί 120 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία από 145 επενδυτικά σχέδια παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων που δεν ολοκληρώθηκαν.
Ο Υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι προωθείται μεταρρύθμιση για την καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των ελληνικών προϊόντων και των γεωγραφικών ενδείξεων, μέσω πιστοποίησης από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αφορά προϊόντα τοπικής προέλευσης, χειροτεχνήματα και βιομηχανικά προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και την προστασία των καταναλωτών.
Παράλληλα, προβλέπεται η δημιουργία ενός ενιαίου «one stop shop» για τις Στρατηγικές Επενδύσεις στη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, με συγκέντρωση των διαδικασιών στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να περιοριστούν οι χρονοβόρες διαδικασίες μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών. Στην ίδια κατεύθυνση, απλοποιείται το πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών μονάδων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών εμποδίων.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ακόμη ότι επαναπροκηρύχθηκαν τρία βασικά καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, που αφορούν τη Μεταποίηση, τις Μεγάλες Επενδύσεις και τις Περιοχές Ειδικής Ενίσχυσης, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αιτήσεις για τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης διαρκεί 90 ημέρες.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο πλαίσιο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και των λαϊκών αγορών, όπου προβλέπεται εκσυγχρονισμός μέσω ψηφιοποίησης των αδειών και ενίσχυσης της διαφάνειας και του ανταγωνισμού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των τιμών για τους καταναλωτές.
Αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, ο Υπουργός σημείωσε ότι η οικονομία και η ασφάλεια θα αποτελέσουν βασικά ζητήματα στην πορεία προς τις επόμενες εκλογές, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στους συγκεκριμένους τομείς.
Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, εκτίμησε ότι τα σημερινά δεδομένα δεν θα αποτυπώνουν την εικόνα των εκλογών, επισημαίνοντας ότι τα πραγματικά διλήμματα θα τεθούν πιο καθαρά στο επόμενο διάστημα. Τέλος, αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει θέσει στόχο κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα έως το 2027.






