Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Δύο μεγάλα προβλήματα που επιζητούν λύση

2 Min Read

Επιστολή προς:

Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και επιχειρηματικότητας και

- Advertisement -

Αξιότιμους Βουλευτές

Κατ’ αρχας αναγνωρίζουμε πως ο Πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνηση, μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες τις οποίες βιώνουμε όλοι, τα μέτρα που λαμβάνουν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της πανδημίας αλλά και να βρεί όρθιους η επόμενη ημέρα όλους εμάς τους μικρομεσαίους.

Όλα τα μέτρα που ελήφθησαν για τους εργαζόμενους αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν στις δικδικήσεις μας και πιστεύουμε πως ήταν σωστά και στο σωστό χρόνο, Παρόλα αυτά όμως υπάρχουν 2 πολύ βασικά ζητήματα στα οποία δεν έχει δοθεί λύση.

  1. Το πρώτο πρόβλημα είναι αυτό των μεταχρονολογημένων επιταγών.

* Ζητούμε παράταση πληρωμής 120 ημερών κλιμακωτά ανάλογα με την ημερομηνία λήξης της επιταγής. Αν όμως η επιταγή εμφανιστεί στο τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να παρατείνεται η προθεσμία καταχώρισης στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για 120 ημέρες.

* Για να υπάρχει όμως συνέχεια στην οικονομία και να μην μεταβιβαστεί όλο το βάρος, το οποίο θα είναι δυσβάσταχτο, στους προμηθευτές μας θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτεί αυτούς με το 100% του ποσού της επιταγής, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, και στη συνέχεια ο εκδότης της επιταγής να οφείλει το ποσό αυτό στην τράπεζα με μηδενικό επιτόκιο μιας και τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού είναι επίσης μηδενικά.

 

  1. Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της ρευστότητας την επόμενη ημέρα.

* Η λύση των μικροδανείων φαντάζει πολύπλοκη διότι οι προυποθέσεις που θα θέσουν οι τράπεζες θα είναι σίγουρα μετ’ εμποδίων. Και μην ξεχνάμε ότι προερχόμαστε από μια μακρά διάρκεια οικονομικής κρίσης που το 90% των επιχειρήσεων δεν έχουν πλέον ρευστότητα ούτε για τον τρέχοντα μήνα, αλλά και όλες είναι στα “κόκκινα”. Θεωρούμε ότι μπορεί να δοθεί άμεση ρευστότητα με παροχή κεφαλαίων κίνησης με 100% εγγύηση του ελληνικού δημοσίου από τις τράπεζες με ποσό χρηματοδότησης ανάλογο του τζίρου της επιχείρησης, ένα στοιχείο που είναι πολύ εύκολο να το έχουν οι τράπεζες και έτσι να ξαναδώσουν οξυγόνο στις επιχειρήσεις.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση