Εκτός ΕΟΔΥ περίπου 1.000 συμβασιούχοι

3 Min Read

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου τα δωρεάν rapid test για τον Covid από τις ΚΟΜΥ

Οι συμβάσεις των περίπου 1.000 ατόμων που εργάζονται στον ΕΟΔΥ από τον Μάρτιο του 2020 με στόχο να γίνεται δωρεάν δειγματοληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό αλλά και εξετάσεις κατ’ οίκων, σε δομές χρονίως πασχόντων κ.α. μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας, λήγουν στις 31 Νοεμβρίου και δεν πρόκειται να ανανεωθούν.

- Advertisement -

Η πανδημία έχει κριθεί πως βρίσκεται σε πλήρη ύφεση, με τα περιοριστικά μέτρα στο σύνολο τους να έχουν αρθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ υπενθυμίζεται πως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα νοσοκομεία από προσωπικό, επισκέπτες και ασθενείς δεν ισχύει πλέον.

Οι ΚΟΜΥ στην ίδρυσή τους είχαν χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠA «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014-2020», ενώ το τελευταίο διάστημα λειτουργούσαν με κονδύλι που είχε εξασφαλίσει ο ΕΟΔΥ από το υπουργείο Οικονομικών.

Το τελευταίο διάστημα οι ΚΟΜΥ πραγματοποιούν καθημερινά κατά μέσο όρο 147 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 59 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, όπου διενεργούνται περίπου 4.500 rapid test για τον κορονοϊό και οι βασικές δράσεις τους είναι είναι οι μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που αποτελούν σχεδόν το 50% των συνολικών αποστολών.

Χωρίς τεστ και άδειες ειδικού σκοπού λόγω Covid οι εργαζόμενοι

Η άδεια ειδικού σκοπού, δηλαδή η «αυτόματη» άδεια που ενεργοποιούνταν με τη διάγνωση σε KOMY, φαρμακείο ή διαγνωστικό εργαστήριο με rapid ή PCR τεστ δεν ισχύουν από τον περασμένο Μάρτιο, καθώς έχουν καταργηθεί με ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας. Ως εκ τούτου, όταν παραμένει κάποιος στο σπίτι θα πρέπει να εργάζεται εξ’ αποστάσεως.

Εάν η εργασία του έχει τέτοια φύση που δεν το επιτρέπει ή τα συμπτώματα είναι βαριά και δεν μπορεί, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί γιατρό και να πάρει κανονική αναρρωτική άδεια.

Αυτό σημαίνει ότι το rapid test δεν έχει εδώ και μήνες πρακτική σημασία για την περίπτωση της άδειας από την εργασία, όμως θα πρέπει να έχει γίνει rapid ή PCR τεστ στην περίπτωση που κάποιος χρειαστεί (ηλικιωμένος ή με υποκείμενα νοσήματα) να του συνταγογραφησούν αντιικά φάρμακα για τη λοίμωξη Covid.

Σε ποιους θα γίνονται δωρεάν rapid test

Δωρεάν rapid test δικαιούνται μόνο οι υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και εργαζόμενοι στις κλειστές δομές πρόνοιας, όπως π.χ. είναι οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι Μονάδες Αποκατάστασης, οι Μονάδες Χρονίως Πασχόντων κ.λπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση