Ένα κόμμα…με ψευδώνυμο

3 Min Read

Τι είναι τελικώς το «ΚΙΝΑΛ»; Είναι, ή μπορεί να γίνει, κάτι περισσότερο από «το κόμμα της Φώφης»; Η απάντηση στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος και τις προοπτικές να πετύχει κάτι περισσότερο από ό,τι πηρέ στις ευρωεκλογές, είναι εύκολη. Όταν στα πλαίσια μιας «χαλαρής ψήφου», όπως είναι οι ευρωεκλογές, αντί να αυξάνεις, μειώνεις το ποσοστό σου, έναντι του προηγουμένου αποτελέσματος, δεν μπορείς να περιμένεις καλύτερο αποτέλεσμα στις βουλευτικές. Εκτός αν κάνεις θεαματικές αλλαγές. Αφενός στο δυναμικό σου, προσθέτοντας πρόσωπα ευρείας αποδοχής. Και, κυρίως, στο τι φρέσκο έχεις να πεις στους πολίτες.

Εδώ, αντί για ανοίγματα που να συγκινούν μια μερίδα ψηφοφόρων, έχουμε εσωστρεφείς περιχαρακώσεις. Της βρώμισε της Φώφης ο Βενιζέλος. Και της μυρίζει ο Γερουλάνος. Δεν θέλει να τον περιλάβει στο ψηφοδέλτιο της Α΄ Αθηνών. Εκεί δηλαδή που κατάφερε να πάρει, στις δημοτικές, ένα ποσοστό υπερδιπλάσιο από ότι «πέτυχε» το ΚΙΝΑΛ της Φώφης στις ευρωεκλογές. Την ίδια Κυριακή, οι Αθηναίοι έδωσαν μόλις 6,32% στην «εγώ είμαι αρχηγός , εγώ αποφασίζω». Μικρότερο από το 7,4% που είχε πάρει το 2014. Ενώ έδωσε υπερδιπλάσιο ποσοστό, 13,19%, στον Γερουλάνο.

- Advertisement -

Καθώς φαίνεται, η «ηγέτις» του ΚΙΝΑΛ, σκέφθηκε ότι καλό θα είναι να απαλλαγεί από τον Βενιζέλο και να «κόψει τα φτερά» του κ. Γερουλάνου, μη τυχόν και τους βρει μπροστά της την επομένη των εκλογών. Εφόσον το αποτέλεσμα δεν θα είναι ευχάριστο.

Μένει το πρώτο σκέλος του ερωτήματος. Τι είναι το «ΚΙΝΑΛ»; Φαίνεται ότι τελικώς είναι κάτι που …δεν είναι. Η ονομασία αυτή είχε νόημα όσο, εκτός της …συνιστώσας ΠΑΣΟΚ, μετείχαν και το «Ποτάμι» και τα απομεινάρια της «ΔΗΜΑΡ». Αυτό που απομένει καθιστά απλώς την ονομασία «ΚΙΝΑΛ» ένα ψευδώνυμο. Αν έχετε αμφιβολία περί αυτού, διαβάστε τις δηλώσεις του θριαμβευτή των ευρωεκλογών Νίκου Ανδρουλάκη, όσο και του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου, με τις οποίες εκφράζουν την δυσανεξία τους έναντι των χειρισμών της Φώφης. Αμφότεροι αναφέρονται κατ’ επανάληψη, στο κόμμα τους, με το πραγματικό του όνομα: ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι βεβαίως οι μόνοι.

Το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και σημάδεψε την πολιτική ζωή της χωράς, ή θα βρει την φυσιογνωμία του ως ανανεωμένο, μέσω αυτοκαθάρσεως, ΠΑΣΟΚ, ή θα καταντήσει ένα μικρό απόκομμα της Φώφης. Που μάλλον αυτό θέλει. Ας είναι μικρό, αρκεί να είναι «δικό της».

Του Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑ
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση