ΕΛΠΙΔΑ : Νίκη  των κατοίκων της περιοχής  η απόσυρση της Μ.Π.Ε. για τις ανεμογεννήτριες στα ΠΙΕΡΙΑ

2 Min Read

Απέσυρε οριστικά  τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  για τις ανεμογεννήτριες στη θέση  «ΣΚΟΤΕΙΝΟ-ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ-ΑΒΔΕΛΑ-ΤΟΥΡΛΑ»,  η εταιρεία ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για μια μεγάλη νίκη  των κατοίκων και των φορέων της περιοχής και όσων εναντιώθηκαν εξαρχής στην  εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια.

    Ο Συνδυασμός μας  «ΕΛΠΙΔΑ για τη Δυτική Μακεδονία»  με Επικεφαλής την Γεωργία Ζεμπιλιάδου , στήριξε εξαρχής  δυναμικά τους  κατοίκους   και τους φορείς της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης  της περιοχής  στον αγώνα για την εφαρμογή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας . 

- Advertisement -

Θυμίζουμε ότι  μεταξύ άλλων στις 2/4/2023 με επιστολή μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταγγείλαμε τη διαδικασία που αφορούσε στο έργο, καθώς όπως διαπιστώσαμε στην φάση της Διαβούλευσης της Μελέτης αυτή  δεν στάλθηκε, κατά παράβαση του Νόμου, στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) προκειμένου να αποφανθεί περί της νομιμότητας του έργου. 

Ζητήσαμε την παρέμβαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  για την αποκατάσταση της νομιμότητας για τα Πιέρια, αλλά και συνολικότερα  για τη Δυτική Μακεδονία και ενημερώσαμε  τους άμεσα εμπλεκόμενους Δήμους Βελβεντού και Κατερίνης. 

Κατόπιν όλων των πιέσεων το Υπουργείο αναγκάσθηκε να καταθέσει   στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α)  συμπληρωματικό αίτημα γνωμοδότησης επί του Φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (Φ.Μ.Π.Ε.) του έργου.

Κάτω από το βάρος των πιέσεων η Εταιρεία αναγκάστηκε να αποσύρει  οριστικά  τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί  δικαίωση της συλλογικής προσπάθειας που  δυναμώνει την πεποίθηση  ότι  πρέπει να υψωθεί από όλες τις  κοινωνικές και θεσμικές δυνάμεις  ένα τεράστιο STOP στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια και χρειάζεται ένα μεγάλο αρραγές μέτωπο της Κοινωνίας των Πολιτών.

Μοιραστείτε την είδηση