Ένα διαφορετικό «μάθημα» στα σχολεία της Κοζάνης

3 Min Read

Μηνύματα κατά των εξαρτήσεων σε μαθητές της Κοζάνης

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης, το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βρέθηκαν στο 8ο Γυμνάσιο Κοζάνης την Τετάρτη το πρωί,  στα πλαίσια της σειράς ενημερωτικών δράσεων και ημερίδων που συνδιοργανώνουν, για την πρόληψη και την καταπολέμηση των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών ουσιών, σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης. 

- Advertisement -

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης κ. Ηλίας Τσιότσιας ανέφερε πως έχει γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια για όλα τα σχολεία του νομού Κοζάνης (περίπου 60 σχολεία) και πραγματοποιούνται διαλέξεις από αξιωματικούς της αστυνομίας αλλά και ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του ΚΕΘΕΑ, όπου παρουσιάζονται και αναλύονται τα θέματα των εξαρτήσεων και ειδικότερα των ναρκωτικών. 

«Είναι μια πολύ όμορφη προσπάθεια, θέλουμε να βρισκόμαστε μέσα στα σχολεία, είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία και τα παιδιά» τόνισε ο κ. Τσιότσιας. 

Η Άννα Λαζή, ψυχολόγος και θεραπευτικό προσωπικό της κινητής μονάδας του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε πως στόχος των δράσεων αυτών είναι η πρόληψη των εξαρτήσεων και μπορεί να γίνει μέσω της ενημέρωσης των παιδιών σχετικά με τις εξαρτήσεις και τα διαφορετικά είδη αυτών. «Στο ΚΕΘΕΑ τελευταία μας προσεγγίζουν έφηβοι που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα εξάρτησης και ασχολούμαστε κυρίως με τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και το διαδίκτυο/ gaming».

«Στην εκπαίδευση διαπιστώνουμε ολοένα και περισσότερο ότι τα παιδιά μπορεί να παρασυρθούν σε διάφορους εθισμούς. Οι εθισμοί που διαπιστώνονται δεν είναι οι κλασσικοί, όπως είναι σε ουσίες αλλά υπάρχει μια πλειάδα πραγμάτων που μπορεί να παρασύρει τους εφήβους όπως είναι η χρήση του διαδικτύου, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο ηλεκτρονικός και ο παραδοσιακός τζόγος καθώς και ο εθισμός στη ζάχαρη αλλά και γενικά οι κακές διατροφικές συνήθειες που οδηγούν σε παχυσαρκία κ.α. Όλοι αυτοί οι εθισμοί θα πρέπει να μας απασχολήσουν ως εκπαιδευτικούς, για να επιλύσουμε, να προλάβουμε αλλά και να καταστείλουμε τέτοιου τύπου συμπεριφορές» ανέφερε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης κ. Βασιλική Βόντσα και σημείωσε πως αυτές οι επιμορφωτικές δράσεις θα γίνουν σε όλα τα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης και πως η βοήθεια των ειδικών (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) θα παρέχεται δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. 

 Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση